• Business

    Έκπληξη: Υπάρχουν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι στην Ευρώπη παρά στην Αμερική!


    Ποτέ πριν δεν υπήρξαν τόσοι δισεκατομμυριούχοι σε αυτόν τον κόσμο. Στις μέρες μας αντιστοιχεί ένας για κάθε 2,95 εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο. Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξεως του 6,4% σε 2.473 το 2015, ένας αριθμός-ρεκόρ, σύμφωνα την αναφορά “Billionaire Census” της Wealth-X, η οποία κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016.

    Συνολικά ο πλούτος που συγκεντρώνουν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη ανέρχεται σε 7,7 τρισ. δολάρια, ποσό-ρεκόρ το οποίο αυξήθηκε και αυτό κατά 5,4%.

    Όμως, σε σύγκριση με την κεφαλαιοποίηση των μεγάλων χρηματιστηρίων, αυτός ο αριθμός στέκεται πίσω από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (17 τρισ. δολάρια) και σε σύγκριση με το ΑΕΠ, η αμερικάνικη οικονομία τον ξεπερνάει με 17,9 τρισ. δολάρια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων του κόσμου πλησιάζει το ΑΕΠ της Κίνας, το οποίο διαμορφώνεται στα 11 τρισ. δολάρια.

    Οι δισεκατομμυριούχοι αυτού του κόσμου το 2015 είχαν στον έλεγχό τους το 3,9% του πλούτου όλων των νοικοκυριών του πλανήτη, ποσοστό ελάχιστα μειωμένο σε σχέση με το 2014.

    Πού βρίσκονται όμως όλοι αυτοί οι ιδιαίτεροι άνθρωποι συγκεντρωμένοι;

    MW-ET358_Captur_20160808053902_NS

    Σύμφωνα με τη Wealth-X, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι που κατοικούν στην Ευρώπη παρά στη Βόρεια Αμερική, δηλαδή περίπου 806 από αυτούς – ή το 32,6% – σε σύγκριση με τους 628 της Β. Αμερικής, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν λίγο παραπάνω από το ένα τέταρτο των πολύ πλουσίων ανθρώπων του κόσμου.

    Η αναφορά “Billionaire Census” της Wealth-Χ έδειξε ότι ο πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 6,4% σε 2.473 το 2015, καταγράφοντας ρεκόρ. Συνολικά, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική παρέμειναν οι περιοχές με τους περισσότερους (1.013) ενώ η άλλη όχθη του Ατλαντικού (η Wealth-X συμπεριλαμβάνει όλη τη Β. Αμερική συν τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική) έρχεται στη δεύτερη θέση με 782 δισεκατομμυριούχους.

    Όμως, η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού βαδίζει στα βήματα της Αμερικής, καθώς από εκεί βγήκαν τέσσερις φορές περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι από ότι στην Αμερική το 2015. Πλέον, 678 από αυτούς κατοικούν σε ασιατικά εδάφη ενώ ο ρυθμός ανάπτυξής τους, στο 14,5% και ο πλούτος τους, στο 16,5%, ξεπερνάει όλους τους υπόλοιπους.

    billionaires

    Και καθώς οι αυτοδημιούργητοι είναι με διαφορά οι περισσότεροι, εκείνοι που κληρονόμησαν την πλειοψηφία του πλούτου τους συνεχίζουν να αποτελούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κομμάτι του συνόλου, με ποσοστό 29,9% σε ετήσια βάση. Επίσης, αποτελούν τα δύο τρίτα των νέων δισεκατομμυριούχων, όπως σημειώνει η Wealth-X. Οι αυτοδημιούργητοι αποτελούσαν το 87% το 2015 έναντι του 81% το 2014.

    Παράλληλα, το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων εξακολουθεί να είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος. Αντιστοιχούσαν 8,4 άνδρες δισεκατομμυριούχοι για κάθε μια γυναίκα στο κλαμπ το 2015, ένας αριθμός αυξημένος από το 8,1 του 2014. Η μέση ηλικία των ανδρών διαμορφώθηκε στα 63,2 έτη για το 2015, ενώ για τις γυναίκες στα 62,2 έτη.

    Ανάμεσα στα άλλα, η αναφορά της Wealth-X έδειξε ότι το ποσοστό των δισεκατομμυριούχων που δραστηριοποιούνται στον οικονομικό, τραπεζικό και επενδυτικό τομέα μειώθηκε το 2015 με μεγαλύτερο ρυθμό από κάθε άλλο έτος της οικονομικής κρίσης. Ο συγκεκριμένος κλάδος αντιστοιχούσε μόλις στο 15,2% του συνόλου των δισεκατομμυριούχων, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 19,3% του 2014. Όμως, παρατηρήθηκε μια αύξηση στο ποσοστό των δισεκατομμυριούχων που προέρχονται από τον ασφαλιστικό τομέα, το εμπόριο, τις διάφορες οικονομικές υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και τον κλάδο του ΙΤ.

    MW-ET359_wealth_20160808055702_NS

    Ο Jeff Bezos του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, είναι ο τρίτος πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος στον πλανήτη από τις 5 Αυγούστου, ακριβώς πίσω από τον Warren Buffett της Berkshire Hathaway, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο Bill Gates της Microsoft και ο Amancio Ortega του ισπανικού Ομίλου Inditex (που κατέχει τα Zara) αποτελούν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα της παγκόσμιας κατάταξης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/vretaniki-vasiliki-ikogenia-istoria-ke-intrigkes-se-mia-grafiki-komopoli-tis-germanias/66332

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/apoklistiko-marianna-latsi-ke-parti-genethlion-gia-tin-erietta-sti-mikono/66413



    ΣΧΟΛΙΑ