• Business

    Συμφωνία – σταθμός για τους ντελιβεράδες – Τι αλλάζει σε πλατφόρμες τύπου Uber και delivery

    • NewsRoom


    Σε μια σημαντική συμφωνία, που παραχωρεί εργασιακά δικαιώματα σε εκατομμύρια εργαζόμενους σε πλατφόρμες τύπου Uber ή διανομής τροφίμων κατέληξαν οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η προσωρινή συμφωνία θα απαιτήσει από τις πλατφόρμες να δώσουν πλήρες καθεστώς υπαλλήλου στους περίπου 5,5 εκατομμύρια εργαζομένους που πληρούν τουλάχιστον 2 στους 5 όρους, οι οποίοι υποδεικνύουν ότι η σχέση τους με τις εφαρμογές αντιστοιχεί σε αυτή ενός υπαλλήλου και όχι «συνεργάτη» ή αυτοαπασχολούμενου, ανακοίνωσε η ΕΕ σήμερα Τετάρτη (13.12.2023).

    Οι όροι περιλαμβάνουν: όρια στις αμοιβές των εργαζομένων, επίβλεψη απόδοσης, έλεγχο της κατανομής των καθηκόντων, έλεγχο των συνθηκών και των ωρών εργασίας και κανόνες σχετικά με την εμφάνιση και τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στην ελευθερία οργάνωσης.

    «Επαναστατική η συμφωνία ΕΕ – Uber»

    «Πρόκειται για μια επαναστατική συμφωνία και το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες», τόνισε η Ελιζαμπέτα Γκουαλμίνι, συντάκτρια του Κανονισμού στο Ευρωκοινοβούλιο.

    «Θέλουμε καλύτερα δικαιώματα για τους λιγότερο προστατευμένους εργαζόμενους στον κόσμο και έχουμε δίκαιο ανταγωνισμό για πλατφόρμες».

    Υποχρεώσεις για τις πλατφόρμες

    Η συμφωνία θα απαιτεί από τις πλατφόρμες να ενημερώνουν τους εργαζόμενους πότε γίνεται χρήση αλγορίθμων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων και τον τρόπο χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων.

    Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πλατφόρμες δεν θα επιτρέπεται να επεξεργάζονται ορισμένα είδη προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών συνομιλιών και πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμπεράνει κανείς τη φυλή, τις πολιτικές απόψεις ή την κατάσταση της υγείας.

    Εκπρόσωπος της Uber είπε ότι η εταιρεία υποστηρίζει τις προσπάθειες για «βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες στην Ευρώπη», αλλά είπε ότι ελπίζει σε «νομική σαφήνεια» που θα προκύπτει στο τελικό κείμενο.

    Διαβάστε επίσης:

    Lamda Development: Σε ανώνυμη εταιρία μετατράπηκε το Εκπτωτικό Χωριό

    Γραμμή 4 Μετρό: To ΣτΕ έκανε μερικώς δεκτή την προσφυγή του Νικόλα Πατέρα

    Πρόστιμα πάνω από 32 εκατ. ευρώ το 2022 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού



    ΣΧΟΛΙΑ