• Business

    Δωδώνη-Βιτάλης: Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εξαγορές


    Την επέκταση της Δωδώνης μέσω εξαγορών εξετάζει πλέον η διοίκηση της εταιρείας, τρία χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή της και το πέρασμά της στην  S.I.Foods. “Πλέον θέλουμε να μεγαλώσουμε την εταιρεία και σε νέες κατηγορίες προϊόντων” δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Γιάννης Βιτάλης, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τα σχέδια ανάπτυξης της Δωδώνη.

    FETA

    Ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας σημειώνει ότι το 2015 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη Δωδώνη που σημείωσε αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών συνεχίζοντας τη σταθερά ανοδική πορεία της. Τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τον κ. Βιτάλη, η Δωδωνη  κατάφερε να αυξήσει τα μερίδιά της σε πολλά προϊόντα της, και να ενισχύσει τις εξαγωγές της. Λάνσαρε τη νέα φέτα light και τη βιολογική φέτα που πάνε πολύ καλά στις αγορές της Γερμανίας, ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ολλανδίας ενώ αύξηση σημείωσε και το μερίδιο αγοράς του στραγγιστού της γιαουρτιού που βρίσκεται πλέον στην 3η θέση από την έβδομη. Επίσης η εταιρεία ξεκινά και την κατηγορία της βαρελίσιας φέτας.

    bitalis

    Το 2014 ο κύκλος εργασιών της «Δωδώνης» ανήλθε σε 92,64 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 11,53% σε σύγκριση με το 2013. Τα καθαρά αποτελέσματα της εταιρείας ήταν κέρδη ύψους 1,76 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών μόλις 166.912 ευρώ το 2013.

    Εργοστάσιο στην Κύπρο-επένδυση 6 εκ. ευρώ

    Πρόσφατα η εταιρεία επέκτεινε την παρουσία της στην Κύπρο  ιδρύοντας την εταιρεία DODONI DAIRY PRODUCTS (CYPRUS) LTD και εργοστασιακή μονάδα για την παραγωγή Χαλουμιού και Αναρής επένδυσης 6 εκ. ευρώ. Η ΔΩΔΩΝΗ, προχώρησε στη δημιουργία μιας υπερσύχρονης μονάδας παραγωγής Χαλουμιού και άλλων τυροκομικών προϊόντων, η οποία βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Ύψωνα στη Λεμεσό και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Απρίλιο του 2016. Η ΔΩΔΩΝΗ, ως η νούμερο ένα εταιρεία σε πωλήσεις παραδοσιακής Φέτας στην Ελλάδα, μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, αξιοποιώντας πλήρως τη δυναμική που υπάρχει στη διεθνή αγορά για το χαλούμι.

    Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, το εργοστάσιο στην Κύπρο αναμένεται να επεξεργαστεί περισσότερους από 20.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν θα ξεπεράσει τις 60. Η κίνηση αυτή εκ μέρους της ΔΩΔΩΝΗ και η άμεση ενασχόληση της με την κυπριακή τυροκομία, αποτελεί ουσιαστική στήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για την αναγνώριση του Χαλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ, αλλά και ένδειξη εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία και τις δυνατότητες που προσφέρει.

     

    haloumi_main_0 Τη διανομή του χαλουμιού ΔΩΔΩΝΗ στην Κυπριακή αγορά θα αναλάβει η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής καταναλωτικών προϊόντων στην Κύπρο, η CTC – Argosy, η οποία διανέμει ήδη τον τελευταίο χρόνο τη Φέτα και Γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ στην Κυπριακή αγορά, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει και τη διανομή της ολοκληρωμένης σειράς των γιαουρτιών ΔΩΔΩΝΗ (αγελαδινό, πρόβειο και στραγγιστό). Σημειώνεται ότι ΔΩΔΩΝΗ διαθέτει τη μεγαλύτερη Ζώνη Γάλακτος στην Ελλάδα και συνεργάζεται άμεσα με περισσότερους από 5.000 παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος, κυρίως στη περιοχή της Ηπείρου

    Η Δωδώνη από το χτες στη σήμερα

    dodoni

    Η ΔΩΔΩΝΗ ιδρύθηκε στα Ιωάννινα το 1963. Τότε ήταν μια μικρή μονάδα παστερίωσης φρέσκου γάλακτος, που εξυπηρετούσε αποκλειστικά τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης των Ιωαννίνων, συλλέγοντας αγελαδινό γάλα από μικρές φάρμες της περιοχής.

    Σήμερα, μισό αιώνα μετά, η ΔΩΔΩΝΗ είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και ο ηγέτης της αγοράς στις πωλήσεις φέτας ΠΟΠ.Η εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ ανήκε στην Αγροτική Τράπεζα κατά 67,7% και στο υπόλοιπο ποσοστό στους συνεταιρισμούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πωγωνίου, Αρτας και Πρεβέζης. Τον Φεβρουάριο του 2012, το fund SI  που συγκεντρώνει ρωσικά ιδιωτικά κεφάλαια, ενδιαφέρθηκε για τη γαλακτοβιομηχανία, της οποίας η πώληση ανακοινώθηκε από την Αγροτική Τράπεζα.

    Ίσως πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση, καθώς η ετιαρεία  μετά το πέρασμά της σε ξένους επενδυτές γνωρίζει συνεχή άνοδο μεγεθών.

    Η ρωσική Strategic Initiatives -( SI) απέκτησε έναντι 20,8 εκατ. ευρώ το 67,77% που κατείχε η ΑΤΕ στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Σήμερα η SI κατέχει το 82% των μετοχών της εταιρείας και από τότε μέχρι σήμερα σχεδίασε και υλοποίησε τη συνολική αναβάθμισή της με προσλήψεις νέων επιστημόνων, επένδυση σε νέες τεχνολογίες ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό, και με  την “Ακαδημία της Δωδώνης” για τη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού.  Αυτές οι κινήσεις έπεισαν τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και τους κτηνοτρόφους ότι οι ξένοι επενδυτές είναι χρήσιμοι και εγγυητές του μέλλοντος της εταιρείας.

     

    Ποιά είναι η Strategic Initiatives και ο Μάικλ Α. Ο΄Νιλ 

    Η Strategic Initiatives είναι μία «διεθνής επενδυτική εταιρεία» και όχι επενδυτικό fund, που αποτελείται από επτά εταίρους-φίλους ρωσικής, γαλλικής και βρετανικής και ιρλανδικής εθνικότητας οι οποίοι επενδύουν τα προσωπικά τους κεφάλαια στη «Δωδώνη», που προέρχονται από μερίσματα και κέρδη τρεχουσών και προηγούμενων επενδύσεων. Όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Δωδώνης Μάικλ Ο Νίλλ, το 2012 “αν η υπόθεση «Δωδώνη» πάει καλά θα προχωρήσουμε και σε άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα” και φαίνεται πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

    MICAELONILL

    Ο Ιρλανδός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Δωδώνη” Μάικλ Α. Ο΄Νιλ  είναι 68 χρονών σήμερα και έχει να επιδείξει μια μακρά καριέρα σε μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και-κυρίως-ποτών. Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Wimm-Bill-Dann η οποία πουλήθηκε κάποια στιγμή στην PepsiCo. Πριν από τη Δωδώνη ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola Icecek και, μάλιστα, το 2009 ανακηρύχθηκε από το έγκυρο Thompson Reuters Extel ως ο «μάνατζερ της χρονιάς».

     



    ΣΧΟΛΙΑ