• Business

    ΕΦΚ στο κρασί: Η κατάργηση κόλλησε στην… καθαρογραφή


    Την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ που ακυρώνει την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί περιμένουν με αγωνία οι Έλληνες οινοποιοί. Όπως αναφέρουν νομικές πηγές που χειρίστηκαν την υπόθεση, η καθαρογραφή είναι κομβικής σημασίας προκειμένου να σταματήσει η εφαρμογή του μέτρου που έπληξε ανεπανόρθωτα έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και τονίζουν πως μέχρι τότε ο ΕΦΚ θα συνεχίσει να επιβάλλεται κανονικά στο προϊόν.

    «Από την στιγμή που δεν έχει επιδοθεί η απόφαση του ΣτΕ στη διοίκηση, το μέτρο εξακολουθεί να εφαρμόζεται κανονικά», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως παρότι έχουν περάσει δυο εβδομάδες από την γνωστοποίηση της ετυμηγορίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κρίσιμες λεπτομέρειες όπως τι περιλαμβάνει και ποιο το σκεπτικό παραμένουν άγνωστες στα ενδιαφερόμενα μέρη.

    «Γνωρίζουμε μόνο ότι περιγράφεται στο διατακτικό, δηλαδή ότι έχουν καταργηθεί το άρθρο 5 και 8 της υπουργικής απόφασης που αφορούν στα αποθέματα και στις φορολογικές αποθήκες καθώς και το άρθρο 2 που προσδιορίζει και επιβάλλει τον ΕΦΚ», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

    Θεωρούν πάντως πως δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καθαρογραφής (αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της θεώρησης), με δεδομένη την αναγκαιότητα για τον κλάδο (αφορά πάνω από 1.000 οινοποιία και εκατοντάδες χονδρέμπορους) και προσθέτουν πως η δημοσιοποίηση της απόφασης στο σύνολό της θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

    Επιπλέον, θα φωτίσει πολλά κομβικά ερωτήματα που μέχρι και σήμερα παραμένουν αναπάντητα, όπως για ποιους λόγους ακυρώθηκε ο φόρος και εάν έχει αναδρομική ισχύ, μια εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο για την διεκδίκηση αποζημιώσεων.

    Νομικοί κύκλοι προσκείμενοι στον Σύνδεσμο Ελλήνων Οινοποιών ξεκαθαρίζουν πως η διεκδίκηση αποζημιώσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει τα οινοποιία να αποδείξουν μέσα από τιμολόγια και παραστατικά πως επιβαρύνθηκαν τον φόρο, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν κανέναν έκθετο, αλλά θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μελών του.

    Οι ίδιοι κύκλοι σπεύδουν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες που εκφράζονται περί μη συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ, λέγοντας πως ζούμε σε ένα κράτος δικαίου που υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις των θεσμών, πόσο μάλλον στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

    Κυβερνητικά στελέχη πάντως όταν ερωτήθηκαν σχετικά πριν από μερικές μέρες απάντησαν κατηγορηματικά πως η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ για το κρασί, όπως έκανε και στην υπόθεση με τα αναδρομικά των ένστολων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου: Πωλείται ή όχι η Chipita;



    ΣΧΟΛΙΑ