• Business

    Ελληνική πρωτιά στην υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια τσιπούρας και λαβρακίου

    • NewsRoom


    Στον χάρτη της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας μπαίνει η Ελλάδα για αγαπημένα ψάρια όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, καθώς η χώρα μας θα έχει σύντομα τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες, στο πλαίσιο μίας κοινής πρωτοβουλίας της ΑΒ Βασιλόπουλος και τoυ WWF Ελλάς σε συνεργασία με την ΝΗΡΕΥΣ.

    Οι φάρμες αυτές θα είναι οι πρώτες στην Ελλάδα, αλλά και από τις πρώτες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, που θα είναι πιστοποιημένες από το πρότυπο Aquaculture Stewardship Council (ASC). Το ASC είναι ένας ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός πιστοποίησης που προωθεί ορθές πρακτικές, οι οποίες ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας. Το ASC διαθέτει επίσης πρότυπα για εννέα διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων ο σολομός, οι γαρίδες και η πέστροφα.

    Για τη δημιουργία του νέου προτύπου για την τσιπούρα και το λαβράκι, το ASC συνεργάστηκε με περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκπροσώπους του κλάδου, υλοποιώντας πιλοτικές επισκέψεις σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας της ΝΗΡΕΥΣ στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

    Τι σημαίνουν πρακτικά για την Ελλάδα οι πιστοποιημένες φάρμες υδατοκαλλιέργειας;

    Αφενός, η εξέλιξη αυτή θα συνεισφέρει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στο θαλάσσιο περιβάλλον, αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιβραβεύσουν τις ορθές πρακτικές επιλέγοντας πιστοποιημένα προϊόντα. Κάτι που, άλλωστε, αποτελεί δέσμευση της ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία έχει αποδείξει έμπρακτα την υποστήριξη προμηθευτών που ακολουθούν περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές

    Η ΑΒ Βασιλόπουλος πρωτοπορεί στην στρατηγική υπεύθυνων προμηθειών προϊόντων

    Η ΑΒ Βασιλόπουλος ήταν η πρώτη αλυσίδα λιανικής που στήριξε τους προμηθευτές της να βελτιώσουν τις πρακτικές τους βάσει διεθνών οικολογικών προτύπων, ώστε να προσφέρουν υπεύθυνες επιλογές ψαρικών στον Έλληνα καταναλωτή.

    Παράλληλα η εταιρεία, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και άλλους αξιόπιστους φορείς, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, και για τη βελτίωση των αλιευτικών πρακτικών, ένα ακόμα στρατηγικό πεδίο,που αφορά στην προστασία των θαλασσών μας. Στόχος της εταιρείας είναι να στηρίζει ουσιαστικά τις τοπικές οικονομίες των παράκτιων περιοχών της χώρας και να συμβάλλει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ψάρια και για τις μελλοντικές γενιές.

    Σε αυτό το πλαίσιο, πιστή στη δέσμευσή της να λειτουργεί υπεύθυνα σε όλα τα στάδια της λειτουργίας της ακολουθεί ευρύτερα, εδώ και χρόνια στρατηγική με «αειφορικό πρόσημο» και μάλιστα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Παράλληλα, συνεργάζεται με στρατηγικούς εταίρους με στόχο τη διάθεση υπεύθυνων επιλογών προϊόντων στην αγορά.

    Μάλιστα, στα 80 χρόνια απρόσκοπτης παρουσίας της, αξιοποιεί την βαθιά εμπειρία της στο τρόφιμο και στέκεται στο πλευρό των περίπου 1.700 προμηθευτών με τους οποίους συνεργάζεται ώστε να συμβάλλει στην βιωσιμότητα της παραγωγής τους και να διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που διαθέτει στους πελάτες της, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε της ενέργειας.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, φροντίζει ώστε οι προμηθευτές της να ανταποκρίνονται στα αυστηρά κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης που έχει εξελίξει η ΑΒ Βασιλόπουλος.

    Αυτά τα κριτήρια βασίζονται:

    – στην ποιότητα
    – τη συνέπεια
    – τις προσιτές τιμές
    – τις περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές
    – τη στήριξη των τοπικών προϊόντων που παράγονται σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης.



    ΣΧΟΛΙΑ