• Business

    Δραματική προειδοποίηση από τον Soros: Το Brexit θα προκαλέσει μία νέα Μαύρη Τετάρτη

    George Soros


    Κατά του Brexit τάσσεται ανοιχτά, λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα, και ο μεγαλοεπενδυτής George Soros, που σε άρθρο του στον Guardian (με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το Brexit θα σας κάνει όλους φτωχότερους – Σας προειδοποιώ») υποστηρίζει πως αν οι Βρετανοί επιλέξουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό η χώρα να ζήσει μία ακόμα «Μαύρη Τετάρτη».

    Η «Μαύρη Τετάρτη» στην οποία αναφέρεται ο Soros είναι η 16η Σεπτεμβρίου του 1992, όταν η κυβέρνηση της Βρετανίας αναγκάστηκε να αποσύρει τη στερλίνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM), με το βρετανικό νόμισμα να υφίσταται μεγάλη υποτίμηση. Μία υποτίμηση, ωστόσο, που κατά τον ίδιο θα είναι ακόμα μεγαλύτερη σε περίπτωση Brexit, ενώ θα επιφέρει όλες τις σοβαρές συνέπειες μίας υποτίμησης, χωρίς κανένα από τα οφέλη της στην οικονομία.

    Όπως εξηγεί, αντίθετα με τη Μαύρη Τετάρτη, σήμερα δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για μείωση των επιτοκίων, το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας είναι πολύ μεγαλύτερο, ενώ και οι εξαγωγείς δεν θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις θετικές επιπτώσεις της φθηνότερης στερλίνας, λόγω της αβεβαιότητας που θα προκαλούσε το Brexit.

    «Η στερλίνα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσει απότομα και γρήγορα αν το Brexit κερδίσει το δημοψήφισμα», εκτιμά ο Soros. «Θα περίμενα αυτή η υποτίμηση να είναι μεγαλύτερη και πιο επιβλαβής από την υποτίμηση 15% που είχαμε τον Σεπτέμβριο του 1992».

    Μετά την απόσυρση της στερλίνας από τον ERM, τα επιτόκια μειώθηκαν από το 10% στο 5,5%, μειώνοντας τα βάρη για καταναλωτές και επιχειρήσεις – ωστόσο, με τα επιτόκια αυτή τη στιγμή στο 0,5%, ο Soros θεωρεί πως η Τράπεζα της Αγγλίας δεν μπορεί να κάνει και πολλά στην περίπτωση που το Brexit οδηγήσει σε ύφεση.

    Σχολιάζει μάλιστα με νόημα πως το Brexit θα οδηγούσε τη στερλίνα κοντά στα επίπεδα που κυμαίνεται το ευρώ: «μία μέθοδος ένταξης στο ευρώ που κανείς στη Βρετανία δεν θα ήθελε».

    Προειδοποιεί επίσης αυτούς που θεωρούν πως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα έχει επιπτώσεις στην τσέπη τους ότι κάνουν μεγάλο λάθος. «Αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, θα έχει τουλάχιστον μία πολύ ξεκάθαρη και άνεση επίδραση που θα αγγίξει κάθε νοικοκυριό: η αξία της στερλίνας θα έπεφτε απότομα. Μία ψήφος υπέρ της εξόδου από την ΕΕ θα είχε επίσης άμεση και δραματική επίδραση στις χρηματαγορές, τις επενδύσεις, τις τιμές και τις θέσεις εργασίας», διαμηνύει, και προσθέτει: «Μία ψήφος αποχώρησης θα μπορούσε να σημαίνει ότι η εβδομάδα θα τελειώσει με μια Μαύρη Παρασκευή και με σοβαρές συνέπειες για τους απλούς ανθρώπους».

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/i-angliki-aston-martin-xafniazi-to-brexit-tha-enischisi-tis-exagoges-mas/54965



    ΣΧΟΛΙΑ