• Business

    Δισεκατομμυριούχος αποκαλύπτει: Οι δύο συμβουλές που πρέπει να αποφεύγετε


    Ο Peter Thiel είναι δισεκατομμυριούχος και ένας από τους πιο γνωστούς επενδυτές στην κοιλάδα που βρίσκονται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, την Silicon Valley.

    Ο συνιδρυτής της PayPal, εταιρεία που λειτουργεί ως πύλη ηλεκτρονικών πληρωμών, τόνισε πως δεν θα είχε φτάσει ποτέ στο σημείο που είναι σήμερα, αν αποφάσιζε να ακολουθήσει την εύκολη επιλογή και να συνεχίσει την καριέρα που είχε ξεκινήσει ως δικηγόρος. Αντί να ακολουθήσει την περπατημένη όμως, επέλεξε να ρισκάρει, μετακομίζοντας στην California και συν ιδρύοντας την τεχνολογική ανερχομένη εταιρεία που του απέφερε μια περιουσία.

    Peter Thiel, συνιδρυτής της startup εταιρείας PayPal
    Peter Thiel, συνιδρυτής της startup εταιρείας PayPal

    Ο ίδιος αποτελεί έμπνευση για τους νεότερους ανθρώπους, τους οποίους και θέλει να βοηθήσει ώστε να βρουν μόνοι τον δρόμο τους. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος μίλησε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στην τελετή απονομής των τίτλων σπουδών στο κολέγιο του Hamilton, σημειώνοντας τις δύο συμβουλές- κλισέ που τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται ανεπιτυχείς.

    Η πρώτη συμβουλή- κλισέ που κατέδειξε είναι το γνωστό “να είσαι ο εαυτός σου”. Το γνωστό ρητό, όπως σημειώνει ο Thiel, αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα William Shakespeare, ο οποίος έβαλε την φράση αυτή στο “στόμα” του φανταστικού προσώπου που δημιούργησε, τον Πολώνιο, στο έργο του Άμλετ. Ο ρόλος του Πολώνιου έχει διφορούμενη σημασία στο έργο καθώς, από την μια ο Shakespeare, μέσω Άμλετ, τον χαρακτηρίζει ως έναν γέρο μωρό, ενώ από την άλλη είναι ένας από τους βασικούς συμβούλους του βασιλιά της Δανίας.

    shakespeare

    Έτσι εξηγεί ο Thiel, o Shakespeare μας αποκαλύπτει δύο βασικές αρχές. Αρχικά να μην είμαστε αυτό που μας υπαγορεύει ο εαυτός μας. Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε καν ποιος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, καθώς η συμπεριφορά μας αλλάζει ανάλογα και με τις περιστάσεις που βιώνουμε κάθε φορά. Για παράδειγμα, όταν συμπεριφερόμαστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού που νιώθουμε. Επομένως κακώς μας συμβουλεύουν να είμαστε ο εαυτός μας, καθώς θα πρέπει να μάθουμε να τιθασεύουμε αυτόν τον “εαυτό” όταν πρέπει, καλλιεργώντας τον και δουλεύοντας για αυτόν συνεχώς.

    Η δεύτερη σημασία μέσα από το έργο του Shakespeare, κατά τον Thiel, είναι η τυφλή υποταγή στις συμβουλές των υποτιθέμενα σοφότερων, λόγω ηλικίας, η οποία θα έπρεπε να αποφεύγεται. Όταν στο έργο ο Πολώνιος συμβουλεύει την κόρη του ως μεγαλύτερος άρα και σοφότερος, ξαφνιάζει το κοινό δίνοντας της τις χείριστες συμβουλές. Αυτή η τυφλή υπακοή όπως σημειώνει στους γηραιότερους δεν συνάδει πάντα με την σωστή επιλογή καθώς κανείς δεν μπορεί να σου υπαγορεύσει τον τρόπο με τον οποίο θα κάνεις την ζωή σου.

    walking man

    Η άλλη συμβουλή που θα έπρεπε να αποφεύγουμε, σύμφωνα πάντα με τον Thiel είναι το “να ζεις την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία σου”.

    Ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσετε αυτή την συμβουλή, όπως εξηγεί ο Thiel, είναι να την αντιστρέψετε στο “ζήσε κάθε μέρα σαν να ξέρεις πως θα ζήσεις αιώνια” και να την ακολουθήσεις. Αυτό σημαίνει, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, πως η κάθε επιλογή που θα κάνετε στην ζωή σας θα μετράει καθώς, θα σκέφτεστε εξαρχής και τις συνέπειες που θα έχουν οι επιλογές σας σε βάθος χρόνου. Αυτή η αιωνιότητα φυσικά θα ισχύει και για τους ανθρώπους του περιβάλλοντος σας, που σημαίνει ότι θα σκέφτεστε λίγο περισσότερο την συμπεριφορά σας απέναντι τους αφού θα βρίσκονται δίπλα σας για καιρό.

    graduates

    Ολοκληρώνοντας της ομιλία του ο Thiel, τόνισε την γενικότερη αντίληψη που έχει, ως προς την αποφυγή αυτής της “σοφίας της μάζας”, που στην ουσία σημαίνει να μην ακολουθούμε πιστά τις κοινωνικά αποδεκτές αλήθειες. Αν και όπως σημειώνει ο Thiel, η εκπαίδευση και η παράδοση έχουν σημαντική αξία, παρόλα αυτά δεν θα έπρεπε να ακολουθούνται τυφλά χωρίς πρώτα να περάσουν κάποιας προσωπικής αξιολόγησης από τον καθένα μας. Επομένως ο δρόμος προς την επιτυχία, κατά τον ίδιο είναι η πρωτοπορία.

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/ti-apokalipti-i-ikona-profil-gia-ton-charaktira-sas/47715



    ΣΧΟΛΙΑ