• Business

    ΔΝΤ: Συμμερίζεται πλήρως της ανησυχίες της Κομισιόν για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου

    ΔΝΤ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις


    Νέο “χαστούκι” στην Κυβέρνηση, αυτή τη φορά, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αφού, συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες-επιφυλάξεις της Κομισιόν που αφορά στο θέμα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και απειλεί για την χρηματοδότηση του νέου προγράμματος της Ελλάδας. Νωρίτερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρτική εξέταση για το ίδιο θέμα.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΔΝΤ Gerry Rice, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα κατά την ενημέρωση στα κεντρικά γραφεία του Ταμείου, στην Ουάσινγτον, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν συνηθίζει να σχολιάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, επεσήμανε ότι “συμμερίζεται πλήρως τις ανηχυχίες που διατύπωσε η Ευρωπαική Επιτροπή στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα ΕΛΣΤΑΤ – Γεωργίου”.

    gerry rice 2

    Παράλληλα, υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και εντεύθεν υποστηρίζοντας ότι “η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά καθώς έχει πραγματοποιηθεί αξιόλογη πρόοδος στον τομέα αυτό”. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι είναι σημαντικό “να προστατεύσουμε την πρόοδο αυτή που έχει συντελεστεί, καθώς η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προυπόθεση για την χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος”.

    Ερωτηθής για τον κ. Γεωργίου ο Gerry Rice υποστήριξε ότι είναι πρωην στέλεχος του Ταμείου και επιφυλάχθηκε ωστόσο να εξετάσει κατά πόσον είχε παραιτηθεί από το 2010 όταν ανέλαβε την ηγεσίά της ΕΛΣΤΑΤ. Αναφορικά με το θέμα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ο κ. Rice επιβεβαίωσε ότι η επικεφαλής της αποστολής Ντ. Βελκουλέσκου θα βρίσκεται στην Αθήνα περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, ίσως στις 12/9 στο πλάισιο του τακτικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας που προβλέπει η διαδικασία του Αρθρ.4 και η οποία εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη του ΔΝΤ. Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, ενω τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν αργότερα κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης της οικονομίας του προγράμματος και της μελέτης για την βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/prokatartiki-exetasi-apo-tin-isangelea-tou-ariou-pagou-gia-ellimma-tou-2009/70936



    ΣΧΟΛΙΑ