• Business

    Drago Kos: Τώρα κάτι αλλάζει στην Ελλάδα στον τομέα της διαφθοράς

    • Contributor


    Κάτι σαν το… μαύρο πρόβατο αντιμετώπιζε η διεθνής κοινότητα την Ελλάδα στα θέματα διαφθοράς. Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον. Τώρα το κλίμα, και όχι μόνο αυτό αλλά και πρακτικά ζητήματα, αλλάζουν. Και δεν το ισχυρίζεται κάποιο μέλος της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ, για τους οποίους ούτως ή άλλως η αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς αποτελεί «σημαία». Το ισχυρίζεται ο Drago Kos , πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του ΟΟΣΑ κατά της Δωροδοκίας, που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με θέμα «Η εταιρική ευθύνη στο διεθνές νομικό περιβάλλον – σκέψεις και προβληματισμοί» (στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο γ.γ. κατά της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης).  Ο Ντράγκο Κος απάντησε στα ερωτήματά του δημοσιογράφου Νίκου Παπαδημητρίου για λογαριασμό της εφημερίδας Αυγή. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

    * Πριν από λίγες μέρες συμμετείχατε σε μια εκδήλωση εδώ, στην Αθήνα, όπου περιγράψατε την Ελλάδα ως «μια ωραία κοιμωμένη που εξακολουθεί να κοιμάται όσον αφορά τη διαφθορά». Γιατί το είπατε αυτό; Ποια είναι τα στοιχεία που έχετε και τα οποία να αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι πράγματι μια «ωραία κοιμωμένη»;

    Κατά τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις βασικές διεθνείς απαιτήσεις κατά της διαφθοράς, αλλά δεν είναι όλες (σ.σ.: που εφαρμόστηκαν) και όχι εντελώς. Αυτό είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο το 2012 η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ κατά της Δωροδοκίας πήρε την εξαιρετική απόφαση να επαναλάβει τη Φάση 3 της αξιολόγησης της Ελλάδας. Από τη στιγμή κατά την οποία, μάλιστα, πολλές από τις 38 συστάσεις από αυτή τη φάση δεν εφαρμόστηκαν. Η έκθεση σχετικά με την επαναλαμβανόμενη αξιολόγηση εγκρίθηκε το 2015 και η Ελλάδα έχει κληθεί και πάλι να υποβάλει έκθεση, προφορικά το 2016 και εγγράφως το 2017. Πρόσθετες βελτιώσεις εξακολουθούν να χρειάζονται σε τομείς όπως ο ορισμός των κρατικών αξιωματούχων του εξωτερικού, τα ελαφρυντικά, η ευθύνη των νομικών προσώπων και -ως πιο σημαντικό ζήτημα- τα πρακτικά μέτρα κατά της δωροδοκίας από το εξωτερικό. Όσο όλες οι συστάσεις αυτές δεν θα υλοποιούνται, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται ως πλήρως συμβατή χώρα κατά τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας.

    * Τον Μάρτιο, ωστόσο, η χώρα μας πέρασε με επιτυχία την αξιολόγηση του ΟΟΣΑ. Αυτό από μόνο του δεν πιστοποιεί ότι κάτι αλλάζει;

    Όπως προαναφέρθηκε, τον Μάρτιο του 2016 η αναφορά ήταν προφορική. Με βάση αυτή, η οποία συνήθως δεν υποστηρίζεται από τεκμηρίωση, η Ομάδα Εργασίας ποτέ δεν παίρνει καταληκτικές αποφάσεις. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει “με επιτυχία” περάσει αυτή την αξιολόγηση. Ανεξάρτητα από το γεγονός αυτό, μπορώ να πω πως ό,τι ακούσαμε το Μάρτιο ήταν πραγματικά ενθαρρυντικά. Υπάρχουν τόσα πολλά έργα καταπολέμησης της διαφθοράς, ο πρακτικός αγώνας ενάντια στην ξένη δωροδοκία έχει αγγίξει νέες διαστάσεις και πραγματικά ελπίζω ότι η «ωραία κοιμωμένη» θα ξυπνήσει εντελώς. Αν συμβεί αυτό, θα μας επιτρέψει πραγματικά -μετά την ελληνική γραπτή έκθεση- να υιοθετήσουμε μια θετική έκθεση τον Μάρτιο του 2017.

    * Ποιες αλλαγές έχετε παρατηρήσει ιδίως σε αυτούς τους τελευταίους μήνες;

    Έχω έρθει στην Ελλάδα τόσες πολλές φορές, αλλά για πρώτη φορά αισθάνομαι πραγματικά τη θέληση και την ενέργεια ότι κάτι αλλάζει στον τομέα της διαφθοράς. Και δεν μιλώ μόνο για την κυβέρνηση και τη Γενική Γραμματεία Κατά της Διαφθοράς, αλλά και για τη σαφώς εκπεφρασμένη επιθυμία του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών να λάβουν μέρος στις εθνικές προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς. Με άλλα λόγια, η πίεση και η προθυμία υπάρχουν και είναι μόνο θέμα χρόνου τα πράγματα να αλλάξουν πραγματικά. Ελπίζω να μην είμαι υπερβολικά αισιόδοξος, αλλά εγώ πραγματικά σκέφτομαι ότι όλοι στην Ελλάδα έχουν κουραστεί από τη διαφθορά. Και δεδομένου ότι όλοι αισθάνονται τις συνέπειες, είναι πολύ λογικό ότι ο καθένας προσθέτει το δικό του/της μερίδιο στην πρόληψη και την καταστολή ενός τόσο επικίνδυνου φαινομένου.



    ΣΧΟΛΙΑ