• Business

    Dominique Senequier: Ποια είναι η ηγέτιδα του Fund Ardian που διεκδικεί την Αττική Οδό με την Ελλάκτωρ και τον ΑΒΑΞ

    Dominique Senequier, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Fund Adrian


    Η Dominique Senequier είναι η Πρόεδρος του γαλλικού Fund Ardian, το οποίο σε συνεργασία με του Ομίλους Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ διεκδικεί την mega-παραχώρηση της Αττικής Οδού. Πρόκειται για μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες επιχειρηματίες στον κόσμο, με το το Forbes και το Bloomberg την έχουν εντάξει στις σχετικές λίστες αρκετές φορές από το 2009 έως και το 2021.

    Το Fund του οποίου ηγείται η Dominique Senequier διαχειρίζεται assets αξίας 125 δισ. δολαρίων, ενώ έχει στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερα από 8.000χλμ δρόμων σε συνεργασία με κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία και τη Χιλή. Με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγο για το δεύτερο διαχειριστή αυτοκινητοδρόμων σε όλο τον κόσμο.

    Ταυτόχρονα η γαλλίδα billionaire είναι Αντιπρόεδρος του γαλλικού κολοσσού της Hermès. Επιπλέον είναι από το 2012 και μέλος του τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, η ένταξη στην οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και στρατιωτική διάκριση στη Γαλλία.

    Το ξεκίνημα

    Η Dominique Senequier γεννήθηκε το 1953 και μεγάλωσε στη Μασσαλία. Η πορεία της στον κλάδο των επιχειρήσεων ήταν προδιαγεγραμμένη καθώς πρόκειται για μία από τις πρώτες επτά γυναίκες που εισάχθηκαν στον κορυφαίο πανεπιστήμιο École Polytechnique (1972) όταν αυτό ξεκίνησε να δέχεται γυναίκες φοιτήτριες. Έχει μεταπτυχιακό στην τραπεζική και χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και είναι πιανίστα με αγάπη για την όπερα.

    Η επαγγελματική καριέρα ξεκίνησε με τον ασφαλιστικό κλάδο και η πρώτη της θέση εργασίας ήταν στο γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, η κλίση της στις επιχειρήσεις αλλά και ικανότητά της, η οποία αποδεικνύεται από την υφιστάμενη θέση ισχύος της, την οδήγησαν στο γαλλικό ασφαλιστικό κολοσσό ΑΧΑ.

    Η δημιουργία της Ardian

    Ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της AXA, Claude Bébéar, επέλεξε το 1996 τη Dominique για να ηγηθεί  του private equity της AXA, το οποίο ήταν ο πρόδρομος του Fund της Ardian. Μάλιστα ο Claude Bébéar είχε δηλώσει πως περίμενε από το private equity της AXA τα διπλάσια χρήματα από αυτά που επένδυσε αρχικά, τα οποία ανερχόταν στα 25 εκατομμύρια φράγκα (23,9 εκατ. ευρώ).

    Η Dominique Senequier  ξεπέρασε τις προσδοκίες του CEO της AXA, και το private equity γιγαντώθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αυτονομηθεί.

    Το 2013 δημιουργήθηκε και επίσημα το Fund Ardian με τη Dominique Senequier  να διατηρεί τον ηγετικό της ρόλο  δημιουργώντας ωστόσο μια ριζοσπαστική δομή. Αυτό συμβαίνει καθώς τότε η Dominique Senequier προχώρησε στην εξαγορά του private equity της ΑΧΑ.

    Η ισχυρή γυναίκα της γαλλικής οικονομίας είχε κατανοήσει και δήλωνε ήδη από το 2008 πως οι κοινές υποχρεώσεις πρέπει να αποφέρουν και κοινά κέρδη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 70% των εργαζομένων της Ardian να είναι κάτοχοι του 55% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Πού δραστηριοποιείται το Fund

    Πυρηνικό στοιχεί του Fund Ardian είναι η επενδυτική αριστεία και η βιωσιμότητα, ενώ επικεντρώνει σε πέντε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων τα οποία είναι:

    • Fund of Funds,
    • Direct Funds,
    • Infrastructure (Υποδομές),
    • Private Debt
    • Real Estate.

    Σημειώνεται πως το γαλλικό Fund έχει σημαντική δράση στον τομέα των υποδομών καθώς έχει πραγματοποιήσει  επενδύσεις  που αφορούν αεροδρόμια, σιδηροδρόμους, οδικούς άξονες με διόδια, δίκτυα διανομής ενέργειας, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, πύργους τηλεπικοινωνιών και κοινωνικές υποδομές στην Ευρώπη και την Αμερική.

    Διαβάστε επίσης

    Αττική Οδός: Οκτώ μνηστήρες για την παραχώρηση – Με ποιους ξένους συνεργάζονται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ-ΑΒΑΞ, Mytilineos και Κοπελούζος

    Ardian: Ποιο είναι το γαλλικό Fund που «κτυπά» σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Ελλάκτωρ-ΑΒΑΞ την Αττική Οδό

    ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ οι ενδιαφερόμενοι για την παραχώρηση της Αττικής Οδού



    ΣΧΟΛΙΑ