• Business

    Έγιναν 437 έλεγχοι στη διακίνηση και πώληση υγειονομικού υλικού

    • NewsRoom
    Άδωνις Γεωργιάδης

    Άδωνις Γεωργιάδης


    Σήμερα, Παρασκευή 3 Απριλίου, διενεργήθηκαν 437 έλεγχοι στους τομείς της διακίνησης και πώλησης υγειονομικού υλικού (μάσκες, αντισηπτικά, απολυμαντικά) και της λιανικής πώλησης τροφίμων, λαϊκές και παροχής υπηρεσιών,  ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στο πλαίσιο της εφαρμογής των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου Α΄64/14-03-20 και Α΄68/20-03-2020.

    Β. Σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ διεξήχθη έλεγχος σε πρατήρια υγρών καυσίμων της Περιφέρειας Κρήτης. Από τα έως τώρα ευρήματα του ελέγχου, προκύπτει ότι πρατηριούχοι της περιοχής μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την πτώση των διεθνών και διυλιστηριακών τιμών, αύξησαν τα μικτά περιθώρια κέρδους τους, διατηρώντας τις τιμές σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα. Στους παραβάτες επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Α΄68/20-03-2020 κυρώσεις ύψους 60.000 ευρώ συνολικά. Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την Επικράτεια.

    Γ. Το τηλεφωνικό κέντρο 1520 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή για το χρονικό διάστημα από 15.03.2020 έως 2.04.2020 δέχθηκε 58.769 κλήσεις. Το 42,7% των καλούντων, ήτοι 25.125, επέλεξαν να επικοινωνήσουν με εκπρόσωπο, ενώ οι υπόλοιποι εξυπηρετήθηκαν από το κύριο μενού.

    Δ. Οι Υπουργικές Αποφάσεις και οι αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16 του ν.4177/2013 παραμένουν σε ισχύ και εφαρμόζονται μόνο για τις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους δεν έχει ανασταλεί με κρατική απόφαση στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19.

    Ε. Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων για το διάστημα από 12.04.2020 έως 18.04.2020 (Κυριακή των Βαΐων μέχρι και Μεγάλο Σάββατο) θα ρυθμιστεί με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

    ΣΤ. Από Δευτέρα 06.04.2020 οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική επικράτεια, θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία των αποθεμάτων για τα εν λόγω προϊόντα. Η δήλωση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συνδέσμου που βρίσκεται στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr). Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης ΓΕΜΗ για τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες ή μέσω των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS για τους  μη εγγεγραμμένους στο ΓΕΜΗ. Κατόπιν της αρχικής συμπλήρωσης των στοιχείων αποθεμάτων, οι υπόχρεοι θα πρέπει να προβαίνουν σε επικαιροποίηση τους κάθε τρεις ημέρες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ