• Business

    Ελλάκτωρ: Σήμερα η καθοριστική Γενική Συνέλευση εκτός εάν το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφασίσει διαφορετικά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ


    Η απουσία παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) οδηγεί στην εκτίμηση ότι η πολυσυζητημένη έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σήμερα, στις 11 το πρωί, θα συνέλθει κανονικά, εκτός αν νωρίτερα το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφασίσει διαφορετικά.

    Στην DG Comp προσέφυγε πριν από λίγες εβδομάδες μικρομέτοχος της Ελλάκτωρ με το επιχείρημα ότι τίθεται θέμα ανταγωνισμού από τη συμμετοχή της ολλανδικής Reggeborgh στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων (Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα).

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογη ενέργεια έχει γίνει και στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς να είναι γνωστό αν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στην παρούσα φάση.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η Invesco των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη (έχει εξαγοράσει το 5% των μετοχών του κατασκευαστικού ομίλου) ζητώντας την αναβολή της σημερινής συνέλευσης μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν υπάρχει συγκέντρωση ή όχι στην περίπτωση που αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας το προτεινόμενο από την ολλανδική Reggeborgh Διοικητικό Συμβούλιο.

    Η Reggeborgh έκανε λόγο για «κίνηση – δήλωση αποδοχής της ήττας της πλευράς των εφοπλιστών η οποία δεν καταλαβαίνει το κόστος που δημιουργεί στην Ελλάκτωρ».

    Οι Ολλανδοί χθες εμφανίζονταν σίγουροι ότι η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί. Η άποψη τους ήταν ότι δεν έχει συμβεί κάτι καινούργιο ή έκτακτο ώστε το δικαστήριο να αναβάλει τη διαδικασία, αλλά και, όπως ισχυρίζονται, δεν έχει και τη δικαιοδοσία για μια τέτοια απόφαση.

    Πηγές από τη Reggeborgh σημείωναν χθες ότι οι κινήσεις της άλλης πλευράς – μεταξύ άλλων το γεγονός ότι στο δικαστήριο θα εκπροσωπηθεί και η διοίκηση της Ελλάκτωρ, εκτός από τους εφοπλιστές – μοιάζουν με «κακό ανέκδοτο αν δεν επρόκειτο για το μέλλον μιας μεγάλης εταιρείας».

    Βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει οι δύο εφοπλιστές με την Pemanoaro των Αναστασίου και Δημητρίου Καλλιτσάντση η κοινή τους εταιρεία Akron Trade And Transport όφειλε χθες να εξαγοράσει το 11,94% των μετοχών της Ελλάκτωρ με τιμή ανά μετοχή 1,3 ευρώ (συνολικό ποσό 33,280 εκατ. ευρώ). Εκπρόσωποί τους έλεγαν ότι η συναλλαγή έγινε. Μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα (υπάρχει περιθώριο δύο ημερών).

    Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη γενική συνέλευση στην Ελλάκτωρ έχει θέμα την αλλαγή διοίκησης (το έχει θέσει η Reggeborgh προτείνοντας νέο 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο) και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων κατά 50,4 εκατ. ευρώ.

    Η Reggeborgh επιθυμεί για τη θέση του προέδρου τον Γιώργο Μυλωνογιάννη, του διευθύνοντος συμβούλου τον Άρη Ξενόφο και για μη εκτελεστικά μέλη τους κ.κ. Δημήτρη Κονδύλη, Κωνσταντίνο Ταμπούρο και την κα. Αθηνά Χατζηπέτρου.

    Οι δύο εφοπλιστές δεν έχουν μέχρι στιγμής προτείνει νέα μέλη για το ΔΣ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλάκτωρ: Με 25,58% επί των δικαιωμάτων ψήφου στην ΓΣ ο Ιωάννης Κατσούδας, εκπρόσωπος των Invesco και Pemanoaro



    ΣΧΟΛΙΑ