• Business

    Ευτύχης Βασιλάκης: Η Aegean πέρασε το τεστ επιβίωσης και αντοχής- Στο 83% του 2019 οι κρατήσεις φέτος

    Ο Πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης

    Ο Πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης


    Στο 82-83% των κρατήσεων του 2019 κινούνται οι κρατήσεις επιβατών της  Aegean το 2022 είπε ο Πρόεδρος της εταιρείας, κ. Ευτύχης Βασιλάκης, μιλώντας πριν από λίγο στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του 2021.

    Όπως είπε o κ. Βασιλάκης, οι μηνιαίες κρατήσεις θέσεων τους πρώτους μήνες του 2022 κινούνται 4 φορές πάνω από πέρσι, ενώ ο Μάρτιος είναι ο μήνας με τα περισσότερα έσοδα από οποιοδήποτε μήνα του 2021, ακόμη και από τους καλοκαιρινούς.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι λόγω αβεβαιότητας υπάρχει καθυστέρηση στις κρατήσεις που γίνονται τελευταία στιγμή, αλλά η ζήτηση είναι σταθερή καθώς ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει μετά την πανδημία.

    Όσον αφορά τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία σημείωσε ότι είναι αυξημένες σε σχέση με το 2019. Σημείωσε ότι η επίπτωση στη ζήτηση από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ουδέτερη, ωστόσο το περιβάλλον είναι ευμετάβλητο και επικρατεί αβεβαιότητα ως προς το αν η καλή εικόνα που σήμερα υπάρχει θα συνεχιστεί.

    «Ο πρώτος χρόνος χωρίς ζημιές θα είναι το 2022» ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, σημειώνοντας ότι όσο συντομότερα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο περισσότερο ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει χωρίς αβεβαιότητα.

    Ειδική αναφορά έκανε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Aegean το τελευταίο τρίμηνο του 2021 λόγω της αύξησης των περιορισμών στις μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας.

    Όπως είπε, το τελευταίο τρίμηνο επηρεάστηκε η ζήτηση από τους περιορισμούς των μετακινήσεων ενώ τα λειτουργικά ήταν αυξημένα καθώς η εταιρεία είχε επενδύσει στην αύξηση των πτήσεων. Γι’ αυτό σημείωσε ότι και το τελευταίο τρίμηνο του έτους ήταν αδύναμο με αποτέλεσμα η εταιρεία να σημειώσει ζημιές 72 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι είναι η τελευταία χρονιά που η εταιρεία μιλάει για ζημιές.

    Καλύτερη απόδοση από το διεθνή ανταγωνισμό

    Ωστόσο, σημείωσε ότι οι λειτουργικές ζημιές ως ποσοστό στον τζίρο της είναι το χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Τόσο τα μεγέθη της εταιρείας όσο και ο ισολογισμός της είναι έχει καλύτερη εικόνα σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό, σημείωσε.

    Συνολικά, το 2021 η εταιρεία μετέφερε 7,1 εκατ. επιβάτες έναντι 15 εκατ. επιβατών το 2019 και είχε έσοδα 630 εκατ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2019, δηλαδή επανήλθε κατά 50% σε σχέση με τη χρονιά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι ζημιές στα επίπεδα των 72 εκατ. ευρώ ήταν μειωμένες από τα 296 εκατ. ευρώ του 2020.

    Για το 2021 σημείωσε επίσης, ότι η Ελλάδα επανήλθε καλύτερα από άλλες τουριστικές αγορές, με αποτέλεσμα από τη μια να ενισχυθεί και η Aegean και από την άλλη να γίνει μια ελκυστική αγορά για το διεθνή ανταγωνισμό.

    Το 40% της δυναμικότητας του στόλου από τα νέα αεροπλάνα

    Συνεχίζεται φέτος εντατικά η παράδοση των νέων αεροπλάνων neo της Airbus, μέσα στο 2022 αναμένονται 12 νέα αεροσκάφη και επιπλέον 10 το 2023. Ως ποσοστό επί του συνόλου του στόλου της, σημείωσε ο κ. Βασιλάκης ότι θα αποτελούν το 40% της δυναμικότητας της το καλοκαίρι και το 65% το χειμώνα του 2023 όταν θα έχει συνολικά 26-27 νέα αεροσκάφη.



    ΣΧΟΛΙΑ