• Business

    Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το… αγαπημένο παιδί των Ευρωπαίων

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Από όλους τους υπουργούς Οικονομικών που είχε η Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων, ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν οπωσδήποτε ο λιγότερο συμπαθής στους Ευρωπαίους εταίρους. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο διάδοχός του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τείνει να γίνει ο πλέον συμπαθής.

    Πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που δεν… τσιγκουνεύονται τα καλά λόγια για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επαινώντας τον πραγματισμό του και τη μετριοπάθειά του, καθώς και τη διάθεσή του για ουσιαστική διαπραγμάτευση, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις «κόκκινες γραμμές» και τα τελεσίγραφα του Γιάνη Βαρουφάκη.

    Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που, τονίζοντας ακριβώς τα στοιχεία που τον διαφοροποιούν από τον προκάτοχό του, χαρακτηρίζουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «αντι-Βαρουφάκη».

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η επίσημη παραδοχή του υπουργού Οικονομικών ότι η Ελλάδα αποδέχεται τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μία παραδοχή που ήρθε κόντρα στην αρνητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ΔΝΤ, την οποία μάλιστα έχει εκφράσει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Η κίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου επιδοκιμάστηκε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του ως «θαρραλέα», αλλά και πραγματιστική, καθώς ήταν η μοναδική λογική απάντηση της ελληνικής πλευράς, από τη στιγμή που στην Ευρώπη κανείς (ούτε καν η Γαλλία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο της Ελλάδας αυτήν την περίοδο) δεν ήθελε ούτε να ακούσει για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ.

    Οι θετικές απόψεις για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ανά την Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, όπου συναντήθηκε με κάποιους από τους πλέον «σκληρούς» υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ, και στις συναντήσεις αυτές το κλίμα δεν ήταν συγκρουσιακό, αλλά συναινετικό, με τον Έλληνα υπουργό να διαπραγματεύεται μέχρι εκεί που τον «έπαιρνε» και όχι παραπέρα, όπως έκανε πάντα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

    Βέβαια, μπορεί κάποιοι να πουν ότι αυτό που κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι ακριβώς «ρεαλιστική» διαπραγμάτευση, αλλά… μη διαπραγμάτευση, όπως άλλωστε κατηγορούσε πάντα ο (αντιπολιτευόμενος) ΣΥΡΙΖΑ τους προηγούμενους υπουργούς Οικονομικών επί κυβερνήσεων Σαμαρά, Παπαδήμου και Παπανδρέου – και ότι ίσως για το λόγο αυτό είναι και τόσο δημοφιλής στην Ευρώπη. Ε, κακοήθειες…



    ΣΧΟΛΙΑ