• Business

    ΕΕ: Ενέκρινε την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft με 69 δισ. δολάρια

    • NewsRoom
    O Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ

    O Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ | Πηγή: Microsoft


    Πράσινο φως έδωσαν σήμερα, Δευτέρα, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ στη Microsoft για την εξαγορα της εταιρείας παιχνιδιών Activision Blizzard έναντι 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την επιφύλαξη των διορθωτικών μέτρων που προσφέρει ο αμεριανικός τεχνολογικός κολοσσός

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Microsoft προσέφερε διορθωτικά μέτρα στον εκκολαπτόμενο τομέα του cloud gaming που απέτρεψαν τις αντιμονοπωλιακές ανησυχίες. Αυτά τα διορθωτικά μέτρα επικεντρώθηκαν στο να επιτρέπουν στους χρήστες να μεταδίδουν παιχνίδια Activision που αγοράζουν σε οποιαδήποτε πλατφόρμα ροής cloud.

    Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη για τη Microsoft, η οποία έρχεται μετά το μπλοκάρισμα της συμφωνίας από την κορυφαία αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα.

    Όπως αναφέρει το cnbc, oι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως διερευνούν εάν η εξαγορά της Activision από τη Microsoft θα μπορούσε να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των κονσολών και του cloud gaming. Μία από τις ρυθμιστικές αρχές του τομέα που αμφισβητείται είναι εάν η Microsoft μπορεί να πάρει παιχνίδια Activision και να τα διατηρήσει αποκλειστικά στις πλατφόρμες του γίγαντα των ΗΠΑ.

    Η Activision βρίσκεται πίσω από μερικά από τα μεγαλύτερα παιχνίδια κονσόλας και PC στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Call of Duty franchise και World of Warcraft.

    Η απόφαση της ΕΕ έρχεται αφότου η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου μπλόκαρε τον περασμένο μήνα τη συμφωνία λόγω ανησυχιών ότι θα μείωνε τον ανταγωνισμό στην εκκολαπτόμενη αγορά παιχνιδιών cloud. Η CMA είπε ότι η Microsoft θα θεωρούσε εμπορικά επωφελές να κάνει τα βασικά παιχνίδια της Activision, όπως το Call of Duty, αποκλειστικά στις δικές της πλατφόρμες παιχνιδιών cloud. Ωστόσο, η CMA είπε ότι η εξαγορά δεν θα μειώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των κονσολών.

    Η Microsoft αντιμετώπισε την αντίθεση στη συμφωνία από τις ρυθμιστικές αρχές και ορισμένους από τους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένης της Sony που κατασκευάζει κονσόλες παιχνιδιών PlayStation.

    Η Microsoft προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της Επιτροπής σχετικά με την αποκλειστικότητα των παιχνιδιών Activision πριν από την απόφαση της ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, συναντήθηκε με αξιωματούχους της ΕΕ τον Φεβρουάριο.  Μετά τη συνάντηση η εταιρεία ανακοίνωσε είπε ότι θα φέρει τα παιχνίδια Xbox PC στην υπηρεσία παιχνιδιών cloud της Nvidia. Ο κατασκευαστής chip φέρεται να είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην εξαγορά.

    Λύσεις για παιχνίδια στο cloud

    Η Επιτροπή εξέτασε διάφορους τομείς γύρω από τη συμφωνία, όπως επίσης και τον αντίκτυπο στον ανταγωνισμό στην κονσόλα και την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά τυχερών παιχνιδιών cloud.

    Η Microsoft έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό πίσω με το Xbox της στην τελευταία γενιά κονσολών έναντι του PlayStation 5 της Sony και του Nintendo Switch. Ωστόσο, ο αμερικανικός κολοσσός έχει στοιχηματίσει το μέλλον του στην αγορά στο λεγόμενο cloud gaming, ένα εκκολαπτόμενο μέρος της βιομηχανίας.

    Η ΕΕ θεωρεί ότι η εξαγορά της Activision δεν θα μειώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά κονσολών, με την Sony να παραμένει κυρίαρχη με το PlayStation

    Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας της ΕΕ επικεντρώθηκε γύρω από το cloud gaming, το οποίο αναμένεται να επιτρέψει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε παιχνίδια μέσω streaming, αφήνοντας πίσω τους την ανάγκη αγοράς ακριβών hardware, όπως οι κονσόλες.

    Τα συγκεκριμένα παιχνίδια θα μπορούν να παίζονται με τη χρήση συσκευών όπως τηλεοράσεις, smartphones και φορητούς υπολογιστές.

    Το κλειδί της επιτυχίας του cloud gaming

    Κλειδί της επιτυχίας του cloud gaming, αναμένεται να είναι η ύπαρξη ενός μεγάλου καταλόγου παιχνιδιών, στα οποία οι χρήστες θα έχουν προσβαση μόνο μέσω κάποιας υπηρεσίας εγγραφής, όπως αυτή του Netflix. Αυτό ήταν ένα μέρος του σκεπτικού πίσω από την πρόταση εξαγοράς της Activision από τη Microsoft.

    Ο Βρετανός νομοθέτης ήταν ανήσυχος σχετικά με την ικανότητα της Microsoft ότι θα διασφαλίσει μία κυρίαρχη θέση στο cloud gaming, πριν ακόμα την κατακτήσει.

    Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θεωρούσαν ότι η Microsoft θα βλάψει τον ανταγωνισμό στη διανομή υπολογιστών και κονσολών gaming μέσω των streaming υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της εταιρείας.

    Ένας τρόπος με τον οποίο θα έβλαπτε ο ανταγωνισμός θα ήταν εάν η Microsoft έκανε αυτά τα παιχνίδια Activision αποκλειστικά στη δική της πλατφόρμα, είπε η Επιτροπή. Ωστόσο, η ΕΕ είπε ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός προσέφερε διορθωτικά μέτρα για την εξάλειψη των ανησυχιών ανταγωνισμού.

    Οι καταναλωτές που αγόρασαν ή θα αγοράσουν ένα παιχνίδι της Activision, θα έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια να βρίσκουν αυτά τα παιχνίδια σε οποιαδήποτε πλατφόρμα cloud gaming θα επιλέξουν, με το σκεπτικό ότι οι χρήστες δεν θα χρειάζεται απαραιτήτως να κάνουν streaming το παιχνίδι απ’ όπου το αγόρασαν.

    Όπως ανέφεραν πηγές από την ΕΕ τη Δευτέρα, αυτή η κίνηση θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά και θα επιτρέψει στις πλατφόρμες streaming να αποκτήσουν πρόσβαση στα παιχνίδια της Activision .

    Η απόφαση της FTC των ΗΠΑ στο επίκεντρο

    Παρά την έγκριση της ΕΕ, η Microsoft συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες ώστε να πείσει τους αντιπάλους της, όπως η Sony και άλλες ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της U.S. Federal Trade Commission, ότι η εξαγορά δεν πρόκειται να βλάψει τον ανταγωνισμό.

    Να σημειωθεί δε, ότι προηγουμένως ένα ανώτερο στέλεχος της Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ έχει ανταλλάξει απόψεις με την FTC σε συγκεκριμένα θέματα και ότι έχει στενή συνεργασία για τον εν λόγω θέμα

    Διαβάστε επίσης:

    Trastor: Πώληση πρατηρίου καυσίμων στα Χανιά έναντι 470.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ