• Business

    ΔΝΤ: Το Brexit μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην παγκόσμια οικονομία


    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι το αποκαλούμενο Brexit – το αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση – αποτελεί «πραγματική πιθανότητα» και μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή τοπική και παγκόσμια ζημιά».

    Στην τελευταία ενημέρωση του World Economic Outlook (WEO) το ΔΝΤ – ο οργανισμός συνήθως αποκαλείται η κεντρική τράπεζα του κεντρικού τραπεζίτη – έγραψε ότι το Brexit μπορεί να στοιχίσει σοβαρά σε εμπιστοσύνη και επενδύσεις και ταυτόχρονα να αυξήσει τη μεταβλητότητα των αγορών» και υποστήριξε ότι το επερχόμενο δημοψήφισμα ήδη έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στους επενδυτές.

    shutterstock_130660901-GEDBLog-Study-BREXIT

    Παράλληλα με τις σκοτεινές προβλέψεις του τι θα συμβεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ του Brexit, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης του GDP της βρετανικής οικονομίας το 2016. Η ανάπτυξη προβλέπεται για φέτος στο 1,9%, λιγότερο από το 2,2% του Ιανουαρίου. Η μείωση αυτή έρχεται ταυτόχρονα με τη μείωση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, που έπεσαν από το 3,4% του Ιανουαρίου στο 3,2% σήμερα.

    Ο Maurice Obstfeld, επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά την κυκλοφορία της WEO, ότι η πολιτική ομοφωνία «που κάποτε προωθούσε το Ευρωπαϊκό project, τώρα ξεφτίζει» χάρη σε ένα «αυξανόμενο εσωτεριστικό εθνικισμό». Αυτό, είπε, κάνει το Brexit πραγματική πιθανότητα.

    George Osborne

    Ο Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου της Βρετανίας, George Osborne, «καλωσόρισε» τις ανησυχίες του ΔΝΤ για το Brexit δηλώνοντας ότι «Ενώ η Βρετανία παραμένει μια από τις μεγαλύτερες ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες του κόσμου, οι ανησυχίες του ΔΝΤ για μια ενδεχόμενη έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βάσιμες. Για πρώτη φορά, βλέπουμε τις άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία μας που έχει το ρίσκο του να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη. Το ΔΝΤ δηλώνει πως τέτοια ρίσκα αποτελούν το λόγο που ο ρυθμός ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε φέτος. Αν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ένωση, το ΔΝΤ εκτιμά πως αυτό θα έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στη σταθερότητα και μακροπρόθεσμο κόστος στην οικονομία».

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/christine-lagarde-vlepi-anaptixi-gia-ellada/37724

     



    ΣΧΟΛΙΑ