• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στις μετακινήσεις – Τα νέα δεδομένα


    Σε περαιτέρω αυστηροποίηση των όρων για να κυκλοφορήσει κανείς εκτός της οικίας του προχωρούν από σήμερα οι αρμόδιες Αρχές

    Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε στη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει δοθεί οδηγία για εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης.

    Σύμφωνα με όσα σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς, η πλειονότητα των πολιτών φαίνεται να έχει συμμορφωθεί με τα μέτρα, γεγονός που αποτελεί σημαντική «βοήθεια» προς το σύστημα υγείας, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στα σοβαρά περιστατικά και να μην έρθει αντιμέτωπο με αναρίθμητα κρούσματα του νέου κορονοϊού, που θα έθεταν την κατάσταση εκτός ελέγχου.

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος, υπάρχει ακόμη μία μικρή μερίδα πολιτών, που εξακολουθεί να κινείται άσκοπα  και ασυνείδητα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνθηκε ειδικά σε αυτούς, τονίζοντας πως πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν τι προκαλούν με τη συμπεριφορά τους. Ας αφήσουν τα τερτίπια, ας αφήσουν τις προφάσεις και τις φθηνές δικαιολογίες και ας μείνουν σπίτι», είχε τονίσει προ ημερών ο Νίκος Χαρδαλιάς.

    Νέες διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις

    Στην τελευταία ενημέρωση, δόθηκαν και κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις, αναφορικά με τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις. Ειδικότερα, όσοι φροντίζουν αδέσποτα ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας τους, θα πρέπει να απευθυνθούν σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα μονίμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα, για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτισή τους, μέχρι την άρση περιορισμού της κυκλοφορίας, όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Από την άλλη, όσοι φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή τους, η ΓΓΠΠ έχει έρθει σε επικοινωνία με την ΚΕΔΕ και υπάρχει, μέσω της ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ, η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης, κατά το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη τύπου Α για όσους έχουν αναλάβει τη σίτιση αδέσποτων ζώων.

    Σημειώνεται ότι υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίησή της θα είναι το αρμόδιο για την διαχείριση των σχετικών θεμάτων του κάθε δήμου. Για την έκδοση της βεβαίωσης απαιτείται αναφορά του σημείου που βρίσκονται τα ζώα, οι ημέρες και η ώρα ταΐσματος, η διάρκεια του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 ώρες. Ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε επίσης ότι η βεβαίωση Β1 περί επισκέψεως σε γιατρό ισχύει και για την επίσκεψη σε κτηνίατρο.

    Πιο αυστηροί από σήμερα οι έλεγχοι στους δρόμους

    Επιπλέον, από σήμερα αυστηροποιούνται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ, συνεπώς οι πολίτες που κυκλοφορούν εκτός της οικίας τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβάλλονται οι ανάλογες χρηματικές κυρώσεις.

    Η δήλωση μετακίνησης με SMS, χωρίς χρέωση, γίνεται ως εξής: Στον πενταψήφιο αριθμό 13033, ο πολίτης γράφει έναν από τους 6 αριθμούς (λόγους), 1-6 κενό, ονοματεπώνυμό του και διεύθυνση κατοικίας.

    Ως λόγο μετακίνησης μπορεί κανείς να επικαλεστεί:

    -Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
    -Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
    -Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
    -Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
    -Μετάβαση σε τελετή, υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
    -Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

    Υπενθυμίζεται ότι, αν κανείς δεν έχει, για κάποιο λόγο, τη δυνατότητα να αποστείλει SMS, η δήλωση μετακίνησης μπορεί να γίνει με τους εξής δύο τρόπους:

    -Είτε μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα forma.gov.gr,

    -Είτε σε ένα λευκό χαρτί, στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει απλώς μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία και το ονοματεπώνυμό του.

    Σε ό,τι αφορά στην μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου Α) και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του, σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

    Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά σε κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

    Αλλάζει από σήμερα το ωράριο των σουπερμάρκετ

    Παράλληλα, όπως είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες, από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το νέο ωράριο των σουπερμάρκετ. Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, Πέμπτη, έως και το Σάββατο, 25 Απριλίου, τα σουπερμάρκετ θα λειτουργούν 7.00 π.μ. με 09.00 μμ τις καθημερινές και 7.00 π.μ. με 08.00 μμ το Σάββατο. Επιπροσθέτως, την Κυριακή, τα σουπερμάρκετ θα παραμένουν κλειστά.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς παρατηρήθηκε μία πτώση της κίνησης τις τελευταίες ημέρες, μετά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται ζήτημα ελλείψεων αγαθών.



    ΣΧΟΛΙΑ