• Business

    Ελληνικό: Δημοπρατούνται έργα 800 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του ’23

    Lamda Development Ελληνικό

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development


    Τα επόμενα Χριστούγεννα θα αρχίσουν να «υψώνονται» οι πρώτοι όροφοι του πράσινου πύργου κατοικιών στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, με την κοινοπραξία των Intrakat – Bouygues να υπογράφει τη σύμβαση κατασκευής του ουρανοξύστη στις αρχές του χρόνου.

    Σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο Οδυσσέας Αθανασίου, στο περιθώριο της υπογραφής του μνημονίου της Lamda Development με τον δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού, η θεμελίωση του Marina Tower βρίσκεται προ των πυλών, καθώς έχουν ήδη τοποθετηθεί δύο πάσσαλοι 55 μέτρων στο εργοτάξιο του πύργου. Η διαδικασία της θεμελίωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο, με βάση το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα της Lamda, ούτως ώστε η ανέγερση του πράσινου ουρανοξύστη των 200 μέτρων και σχεδόν 180 διαμερισμάτων να είναι ορατή στα τέλη του 2023.

    Η κοινοπραξία του γαλλικού ομίλου, με εμπειρία στην κατασκευή ουρανοξυστών, και της ελληνικής εισηγμένης επιλέχθηκε ως σύμβουλος, με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI). Ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση του έργου προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων με αυτό το ρόλο, αναλαμβάνει και το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης του Marina Tower, αυτό της κατασκευής.

    Παράταση φέρεται να έχει λάβει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του mall επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 330 έως 400 εκατ. ευρώ, αφού η αρχική προθεσμία κατάθεσης προσφορών ήταν η 16η Δεκεμβρίου. Έως τον προσεχή Μάιο ξεκινά επίσης ο διαγωνισμός για τη Riviera Galleria, τον πολυτελή εμπορικό πόλο του Ελληνικού, που έχει προϋπολογισμό 130 εκατομμυρίων και αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Υπενθυμίζεται ότι στα 23.000 τετραγωνικά μέτρα του εμπορικού συγκροτήματος που σχεδίασε ο Ιάπωνας Kengo Kuma θα αναπτυχθούν σχεδόν 19.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων, για το 71% των οποίων έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

    Έρχονται συμφωνίες με κατασκευαστές και ΤΕΜΕΣ

    Επιπλέον, τον Φεβρουάριο περιμένει η κατασκευαστική αγορά τα νεότερα για την εξέλιξη του διαγωνισμού κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Ο ανάδοχος θα ανακοινωθεί εκείνο το μήνα, έτσι ώστε έως το τέλος του 2024 οι εγκαταστάσεις – στις οποίες θα περιλαμβάνονται τα στάδια του στίβου και γήπεδα ποδοσφαίρου – να είναι λειτουργικές. Οι προσφορές των ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρα, Άβαξ και Μυτιληναίου – Intrakat βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τη Lamda. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αναβάθμισης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η παραχωρησιούχος επενδύει περί τα 20 εκατομμύρια εκτός Ελληνικού, αναβαθμίζοντας το Εθνικό Αθλητικό – Προπονητικό Κέντρο του Ολυμπιακού Χωριού, το Κλειστό Σπίτι του Στίβου & του Βόλεϊ Παιανίας και το Εθνικό Κλειστό Κολυμβητήριο Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ». «Είναι μία απτή απόδειξη ότι τα οφέλη της ανάπλασης του Ελληνικού απλώνονται σε κάθε γωνιά της Αττικής», σχολίασε ο Οδυσσέας Αθανασίου.

    Τον ίδιο μήνα θα ανακοινωθεί και ο ανάδοχος της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου, η οποία θα κοστίσει περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός πόλου πρασίνου 2.000 στρεμμάτων στα νότια προάστια.

    Αυτές είναι οι προτεραιότητες της Lamda για το πρώτο τρίμηνο του 2023, διάστημα κατά το οποίο θα πάρει μπρος και η συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, που αφορά στη δημιουργία δύο πεντάστερων, μέσω δύο SPVs στο οποίο η ΤΕΜΕΣ θα συμμετέχει με 70%. Έως τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί ο operator και ο αρχιτέκτονας τουλάχιστον ενός εκ των δύο παραθεριστικών μονάδων.

    Ανταποδοτικά στον δήμο Ελληνικού

    Στο πλαίσιο παροχής ανταποδοτικών μέτρων, η Lamda ολοκληρώνει το καλοκαίρι το κτιριακό συγκρότημα επιφάνειας 11.500 τ.μ., που θα στεγάσει τέσσερις συλλόγους ΑμεΑ, τις Αμυμώνη, Ερμής, ΝΙΚΗ-Victor Artant και τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Θα ακολουθήσει το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακό Πολιτισμού, η μελέτη για το οποίο καλύπτεται με προσωπική δωρεά του Σπύρου Λάτση, το νέο δημαρχιακό μέγαρο Αργυρούπολης – Ελληνικό, πλησίον του Μητροπολιτικύ Πάρκου, τμήμα της αναβαθμισμένης παραλίας του Αγίου Κοσμά που θα παραδοθεί στο δήμο και η ανέγερση δημοτικού γηροκομείου που θα αναπτυχθεί σε ένα από τα τρία διατηρητέα κτίρια της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Παράλληλα, η Lamda έχει δεσμευτεί να εξετάζει κατά προτεραιότητα τα βιογραφικά δημοτών Αργυρούπολης – Ελληνικού για τη διεκπεραίωση των έργων.



    ΣΧΟΛΙΑ