• Business

    Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean): Έχουμε άμεση ρευστότητα- Εκταμιεύουμε 150 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο

    Aegean

    Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος Aegean Airlines και Autohellas


    “Δεν έχουμε πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας το πρόβλημα είναι οι ζημιές” σημείωσε χθες ο Πρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης, μιλώντας στους επενδυτές κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, με χαρακτηριστική ευθύτητα και ειλικρίνεια. Εν μέσω της βαθύτερης κρίσης που έπληξε ποτέ τις αερομεταφορές, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται και την έλλειψη ορατότητας για το τι πρόκειται να γίνει ώστε να γίνουν ακριβείς προβλέψεις.

    Ο κ. Βασιλάκης εκτίμησε ότι στο τέταρτο τρίμηνο αναμένει οι επιβάτες να ανέλθουν στο 30% της αντίστοιχης περσινής περιόδου, εκτίμηση, που όπως όμως σημείωσε, δεν βασίζεται στην πορεία των κρατήσεων αλλά στην ελπίδα ότι δεν θα γίνουν άλλα κλεισίματα αγορών.

    Όσον αφορά την επόμενη περίοδο σημείωσε ότι αναμένονται πολλές λήξεις αεροσκαφών με leasing και αυτό δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα είτε να εξασφαλίσει ελκυστικές τιμές, στην ανανέωση της σύμβασης, είτε να μειώσει τον αριθμό των αεροσκαφών της.

    Όπως τόνισε το πρώτο εξάμηνο “κάηκαν” 110 εκατ. ευρώ και αναμένεται ακόμη 50 εκατ. ευρώ να έχουν καεί στο τρίτο τρίμηνο, φτάνοντας συνολικά τα 160 εκατ. ευρώ τη ρευστότητα που έχει χρησιμοποιηθεί στο εννεάμηνο. O κ. Βασιλάκης εκτίμησε ότι στο τρίτο τρίμηνο της φετινής, πολύ δύσκολης χρονιάς, θα έχουν διακινηθεί περίπου 2 εκατ. πελάτες, με κατά 50% λιγότερες πτήσεις. Τα δεδομένα αυτά ανεβάζουν στα 25 έως 30 εκατ. ευρώ  τα αρνητικά αποτελέσματα για την περίοδο αυτή, έναντι κερδών 90 εκατ. ευρώ του περσινού τρίτου τριμήνου.

    Τον Οκτώβριο τα 150 εκατ. ευρώ

    Ωστόσο ο κ. Βασιλάκης επεσήμανε ότι η ρευστότητα δεν αποτελεί πρόβλημα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ενώ αναμένεται να εισπράξει το δάνειο των 150 εκατ. ευρώ από τις συστημικές τράπεζες μέσα στον Οκτώβριο.

    Όπως είπε,”δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει τη σύμβαση με τις 4 συστημικές τράπεζες κάτι που θα γίνει τις επόμενες 2 εβδομάδες, για την ένταξη στο ΤΕΠΙΧ 80% επιδότησης του δανείου των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αντληθεί τον Οκτώβριο. Δεν έχουμε βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας, το πρόβλημα είναι οι ζημιές” τόνισε.

    Για τα voucher είπε ότι έχουν αποζημιωθεί κατά 75% και απομένει ακόμη ένα 25% που θα επιβαρύνει την εταιρεία είτε με αποζημιώσεις είτε με εισιτήρια. Τόνισε ότι σήμερα αποζημιώνονται στη λήξη τους αλλά είναι και μεταβιβάσιμα σε άλλο πρόσωπο.

    Όσον αφορά τα προγράμματα στήριξης εργαζομένων που σήμερα είναι σε ισχύ μέχρι τα τέλη του έτους, σημείωσε ότι αναμένει ότι θα παραταθούν και θα συνεχιστούν και το 2021, αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

     



    ΣΧΟΛΙΑ