• Business

    Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μονάδα αερίου του Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη

    • NewsRoom

    Χρήστος Κοπελούζος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου


    Ένα βήμα πιο κοντά στην εκκίνηση της κατασκευής της, βρίσκεται η  νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας της DAMCO του ομίλου Κοπελούζου, στην Αλεξανδρούπολη, μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ.

    Στην απόφαση του Υπουργείου για τους περιβαλλοντικούς όρους, αναφέρεται ότι ο εν λόγω σταθμός θα έχει ισχύ 662 MW, με προοπτική αυτή να αυξηθεί σε περίπου 800 MW. Ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί το Φυσικό Αέριο από το παρακείμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ μέσω σταθμού ρύθμισης και μέτρησης, που θα εγκατασταθεί εκτός της ΒΙΠΕ από τον ΔΕΣΦΑ.

    Το επόμενο βήμα για το έργο μετά την έγκριση είναι η έκδοση της οικοδομικής άδειας για την έναρξη της κατασκευής του έργου και η επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει το τεχνολογικό κομμάτι ώστε να γίνει λήψη της τελικής επενδυτικής απόφαση (FID).

    Τι λέει η απόφαση του ΥΠΕΝ

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως για τον έλεγχο της ποιότητας της ατμόσφαιρας της ευρύτερης περιοχής του Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της “DAMCO ENERGY Α.Ε.” θα πρέπει να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν δύο σταθμοί παρακολούθησης/καταγραφής της ποιότητας της ατμόσφαιρας και μετεωρολογικών παραμέτρων, εγκατεστημένοι σε θέσεις της ευρύτερης περιοχής, ένας στην περιοχή του Άβαντα και ένας στην περιοχή της Αμφιτρίτης.

    Οι σταθμοί παρακολούθησης θα είναι εξοπλισμένοι με σύστημα παρακολούθησης/καταγραφής της ποιότητας της ατμόσφαιρας, εφοδιασμένο με αυτόματους αναλυτές συνεχούς μέτρησης/ καταγραφής βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων.

    Υπενθυμίζεται ότι η DAMCO Energy, πρόσφατα υπέγραψε στα Σκόπια συμφωνία συνεργασίας με την Εταιρεία Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας AD ESM, η οποία θα συμμετάσχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη.



    ΣΧΟΛΙΑ