• Business

    Δυναμική κίνηση από τον όμιλο Στασινόπουλου με στόχο μεγάλα έργα ενέργειας στο εξωτερικό

    Νίκος Στασινόπουλος, Πρόεδρος Viohalco

    Νίκος Στασινόπουλος, Πρόεδρος Viohalco


    Τις δυνάμεις τους ενώνουν τα Σωληνουργεία Κορίνθου και τα Ελληνικά Καλώδια του ομίλου Στασινόπουλου, που δημιούργησαν την εταιρεία συμμετοχών Cenergy, με έδρα τις Βρυξέλλες, εισηγμένη στο χρηματιστήριο Euronext.

    Τις νέες προοπτικές και δυνατότητες που πηγάζουν από την νέα συνεργασία παρουσίασαν σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος των Σωληνουργείων Κορίνθου Στράτος Θωμαδάκης και ο CEO των Ελληνικών Καλωδίων Αλέξης Αλεξίου.

    Στόχος της νέας κίνησης είναι η δημιουργία ενός μεγάλου οικονομικά οργανισμού, ο οποίος θα μπορεί να έχει ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και αυξημένες προοπτικές ανάληψης μεγαλύτερων έργων που συνδέονται με την ενέργεια.

    Τα στελέχη τόνισαν ότι οι εταιρείες του ομίλου έχουν αποκτήσει πλέον σημαντική τεχνογνωσία στην εκτέλεση σύνθετων έργων μεταφοράς ενέργειας, ενώ ειδικεύονται σε ειδικές κατασκευές και τεχνολογίες.

    Οι δύο CEO επεσήμαναν τη σημασία των πρόσφατων επενδύσεων περίπου 250 εκατομμυρίων στις παραγωγικές τους μονάδες. Έτσι, είναι πια σε θέση να προσφέρουν προϊόντα τα οποία περιλαμβάνουν σωλήνες φυσικού αερίου και πετρελαίου, καλώδια τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς ηλεκτρισμού, απολύτως συμβατά με τις σύγχρονες τεχνικές απαιτήσεις.

    Μεταξύ των νέων τεχνολογιών που είναι πλέον δυνατόν να αναπτύσσουν, τα στελέχη ανέφεραν χαρακτηριστικά την πόντιση σωλήνων φυσικού αερίου με μειωμένο συγκριτικά χρόνο δέσμευσης του πλοίου, την παραγωγή υποβρύχιων σωληνώσεων, τη μεταφορά πετρελαίου ή φυσικού αερίου και ταυτόχρονα ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων ή φωνής κ.λπ.

    Τα  Σωληνουργεία Κορίνθου κατάφεραν με αυτό τον τρόπο να εξάγουν το 94% της παραγωγής τους, σε 40 χώρες. Μάλιστα, τα δύο τρίτα των σωλήνων του αγωγού ΤΑΡ, για τη μεταφορά φυσικού αερίου, τα προμηθεύουν τα Σωληνουργεία Κορίνθου.

    Από την μεριά τους, τα Ελληνικά Καλώδια έχουν αναλάβει μεγάλα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. όπως σημαντικό μέρος της διασύνδεσης των Κυκλάδων (περίπου 120 χιλιόμετρα) και τη διασύνδεση του αιολικού πάρκου της ΤΕΡΝΑ στο νησί Άγιος Γεώργιος με το Λαύριο. Στοχεύουν δε στην ανάληψη αντίστοιχων έργων που σχεδιάζονται, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός αερίου και άλλα έργα εκτός Ελλάδος.

    Όπως παρατηρούν, κατά τα προηγούμενα χρόνια η προέλευση των εταιρειών επηρέασε τις δυνατότητες των εταιρειών (country risk) καθώς οι τράπεζες με τις οποίες συζητούν οι πελάτες τους, αξιολογούσαν αρνητικά την αξιοπιστία των εταιρειών.

    Έτσι και με δεδομένο ότι οι ανάγκες στην ανάπτυξη έργων μεταφοράς ενέργειας και έργων τηλεπικοινωνιών προβλέπονται συνεχώς αυξανόμενες, αποφασίστηκε η δημιουργία της Holding με έδρα τις Βρυξέλλες, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα του country risk τόσο για την αξιοπιστία του ομίλου, όσο και για την πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση.

    Τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα για τις εταιρείες αυτές είναι της τάξης του 5-6%, ενώ εκτός Ελλάδος 2-3%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Α. Πεταλάς: Κέρδη αλλά και αδύναμες πωλήσεις το 2016 για τον Όμιλο Fourlis – Τι είπε για το μέρισμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΖΑ: Ο νέος μεγάλος «παίκτης» της ελληνικής ζυθοποιίας ετοιμάζει επενδύσεις 30 εκατομμυρίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μυτιληναίος: Οι αντιξοότητες αντί να μας κάμψουν χαλύβδωσαν την θέλησή μας, σώσαμε το Αλουμίνιο



    ΣΧΟΛΙΑ