• Business

    Διπλασιάζει τις επενδύσεις της σε ακίνητα η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ με αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ – Πώς θα συμμετέχει ο Θοδωρής Φέσσας

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη


    Περίπου σε διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου της θα οδηγήσει η αύξηση κεφαλαίου της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) έως 50 εκατ. ευρώ η οποία αποφασίστηκε χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της. Σήμερα το χαρτοφυλάκιο των εμπορικών ακινήτων της BriQ αποτελείται από 16 ακίνητα με συνολική αξία αποτίμησης 43 εκατ. ευρώ.

    Όπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος και μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας (κατέχει ποσοστό 52,84%) Θοδωρής Φέσσας «η συγκυρία είναι κατάλληλη για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου, το κλίμα είναι θετικό και η αγορά των ακινήτων έχει ευκαιρίες. Θεωρούμε ότι η επένδυση σε μια ΑΕΕΑΠ είναι καλύτερη από ότι να έχει κανείς τις αποταμιεύσεις του σε μια τράπεζα. Η μετοχή αυτή έχει σταθερή απόδοση».

    Ο κ. Φέσσας δεσμεύτηκε με δήλωσή του στη γενική συνέλευση ότι θα ασκήσει τα δικαιώματά του, κατ΄ ελάχιστο, έως το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη με σημαντικό ποσοστό μέτοχος, η Ευτυχία Κουτσουρέλη (ποσοστό σήμερα 26,49%) έως 5 εκατ. ευρώ. Όπως εξηγήθηκε από τον πρόεδρο της ΑΕΕΑΠ «αν συμμετέχουμε με ολόκληρο το ποσοστό που μας αναλογεί στην αύξηση δεν θα ενδιαφερόταν κανείς. Πρόθεση μας είναι να αυξηθεί η διασπορά (σήμερα 20,67%)». Εφόσον οι δύο βασικοί μέτοχοι ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αύξηση με το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεσμεύτηκαν το ποσοστό τους από 79,33% θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από 50%.

    Πρόθεση της διοίκησης της εταιρείας είναι η αύξηση, με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων κοινών ονομαστικών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Οι τιμή ανά μετοχή θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

    Κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση αποφασίστηκε επίσης να συμπληρωθεί το καταστατικό της εταιρείας με τη φράση ότι οι επενδύσεις γίνονται αποκλειστικά στην Ελλάδα ώστε η εταιρεία να επωφεληθεί από τη ρύθμιση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των ΑΕΕΑΠ ξένων μικροεπενδυτών στο πλαίσιο της χρυσής βίζας. Είναι η πρώτη ΑΕΕΑΠ που προχωρά στην κίνηση αυτή αν και δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί η ακριβής διαδικασία με την οποία ένας πολίτης τρίτης χώρας θα επενδύει σε μετοχές εταιρειών ακίνητης περιουσίας ποσό τουλάχιστον 400 χιλ. ευρώ και θα λαμβάνει τη χρυσή βίζα.

    Η διευθύνουσα σύμβουλος της BriQ, Άννα Αποστολίδου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι δεν τίθεται θέμα «φούσκας» στην αγορά των ακινήτων και πρόσθεσε πως «υπάρχει αισιοδοξία στην αγορά. Ορισμένα ξένα fund επενδύουν πιο επιθετικά και πράγματι βλέπουμε τάση αύξησης τιμών με τις αποδόσεις να μειώνονται».

    Οι κατηγορίες επαγγελματικών ακινήτων που σκοπεύει να επικεντρωθεί η εταιρεία για την χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων είναι: Τα κτήρια γραφείων, κυρίως στην Αττική, σε κεντρικούς οδικούς άξονες και στο κέντρο της πόλης. Τα εμπορευματικά κέντρα (logistics) και οι αποθηκευτικοί χώροι, σε τοποθεσίες που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες διακίνησης εμπορευμάτων (πχ. Ασπρόπυργος) και τα μεσαίου μεγέθους ξενοδοχεία σε τουριστικές κυρίως περιοχές, χωρίς να αποκλείεται επένδυση σε ξενοδοχεία στις μεγάλες πόλεις ή και σε μεγαλύτερου μεγέθους ξενοδοχειακές μονάδες εφόσον προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις.

    Επίσης, η ΑΕΕΑΠ θα εξετάσει και επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα (καταστήματα) εφόσον παρουσιάζουν ελκυστικές αποδόσεις ή υπάρχει δυνατότητα υπεραπόδοσης λόγω χαμηλότερου τρέχοντος ενοικίου από το αγοραίο.

    Τα έσοδα από μισθώματα της BriQ Properties το 2018 ήταν 2,175 εκατ. ευρώ έναντι 1,885 εκατ. το 2017 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους 1,145 εκατ. έναντι 0,841 εκατ. ευρώ. Αποτελέσματα εξαμήνου θα ανακοινώσει την προσεχή Τρίτη.



    ΣΧΟΛΙΑ