• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρυσός: Αναβιώνει ο μύθος του Ελ Ντοράντο;

    • Bloomberg
    ράβδοι χρυσού

    ράβδοι χρυσού


    Μαζικές ήταν οι εισροές κεφαλαίων στα ETFs του χρυσού τον Αύγουστο, ενώ η Goldman Sachs «βλέπει» περαιτέρω άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου που σημειώνει ράλι εν μέσω αναταράξεων στις διεθνείς αγορές.

    Οι εισροές στα εν λόγω ETFs ξεπέρασαν τους 100 τόνους τον Αύγουστο και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013, καθώς ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώθηκε, τα assets υψηλού ρίσκου δέχθηκαν πλήγμα και οι κεντρικές τράπεζες φάνηκαν να στρέφονται σε μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

    Τα αποθέματα χρυσού των ETFs αυξήθηκαν κατά 101,9 τόνους, με αποτέλεσμα το σύνολό τους να διαμορφώνεται την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, στους 2.453,4 τόνους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αύγουστος ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας αύξησης, μετά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο που έφεραν συνολικές εισροές 154,1 τόνων.

    Η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 19% φέτος, καθώς οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία επιδεινώθηκαν, επηρεασμένες αρνητικά από το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.

    Ωστόσο, στήριξη στο πολύτιμο μέταλλο προσφέρουν και οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η Goldman Sachs Group να προβλέπει περαιτέρω αύξηση των τιμών.

    Η τιμή του χρυσού διαμορφωνόταν σήμερα, Τρίτη, στα 1536,48 δολάρια ανά ουγγιά.

    Η τιμή του χρυσού είχε πιάσει τα 1.555,07 στις 26 Αυγούστου, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2013.



    ΣΧΟΛΙΑ