• Business

    Δραματικό μήνυμα του αφεντικού της Deutsche Bank στους υπαλλήλους: “Προσπαθούν να μας σπιλώσουν”

    deutsche bank

    John Cryan, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank


    Είναι γεγονός ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας και ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές παγκοσμίως, έχει προκαλέσει γενικευμένες αναταραχές ανά τον κόσμο. Εξαιρετικά ανήσυχοι όμως είναι σαφέστατα και οι υπάλληλοί της, κάτι που ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, John Cryan, δεν μπόρεσε να αγνοήσει.

    Έτσι, φρόντισε να συντάξει ένα γράμμα στο οποίο, συν τοις άλλοις τους διαβεβαιώνει ότι ο οργανισμός στον οποίο εργάζονται παραμένει υγιής, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Deutsche Bank συνεχίζει τη βουτιά της.

    Με ένα memo που απέστειλε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και δημοσιεύτηκε online, ο Cryan δήλωσε πως “Οι συνεχιζόμενες φήμες προκαλούν σημαντικές μεταβολές στην τιμή της μετοχής μας” ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι “Η εμπιστοσύνη είναι η βάση του τραπεζικού συστήματος. Και κάποιες δυνάμεις στις αγορές προσπαθούν να σπιλώσουν αυτή την εμπιστοσύνη”.

    Βεβαίως, αυτό το memo βοήθησε στο να κερδίσει λίγο έδαφος η μετοχή της τράπεζας στη Φρανκφούρτη, ωστόσο, παραμένει χαμηλά σε ποσοστό τουλάχιστον 4%.

    Η μετοχή της Deutsche Bank βυθίστηκε σε ποσοστό της τάξεως του 7%, στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Γερμανίας νωρίς την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, μετά από αναφορές ότι πελάτες των hedge funds σταμάτησαν τις συνδιαλλαγές τους με την τράπεζα ώστε να περιορίζουν την έκθεσή τους.

    Επίσης έχει γραφτεί πως το Βερολίνο βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας ενός προγράμματος bailout για την τράπεζα που αποτελεί τη λύση έσχατης ανάγκης σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αντλήσει μόνη της κεφάλαια για να “διορθώσει” τον ισολογισμό της., ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτά τα δημοσιεύματα.

    Για την ιστορία, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit υποστήριξε ότι, σε περίπτωση ακραίας ανάγκης, η κυβέρνηση Merkel ενδεχομένως να κινηθεί για να αποκτήσει απευθείας ποσοστό 25% στη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης.

    Εδώ σημειώνεται ότι, όπως έγραφε χτες το mononews.gr, μετά το σοκ της Deutsche Bank και η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ετοιμάζεται να απολύσει περισσότερο από το 1/5 του ανθρώπινου δυναμικού της σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει κερδοφορία σε σταθερή βάση μέχρι το 2020. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά θα σταματήσει να διανέμει μερίσματα.

    Ακολουθεί μέρος του επίμαχου memo μέσω του οποίου ο Cryan απευθύνθηκε στους υπαλλήλους του:

    “Αγαπητοί Συνάδελφοι,

    Θα έχετε σαφώς αντιληφθεί τις φημολογίες στα media που υποστηρίζουν ότι κάποιοι πελάτες από hedge funds έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους με εμάς. Όλο αυτό έχει προκαλέσει αναιτιολόγητες ανησυχίες. Πρέπει να το επεξεργαστούμε αυτό κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα: η Deutsche Bank, συνολικά, έχει περισσότερους από 20 εκατομμύρια πελάτες.

    Κατανοώ ότι έχετε θορυβηθεί με τη διάσταση που έχει λάβει η κατάσταση αυτή. Η τράπεζά μας έχει πέσει θύμα συνωμοσιών. Και οι συνεχιζόμενες φήμες προκαλούν σημαντικές μεταβολές στην τιμή της μετοχής μας.

    Δουλειά μας είναι να εμποδίσουμε τη διαστρέβλωση της κατάστασης και να αποτελέσει αυτή τροχοπέδη στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Η εμπιστοσύνη είναι η βάση του τραπεζικού συστήματος. Και κάποιες δυνάμεις στις αγορές προσπαθούν να σπιλώσουν αυτή την εμπιστοσύνη.

    Όλοι σας έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά τις τελευταίες ημέρες. Εσείς είστε εκείνοι που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους πελάτες μας και εξηγείτε τώρα το ποια είναι η πραγματική πορεία της Deutsche Bank. Εσείς είστε η Deutsche Bank – αυτό είναι ξεκάθαρο. Όλοι εμείς στη Διοίκηση το εκτιμούμε. 

    Είμαστε και παραμένουμε μια ισχυρή Deutsche Bank”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/giannis-karagiorgis-sillipsi-gia-ton-eklekto-tou-kremlinou-ke-tou-maximou/78583



    ΣΧΟΛΙΑ