• Business

    Ελλάκτωρ: Με ταμείο 700 εκατ. ευρώ στην τελική ευθεία για την επιστροφή κεφαλαίου

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ


    Με τη ρευστότητα του να ξεπερνάει τα 700 εκατ. ευρώ ο Όμιλος Ελλάκτωρ βάζει πλώρη για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους στα τέλη Μαΐου.

    Επιπλέον, το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ στον Όμιλο Motor Oil μέχρι τότε, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή μεγαλύτερου ποσού προς τους μετόχους καθώς το ταμείο της θα αυξηθεί.

    Πλέον με την πώληση των θυγατρικών του αλλά και των assets του ο Όμιλος Ελλάκτωρ αναζητά τη νέα του ταυτότητα και θα έχει ως καύσιμο τη ρευστότητα που ήδη ξεπερνάει τα 700 εκατ. ευρώ.

    Αυτό συμβαίνει καθώς σε όλη τη διάρκεια του 2023 η Ελλάκτωρ προχώρησε σε ένα μπαράζ αποεπένδυσης στην κατασκευή, την ενέργεια, το real estate, ενώ συζητά και για την πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ.

    Όσον αφορά την κατασκευή στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η πώληση της ΑΚΤΩΡ στον Όμιλο Intrakat με την Ελλάκτωρ να εισπράττει 118 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια και 114 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ενδοομιλικών υποχρεώσεων της κατασκευαστικής θυγατρικής, εκ των οποίων έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη δόση των  18 εκατ. ευρώ και απομένουν άλλα 96 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τους.

    Όσον αφορά το Real Estate, το Νοέμβριο του 2023 πωλήθηκε το Smart Park στην Trade Estates έναντι 95,4 εκατ. ευρώ, το 11,67% του Athens Metropolitan Expo για 4,4 εκατ. ευρώ και δύο εκτάσεις στη Ρουμανία αξίας 13 εκατ. ευρώ.

    Στην ενέργεια ολοκληρώθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου η πώληση του εναπομείναντος 25% της RES ANEMOS στην Motor Oil με την αξία της συναλλαγής να ανέρχεται στα 123,5 εκατ. ευρώ.

    Οι εξελίξεις στις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ

    Ο πιο κερδοφόρος τομέας του Ομίλου Ελλάκτωρ είναι οι παραχωρήσεις, γεγονός και το οποίο φαίνεται και από τη συνεισφορά τους στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Πιο συγκεκριμένα από τα 242 εκατ. ευρώ του συνολικού EBITDA οι παραχωρήσεις ανέρχονται στα 180 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 74% των κερδών, καταγράφοντας αύξηση 19% σε ετήσια βάση.

    Όσον αφορά τις προοπτικές υπάρχει μεγάλο pipeline επενδυτικών projects στα ΣΔΙΤ και τις Παραχωρήσεις με την αξία των έργων που διεκδικεί ο Όμιλος μόνος του ή σε κοινοπραξίες να ανέρχεται στα 6 δις. ευρώ.

    Μάλιστα, οι παραχωρήσεις αναμένεται να αποφέρουν 1 δισ. ευρώ μέσω μερισμάτων στον Όμιλο σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

    Στις σημαντικές εξελίξεις και τα γεγονότα για τις παραχωρήσεις αναφέρονται τα εξής:

    Η κίνηση στην Αττική Οδό (σ.σ. παραμένει στην κοινοπραξία Ελλάκτωρ-ΑΒΑΞ έως τον Οκτώβριο του 2024) αυξήθηκε κατά 9,3% σε ετήσια βάση, ενώ η κίνηση στις άλλες παραχωρήσεις του Ομίλου (Ολυμπία Οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Μορέας και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) αυξήθηκε κατά 9,2%.

    Εξασφάλισε δύο οδικά έργα. Το ΣΔΙΤ Καλάματα-Πύλος (Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-Intrakat) και το ΣΔΙΤ Χερσόνησος-Νεάπολη του ΒΟΑΚ (Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις- Intrakat)

    Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις έλαβε αποζημίωση 42,5 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2024 από το Ελληνικό Δημόσιο για τη Θερμαϊκή Οδό.

    Έχει υποβληθεί από το Μάιο του 2023 μαζί με τους Ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΒΑΞ η πρότυπη πρόταση για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού

    Ο Όμιλος είναι ενεργός σε πλήθος ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων αξίας 4 δις. ευρώ και 2,5 δις. ευρώ αντίστοιχα.

    Το Real Estate

    Ο δεύτερος τομέας δραστηριότητας που θα παραμείνει στον Όμιλο Ελλάκτωρ είναι το Real Estate. Η συνεισφορά του στα EBITDA ήταν 61,7 εκατ. ευρώ (δηλαδή προσέφερε το 25,5% του συνόλου) και κατέγραψε σημαντική ετήσια αύξηση καθώς κατεγράφη σχεδόν δεκαπλασιασμός.

    Πλέον η ισχυρή ρευστότητα αλλά και η οικονομική ευελιξία επιτρέπουν στον Όμιλο να εκτελέσει τα project του Καμβά και στις Γούρνες Ηρακλείου.

    Επίσης, ύστερα από την πώληση του Smart Park ο Ελλάκτωρ διαθέτει και εκτάσεις 25 στρεμμάτων σε όμορα οικόπεδα που μπορεί να εκμεταλλευτεί.

    Διαβάστε επίσης

    Ευθύμιος Μπουλούτας (Ελλακτωρ): Στα τέλη Μαΐου η επιστροφή κεφαλαίου – Εντός διμήνου η προσφορά για την ΗΛΕΚΤΩΡ

    Ελλάκτωρ: Στα 116 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2023

    Ελλάκτωρ: Αποφασίζει την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους στα τέλη Μαΐου



    ΣΧΟΛΙΑ