• Business

    Εκπλήσσει θετικά η MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου

    Ανδρέας Βγενόπουλος

    Ανδρέας Βγενόπουλος


    Ένα turnaround story προσπαθεί να επιτύχει ο πολυσυζητημένος επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος με την ΜΙG. Τα πρώτα βήματα έγιναν ορατά στα αποτελέσματα εννεαμήνου 2015 καταγράφοντας εντυπωσιακή βελτίωση των χρηματοοικονομικών  επιδόσεων.

    “Mεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες” αλλά και “ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται” είναι δύο λαϊκές φράσεις που ταιριάζουν στον 63χρονο Ανδρέα Βγενόπουλο. Το εφετινό 9μηνο ήταν και πάλι «κόκκινο» για τη MIG, αλλά οι ζημιές (34,8 εκατ. ευρώ) ήταν συγκριτικά μικρότερες από τις περσινές (68,1 εκατ. ευρώ). Τα δανειακά βάρη του ομίλου φτάνουν πλέον στα 1,7 δισ. ευρώ, από 2,26 δισ. που ήταν στα τέλη της περσινής χρονιάς. Την ίδια στιγμή, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 145 εκατ. ευρώ.

    Εκεί όμως που στρέφονται τα βλέμματα των μετόχων-επενδυτών είναι στο γεγονός ότι μετά από έξι χρόνια ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με έδρα την Ελλάδα, εμφάνισε κερδοφορία για πρώτη φορά στα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT)59,6εκ έναντι ζημίας 5,5εκ το 9μηνο 2014. Επιπρόσθετα, διπλασίασε τα λειτουργικά κέρδη EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών, στα133,5εκ έναντι 64,3εκ το 9μηνο 2014.

    Η εν λόγω ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στη σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων των θυγατρικών που συγκαταλέγονται στο επιχειρηματικό «γκρουπ» της Marfin Investment Group και δραστηριοποιούνται στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών υγείας, των μεταφορών και του ευρύτερου τομέα των τροφίμων.  ATTICA, VIVARTIA και ΥΓΕΙΑ ξεχώρισαν καθώς πέτυχαν αύξηση τόσο στις πωλήσεις όσο και στα λειτουργικά τους κέρδη σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου MIG, κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, δήλωσε: «Ο υπερδιπλασιασμός των λειτουργικών κερδών EBITDA θωρακίζει τον Όμιλο για να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες αντιξοότητες και το αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας. Μέσα στο έτος αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αναδιάρθρωση-αναχρηματοδότηση της πλειονότητας του τραπεζικού μας δανεισμού. Προτεραιότητες μας στο άμεσο μέλλον αποτελούν η σταδιακή αποεπένδυση από μη στρατηγικής σημασίας συμμετοχές κυρίως στο εξωτερικό, η μείωση του τραπεζικού δανεισμού και η περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των θυγατρικών».

    Δε χωρά αμφιβολία, ότι ο εκρηκτικός Ανδρέας Βγενόπουλος, που ηγείται της MIG έχοντας στο πλάι του τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ευθύμιο Μπουλούτα, έχει μπροστά του πολύπλευρες προκλήσεις και ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχήματα. Ως παλιός πρωταθλητής της ξιφασκίας προφανώς γνωρίζει άριστα να διαχειρίζεται και τις νίκες, αλλά και τις ήττες.

    Ανδρέας Βγενόπουλος
    Ανδρέας Βγενόπουλος

     Εκ των πραγμάτων, ο χειμαρρώδης Ανδρέας Βγενόπουλος καλείται να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις. Μετά από το καυτό ζήτημα της κυπριακής εμπλοκής κρατά στάση αναμονής ενώ η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον να ανοίξει τα “χαρτιά” του…



    ΣΧΟΛΙΑ