• Business

    Ελενα Κουντουρά: Παραπληροφόρηση ή ελλιπής ενημέρωση; – Ανδρέας Ανδρεάδης: Μην μας φορολογείτε άλλο!


    Η ηγεσία του ελληνικού τουρισμού έχει δεχθεί παραπληροφόρηση ή έχει ελλειπή ενημέρωση σε ότι αφορά στην φορολόγηση του τουριστικού προϊόντος, αλλιώς δεν μπορεί να ερμηνευτεί η υπέρμετρη αισιοδοξία της αν. υπουργού Τουρισμού κας Ελενας Κουντουρά, κατά τη χθεσινή συνέντευξη, ότι ο τουρισμός “βαίνει” ανοδικά την ίδια στιγμή κατά την οποία, οι τουριστικοί επαγγελματίες δεν γνωρίζουν εάν στη τουριστική χρονιά του 2017 τους βρεί με ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.

    Ετσι λοιπόν, ή έχει παραπληφορηθεί η κα. Κουντουρά για το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στον τουρισμό ή δεν έχει ενημερωθεί από τους συνεργάτες της, ποιό ακριβώς είναι το φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τον ελληνικό τουρισμό!

    Πιο αναλυτικά η κα. Κουντουρά σε μια ομιλία 3.500 λέξεων περίπου, δεν ανέφερε ούτε μια φορά, τις ενέργειες που έχουν γίνει τόσο απο την ίδια όσο και από το οικονομικό επιτελείο για την προστασία του τουρισμού απο την υψηλή φορολόγηση, που αποδεδειγμένα, υφίσταται ο τομέας στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ανταγωνίστριες χώρες.

    kountoura 3

     

    Παρά ταύτα, περιορίσθηκε στην παρακάτω παράγραφο: “Σε ό,τι αφορά την φορολογική αντιμετώπιση,  το Υπουργείο Οικονομικών διασφαλίζει η φορολογία να είναι λογική και δίκαιη για την επαγγελματική αγορά, να υπάρχει πρόστιμο και ελεγκτικός μηχανισμός που θα εξασφαλίζει την αξιοπιστία στην εφαρμογή του νέου πλαισίου”.

    Από την απέναντι όχθη, βρίσκονται οι απελπισμένοι τουριστικοί επιχειρηματίες, οι οποίοι δια στόματος του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, υποστηρίζουν ότι ” με το δύσκολο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, κρίνεται πλέον η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα της ραχοκοκαλιάς του τουρισμού, των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γιατί μπορεί να έχουμε ρεκόρ σε αφίξεις και συνολικά έσοδα, όμως αν κοιτάξουμε τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων θα δούμε ότι η πλειοψηφία δύσκολα θα έχει θετικά αποτελέσματα. Και αυτό γιατί επιβάλλεται μια άνευ προηγουμένου υπερφορολόγηση, σε όλο το φάσμα του τουρισμού, οριζόντια, χωρίς διακρίσεις, με το επιχείρημα ότι είμαστε ο μόνος τομέας που αποδίδει – άρα θα υπερφορολογηθεί”.

    andreadis 3

    Οπως διευκρίνισε, χθες, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργανώνεται απο την Περιφέρεια Κρήτης με θέμα “Προοπτικές ενδυνάμωσης της Κρήτης ως τουριστικό προορισμό. Συνέργειες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα”, “οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να επιστρέψουν το ταχύτερο σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε ο τομέας να δώσει άμεσα περαιτέρω ενίσχυση στα έσοδα του κράτους. Η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, η προβλεπόμενη για το 2018 επιβολή φόρου διαμονής στην οργανωμένη αγορά των ελληνικών καταλυμάτων, οι επιβαρύνσεις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους, πλήττουν, ασταμάτητα, την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος διεθνώς”.

    Οι πρόσφατες φορολογικές επιβαρύνσεις του τελευταίου έτους”, υποστηρίζει ο κ.Ανδρεάδης, “έχουν επιβαρύνει το «καλάθι του τουρίστα» περισσότερο από 10%, εξανεμίζοντας ουσιαστικά το 50% της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, που επιτεύχθηκε από την αρχή της εφαρμογής των μνημονίων με την επίπονη, κοινωνικά και οικονομικά, εσωτερική υποτίμηση.

    Επιπρόσθετα, πέραν των επιβαρύνσεων στο προϊόν και στον πελάτη, πρέπει να σταματήσει και η φόρο-επιδρομή στην επιχείρηση. Εκτός από τις αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές και στις ασφαλιστικές εισφορές, η κατάργηση της εξαίρεσης από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ξενοδοχείων – δηλαδή στα εργαλεία δουλειάς τους – είναι ένα ολέθριο μέτρο για μεγάλο αριθμό μονάδων.

    andreadis 4

    Ταυτόχρονα, την ώρα που το Κράτος σφίγγει ασταμάτητα τη θηλειά στις νόμιμες και συνεπείς επιχειρήσεις της χώρας, δεν κάνει τίποτα για να πατάξει την παραοικονομία, η οποία έχει αρχίσει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Και εικάζουμε ότι δεν έχει γίνει, γιατί προφανώς είναι πιο εύκολο να φορολογηθεί αυτό που μπορεί να μετρηθεί και όχι αυτό που φοροαποφεύγει – φοροδιαφεύγει. Ξέρουμε όλοι ότι εδώ υπάρχει διαχρονικά μια σοβαρή αδυναμία. Όμως κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους.

    Δεν γίνεται για παράδειγμα, να έχουν περάσει τουλάχιστον οκτώ μήνες από την πλήρη απελευθέρωση των αστικών μισθώσεων και ακόμα να μην έχει σχεδιαστεί και εφαρμοστεί ένα πλαίσιο λειτουργίας για αυτού του είδους τις μισθώσεις σε τουρίστες. Σύμφωνα με μελέτες,” επισημαίνει ο κ.Ανδρεάδης, “το κράτος χάνει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ από αυτή την αγορά. Έχουμε αναφερθεί στο ζήτημα πολλές φορές, όμως και συνθήκες στρέβλωσης της αγοράς συνεχίζουν να υπάρχουν και η ποιότητα του προϊόντος μας υπονομεύεται”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/giati-deutsche-bank-xefortonete-ta-naftiliaka-dania/59125



    ΣΧΟΛΙΑ