• Business

    EasyJet: Αναβάλλεται η παράδοση των Airbus

    • Newsroom
    easyJet

    Πηγή φωτογραφίας: commons.wikimedia


    Η ΕasyJet Plc και η Airbus ανακοίνωσαν την αλλαγή στις τελικές ημερομηνίες παράδοσης των αεροσκαφών που έχει παραγγείλει η αεροπορική του Στέλιου Χατζηιωάννου, επικαλούμενες τις επιπτώσεις της πανδημίας.

    Η παράδοση των 24 αεροσκαφών που αρχικά είχε αναβληθεί για μετά το Δεκέμβριο του 2022, οριστικοποιήθηκε τώρα για τα έτη 2025 έως 2026. Επίσης, σημειώθηκε  ότι η παράδοση 8 αεροσκαφών αναβλήθηκε από το 2020 στο 2022.

    Η EasyJet δεν αναμένει ανάκαμψη της ζήτησης στις πτήσεις στα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι το 2023 και τον Μάιο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει περικοπές 4.500 θέσεων εργασίας, ποσοστό 30% του εργατικού δυναμικού της.

    Σημειώνεται μάλιστα ότι μεταξύ του μεγαλομετόχου και ιδρυτή της, Στέλιου Χατζηιωάννου και μελών του ΔΣ της εταιρείας έχει ξεσπάσει πόλεμος σχετικά με τη συμφωνία αγοράς των Airbus, την οποία ο Κύπριος επιχειρηματίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να ακυρώσει.

    Η ανανέωση της συμφωνίας πάντως, δίνει στην EasyJet τη δυνατότητα να ακυρώσει μέχρι επτά αεροσκάφη της παραγγελίας, τα οποία θα παραδοθούν μεταξύ 2022 και 2026.

    “Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν μεταθέτουν την χωρητικότητα μας μεσοπρόθεσμα ενώ συνεχίζουμε την μακροπρόθεσμη στρατηγική μας για την αντικατάσταση του παλαιού στόλου μας με τα προηγμένα και χαμηλότερης καύσης αεροπλάνα της οικογένειας A320NEO”, επισήμανε σε δήλωση του ο CEO της εταιρείας Johan Lundgren.

    Η αναβολή της συμφωνίας με την Airbus σημαίνει ότι η easyJet θα μπορούσε να χρειαστεί να επιβαρυνθεί 95 εκατομμύρια λίρες αργότερα, κατά τη νέα ημερομηνία παράδοσης, αλλά η εταιρεία δήλωσε ότι η ταμειακή της ροή κατά τους επόμενους 16 μήνες θα ωφεληθεί από τις αναβολές παράδοσης.

    Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύονταν κατά 7% μετά την ανακοίνωση της αναβολής παράδοσης των αεροσκαφών.



    ΣΧΟΛΙΑ