• Business

    Δύσκολοι καιροί για τα πλοία LNG: Παροπλισμένο σε λιμάνι της Μαλαισίας το Maran Gas Coronis


    Αγκυροβολημένο σε λιμάνι της ανατολικής Μαλαισίας βρίσκεται από τον Ιούλιο το πλοίο Maran Gas Coronis της Maran Gas Maritime, συμφερόντων του Γιάννη Αγγελικούση, καθώς οι πολύ χαμηλές τιμές των ναύλων στην αγορά το καθιστούν ασύμφορο.

    Το χωρητικότητας 145.000 cbm πλοίο μεταφοράς LNG, κατασκευής 2007, κινείται με τουρμπίνα ατμού, που είναι λιγότερο αποδοτική σε σχέση με τα σύγχρονα πλοία μεταφοράς LNG. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους που δίνει σήμερα η αγορά στους εφοπλιστές, οδήγησε την Maran Gas στην απόφαση να το παροπλίσει.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ναύλα για ένα πλοίο σαν το Maran Gas Coronis κινούνται στα 20.000 με 25.000 δολάρια ημερησίως, περίπου στα ίδια επίπεδα με τα λειτουργικά κόστη των πλοίων σε συνδυασμό με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

    Ωστόσο, πηγές της αγοράς που επικαλείται το TradeWinds αναφέρουν πως το πλοίο πιθανόν να επιστρέψει ξανά στα δρομολόγια αν η κατάσταση στην αγορά βελτιωθεί, ειδικά σε συγκεκριμένα «μικρά» δρομολόγια.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως συνολικά περισσότερα από 20 πλοία μεταφοράς LNG βρίσκονται παροπλισμένα, ενώ για αρκετά άλλα το καθεστώς απασχόλησής τους είναι ασαφές, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο αριθμός αυτός στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερος.

    Εκτιμούν ακόμα ότι η κίνηση της Maran Gas αντανακλά την έλλειψη ζήτησης, σε συνδυασμό με τον όγκο των ελεύθερων σύγχρονων πλοίων.

    Σημειώνεται ότι το Maran Gas Coronis στοίχισε στην εταιρεία 92,5 εκατομμύρια δολάρια το 2007, και ναυλώθηκε άμεσα στην τότε GDF Suez (νυν Engie) για τέσσερ χρόνια, ενώ ακολούθησε η ναύλωσή του από τον όμιλο BG Group.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/angeliki-fragkou-sfingi-o-klios-tis-elliniki-ke-tis-amerikanikis-dikeosinis-gia-ti-sidira-kiria-tis-naftilias/81170

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/restis/82149

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ