ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη (Συμβούλιο) κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή πολιτική συμφωνία για την εισαγωγή στην ΕΕ, έως το φθινόπωρο του 2024, ενός γενικού καθολικού φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.
Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, μέχρι το φθινόπωρο του 2024, το USB Type-C θα γίνει στην ΕΕ η κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet, τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός, τα ακουστικά, τα φορητά ηχεία, τις ψηφιακές μηχανές, κ.α., ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους.
Για τους φορητούς υπολογιστές, ο κανονισμός θα ισχύσει σε δεύτερη φάση, έως 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του.
Με την καθιέρωση ενός ενιαίου φορτιστή για ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές αναμένεται να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολυνθεί η ζωή των καταναλωτών που αναγκάζονται να συσσωρεύουν ασυμβίβαστους φορτιστές για τις διαφορετικές συσκευές τους.
Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών, διευκολύνοντάς τους να δουν εάν οι υπάρχοντες φορτιστές τους είναι συμβατοί. Οι αγοραστές θα μπορούν επίσης να επιλέξουν αν θέλουν να αγοράσουν νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ή χωρίς συσκευή φόρτισης.
Αυτές οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερη επαναχρησιμοποίηση φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν έως και 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε περιττές αγορές φορτιστών.
Οι απορριφθέντες και αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως.
«Περιμέναμε δέκα χρόνια για να σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον φάκελο», τόνισε ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, προσθέτοντας ότι είναι μια σημαντική συμφωνία τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το περιβάλλον.
Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μαλτέζος Σοσιαλιστής Άλεξ Άγκους Σάλιμπα, ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.
«Είμαστε περήφανοι που προσθέσαμε επίσης διατάξεις σχετικά με την ασύρματη φόρτιση που είναι η επόμενη εξέλιξη στην τεχνολογία φόρτισης και βελτιωμένη πληροφόρηση και επισήμανση για τους καταναλωτές», τόνισε.
Καθώς η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης γίνεται πιο διαδεδομένη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να αναπτύξει τις λεγόμενες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των λύσεων φόρτισης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παναθηναϊκός: Έκανε καταγγελία στη Euroleague για τη συμπεριφορά του Μπαρτζώκα
- Όρμπαν: Θα παραστώ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο
- Αραγτσί: Σε περίπτωση επίθεσης από τις ΗΠΑ, το Ιράν θα χτυπήσει αμερικανικές βάσεις στην περιοχή
- Παπασταύρου: Στόχος της συνεργασίας ΥΠΕΝ – Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.