• Business

    Eυ. Μυτιληναίος: Ενδιαφέρον το πλάνο για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρίες

    Ευάγγελος Μυτιληναίος ΜΕΤΚΑ Όμιλος Μυτιληναίου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής Μυτιληναίος


    Εφ’ όλης της ύλης μίλησε ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ομίλου του, αφού αναφέρθηκε τόσο στις κινήσεις των θυγατρικών του όσο και στις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές εξελίξεις.

    Συγκεκριμένα, μιλώντας στους μετόχους της Μυτιληναίος, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και εκτίμησε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα υπάρξει άμεσα μείωση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων στο 5%. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων ακόμη και για την έκδοση εταιρικών ομολόγων, που αυτή τη στιγμή παραμένουν εκτός πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Παράλληλα, εκτίμησε ότι υπάρχει ρευστότητα αλλά δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να δανειστεί η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις στην παρούσα φάση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βγει η εταιρία του στις αγορές με δικό της ομόλογο αν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Σχολιάζοντας το επόμενο πολυνομοσχέδιο το χαρακτήρισε πιο σημαντικό από το ασφαλιστικό, αφού θα περιλαμβάνει κρίσιμα μέτρα και εκκρεμότητες μηνών.

    Βελτίωση των σχέσεων της Αλουμίνιον με τη ΔΕΗ

    Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η Αλουμίνιον της Ελλάδος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για την κατάρτιση μιας μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Το κλίμα μεταξύ των δύο εταιριών έχει βελτιωθεί και η ΔΕΗ αντιμετωπίζει την Αλουμίνιον ως το μεγαλύτερο πελάτη της. Από την πλευρά του ο όμιλος Μυτιληναίος εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να παραμείνει σταθερός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας και να υπάρξει η πολιτική βούληση ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει όπως οι ανεξόφλητες οφειλές.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ετών 66. Επικεφαλής όμιλος Μυτιληναίος.
    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ετών 66. Επικεφαλής όμιλος Μυτιληναίος.

    Ενδιαφέρον βρίσκει ο Πρόεδρος του ομίλου το πλάνο για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρίες, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η ελληνική αγορά δεν μη σηκώνει πάνω από 3 σχήματα μαζί με τη ΔΕΗ. Για την Αλουμίνιον ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν με πρωτοβουλίες της εταιρίας, όπως τα κόστη όπου γίνονται σοβαρές προσπάθειες κι έχουν μειωθεί στο μισό, με αποτέλεσμα πλέον η ελληνική βιομηχανία να εμφανίζει ανταγωνιστικά κοστολόγια με εργοστάσια της Μέσης Ανατολής και να είναι η πιο ανταγωνιστική στην Ευρώπη.

    Ο όμιλος συνεχίζει να ενδιαφέρεται και για τη Λάρκο, την οποία, όπως τόνισε ο επιχερηματίας, θα μπορούσε να μετατρέψει σε μία 100% ανταγωνιστική βιομηχανία, μειώνοντας τα κόστη της.

    Για το 2015 ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι ο όμιλος κράτησε τον κύκλο εργασιών παρά τις αντιξοότητες στο 1,4 δισ. ευρώ, δεν έκανε απολύσεις διατηρώντας 2.700 άμεσα ή έμμεσα εργαζόμενους, ενώ η εξαγωγική του δραστηριότητα φτάνει πλέον στο 80%. “Η χρονιά μας ξεκίνησε με το αλουμίνιο στα 3.000 δολάρια και έκλεισε στα 1.800 δολάρια ο τόνος” σημείωσε.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής έδρας της εταιρίας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι ο όμιλος παραμένει στην απόφαση του να αγωνιστεί εντός Ελλάδος, παλεύοντας με τα προβλήματα και τη γραφειοκρατία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/g-stergioulis-sta-32-ek-evro-ta-kathara-kerdi-ton-elpe-to-a-trimino-tou-2016/44603



    ΣΧΟΛΙΑ