• Business

    Διπλή διάκριση για την Παπαστράτος: Βραβείο στα Facility Management Awards και στα Environmental Awards

    • NewsRoom

    Το όραμα της Παπαστράτος για βιώσιμη ανάπτυξη οδηγεί την εταιρεία να επενδύει σε καινοτόμα ψηφιακά συστήματα, τα οποία και βελτιώνουν τη λειτουργία του εργοστασίου και έχουν θετικό πρόσημο στο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

    Η διπλή διάκριση της Παπαστράτος, τόσο στα Facility Management Awards όσο και στα Environmental Awards, έρχεται ως συνολική επιβράβευση της συνεχούς πορείας της προς ένα βιώσιμο, smoke free, μέλλον.

    «Το βραβείο Facility Management Team of the Year αποτελεί μια συνολική επιβράβευση, μαζί με τα υπόλοιπα οχτώ επιμέρους βραβεία (4 Gold, 2 Silver, 2 Bronze) που κερδίσαμε στις οχτώ κατηγορίες στις οποίες καταθέσαμε υποψηφιότητα, που δείχνει ότι η Παπαστράτος διακρίνεται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και πολλούς διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, Διευθυντής Έργων και Τεχνικής Υποστήριξης της Παπαστράτος, σχετικά με την βράβευση της εταιρείας στα Facility Management Awards 2020 που ανάδειξαν τις επιχειρήσεις που ξεχώρισαν για την καινοτομία και τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης των εγκαταστάσεών τους.

    Η συγκεκριμένη βράβευση ήρθε ως επιστέγασμα της ολοκλήρωσης της επένδυσης των 300 εκατ. ευρώ για τον μετασχηματισμό των εγκαταστάσεων της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερµαινόµενων ράβδων καπνού για το IQOS. Μια μεταμόρφωση από μια βιομηχανία καπνικών προϊόντων σε μία εταιρεία τεχνολογίας που, συγκεκριμένα στο πεδίο του facility management, σηματοδότησε μια καινούργια εποχή με την εισαγωγή νέων καινοτόμων εργαλείων, νέων συστημάτων και νέων μεθόδων Operational Excellence σε όλο το φάσμα δραστηριότητάς της.

    «Η διάκρισή μας σε όλες τις κατηγορίες που δηλώσαμε υποψηφιότητα, ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Νοιώσαμε όλοι πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Η απόφαση να δηλώσουμε συμμετοχή στα βραβεία πάρθηκε ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου του μετασχηματισμού των εγκαταστάσεων για το IQOS, όπου ουσιαστικά ξαναχτίσαμε το εργοστάσιο, με στόχο να τροφοδοτήσουμε την ελληνική αγορά και πολλές διεθνείς με το νέο προϊόν – αποτέλεσμα των πολυετών μελετών και ερευνών μας, το IQOS», δηλώνει ο κ. Οικονόμου.

    Κωνσταντίνος Οικονόμου, Διευθυντής Έργων και Τεχνικής Υποστήριξης της Παπαστράτος

    Οι βασικές στρατηγικές που οδήγησαν σε αυτή την επιτυχία, σύμφωνα με τον Διευθυντή Έργων και Τεχνικής Υποστήριξης της Παπαστράτος, είναι το τρίπτυχο επενδυτικά έργα, επιχειρησιακή αριστεία (Operational Excellence) και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

    Ειδική αναφορά οφείλει να γίνει στον πυλώνα της επιχειρησιακής αριστείας και συγκεκριμένα στις δυο βασικές αρχές του “100% ownership” (ο κάθε εργαζόμενος αισθάνεται και είναι υπεύθυνος για αυτό που κάνει, ενώ πάντοτε έχει στο μυαλό του και τι μπορεί να κάνει για τον συνάδελφό του) και “Zero Loss Mindset” (σε οτιδήποτε δραστηριοποιείται κάποιος προσπαθεί ενεργά να μην έχει απώλειες π.χ. ενέργειας, κατανάλωσης νερού) που βρίσκουν εφαρμογή και στο πεδίο του Facility Management και οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο και θετικά αποτελέσματα στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας.

    Όπως γίνεται σαφές από τα παραπάνω, το όραμα της Παπαστράτος για βιώσιμη ανάπτυξη δίνει έμφαση στην συνεχιζόμενη επένδυση σε καινοτόμα ψηφιακά συστήματα, τα οποία όχι μόνο βελτιώνουν τη λειτουργία του εργοστασίου, αλλά έχουν θετικό πρόσημο και στο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Εξ ού και η ταυτόχρονη βράβευση της εταιρείας και στα Environmental Awards 2020, που αναδεικνύουν καλές πρακτικές, τεχνολογίες, προγράμματα και πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, η Παπαστράτος βραβεύτηκε στην κατηγορία αποδοτικής διαχείρισης ενέργειας με χρυσό βραβείο για το σύστημα διαχείρισης ενέργειας GEMT (Global Energy Monitoring and Targeting) και στην κατηγορία Sustainable Business για την εφαρμογή του συστήματος Run To Target (RTT) στο τμήμα IFMS (βραβείο Silver).

    Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Οικονόμου:«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επιβράβευση της βελτίωσης των περιβαλλοντικών δεικτών και της συνολικής περιβαλλοντικής λειτουργίας των εγκαταστάσεών μας. Για εμάς αυτά τα δυο πράγματα, η βέλτιστη διαχείριση των εγκαταστάσεών μας και η περιβαλλοντική ευαισθησία, είναι αλληλένδετα. Συγκεκριμένα το Facility Management αποτελεί παράγοντα και εργαλείο για να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την απώλεια/ σπατάλη και την κατανάλωση πόρων και να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Ένα αποτύπωμα που βελτιώνεται σημαντικά χρόνο με το χρόνο».

    Ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών, Johan Βink

    Επενδύοντας στην αιχμή της καινοτομίας

    Μιλώντας για τα μελλοντικά σχέδια της Παπαστράτος, όσον αφορά την λειτουργία του εργοστασίου της τα επόμενα χρόνια, ο Johan Βink, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών, επιβεβαίωσε την έμφαση που δίνεται στην καινοτομία δηλώνοντας: «Είναι σαφές για εμάς ότι ο δρόμος για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του εργοστασίου και του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος περνάει μέσα από την επένδυση στην αιχμή της τεχνολογίας. Εμείς συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε σε επιχειρησιακό επίπεδο και συνεχίζουμε να εισάγουμε ή να διευρύνουμε την εφαρμογή ακόμη πιο καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων στην λειτουργία μας όπως -μεταξύ άλλων- η τεχνητή νοημοσύνη και η μεταφορά του συστήματος παρακολούθησης των μετρητών και του αυτομάτου ελέγχου των μηχανών στο υπολογιστικό νέφος (cloud computing). Για εμάς, που μεταμορφωθήκαμε επιτυχημένα μέσα σε λίγα χρόνια από εταιρία καπνικών προϊόντων σε εταιρία τεχνολογίας, η τεχνολογία (μαζί με την επιστήμη) είναι ο φάρος που ορίζει και καθορίζει την πορεία μας προς ένα βιώσιμο μέλλον».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση