• Business

    Εγκρίθηκε από την ΕΕ η χρηματοδότηση των 300 εκατ. ευρώ για το Ultra Fast Broadband

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη


    Με επίσημη ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κλείδωσε» τη  χρηματοδότηση με 300 εκατ. ευρώ του έργου Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultra Fast Broadband (UFBB) που είχε προωθήσει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) με επικεφαλής τον πρώην γενικό γραμματέα, Βασίλη Μαγκλάρα.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) είναι 870 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεισφέρει περί τα 400 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι πλέον το κρίσιμο σημείο για το εν λόγω έργο καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν είναι «ζεστοί» στο να συμμετέχουν θεωρώντας ότι η χρηματοδότηση από την πλευρά του Δημοσίου (ΕΣΠΑ) δεν είναι ικανοποιητική.

    Η Επιτροπή αξιολόγησε το έργο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και κυρίως τις κατευθυντήριες γραμμές του 2013 για τα ευρυζωνικά δίκτυα.

    Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θετικές επιδράσεις του προγράμματος για τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών αντισταθμίζουν τυχόν αρνητικές συνέπειες από την παρέμβαση του Δημοσίου.

    Το UFBB θα συμβάλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της ΕΕ, όπως ορίζονται στο ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη και στην ανακοίνωση με τίτλο «Προς μια ευρωπαϊκή κοινωνία των Gigabit».

    Όπως τονίζεται από την ΕΕ, το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ευρυζωνικής υποδομής ικανής να παρέχει ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps), με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps), σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς.

    Αφορά περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει σήμερα ταχεία ευρυζωνική υποδομή που να προσφέρει τουλάχιστον 30 Mbps και στις οποίες κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει εμπορικά στο εγγύς μέλλον.

    Η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέσω ανοικτής διαδικασίας επιλογής, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι τεχνολογίες.

    Στο επιδοτούμενο δίκτυο θα έχουν πλήρη πρόσβαση όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης, χωρίς διακρίσεις, ενώ οι τιμές πρόσβασης θα τελούν υπό τον έλεγχο της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, EETT).

    Η διαγωνιστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη και η ημερομηνία που έχει καθοριστεί για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 26η Αυγούστου.

    Θεωρείται πολύ πιθανό να μετατεθεί προκειμένου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ενημερωθεί σχετικά με όλες τις παραμέτρους του έργου.



    ΣΧΟΛΙΑ