• Business

    Εκταμιεύθηκε η τελευταία δόση από τον ESM – Το μήνυμα του Ρέγκλινγκ

    • NewsRoom
    ΕSM

    Klaus Regling-Επικεφαλής European Stability Mechanism (ESM)


    Κατατέθηκε η πέμπτη και τελευταία δόση στην Ελλάδα ύψους 15 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, τα 9.5 δισ. θα χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι» ρευστότητας και τα 5.5 δισ. για την αποπληρωμή του χρέους.

    Με το ποσό αυτό, το «μαξιλάρι» ανεβαίνει περίπου στα 24 δισ. ευρώ και μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.

    Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στη δήλωσή του τονίζει: «Η τελευταία εκταμίευση και η θετική κατάληξη της τελευταίας αξιολόγησης στέλνουν μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία τρία χρόνια του προγράμματος του ESM. Η δέσμευση και η σκληρή δουλειά των Ελλήνων αποδίδουν τώρα καρπούς. Η τελική δέσμη μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα περιλάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της μεταρρύθμισης των δημοσίων εσόδων και της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

    Ο ίδιος πρόσθεσε: «Από το 2012, οι EFSF και ESM έχουν στηρίξει τους Έλληνες στις προσπάθειες τους, προσφέροντας πρωτοφανείς ποσότητες μακροπρόθεσμων δανείων σε πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι είναι προσηλωμένη στο να μην ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος και στο να επιδιώξει τις βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που χρειάζονται μακροπρόθεσμα για να γίνει μια πιο ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

    Μετά από την τελευταία αυτή εκταμίευση η συνολική χρηματοδότηση μέσω ESM φτάνει τα 61,9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 86 δισ. Αν προστεθούν τα ποσά που πήρε η χώρα από τον EFSF, η στήριξη φτάνει τα 204 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ