• Business

    Δήμος Μαντζούνης: Κίνηση ματ από την Alpha Bank στα κόκκινα δάνεια

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Με δύο «όπλα» βγαίνει στην αγορά κόκκινων δανείων ο Δήμος Μαντζούνης.  Η Aktua Hellas που έχει ιδρύσει η Alpha Bank και όμιλος Aktua θα είναι η πρώτη εταιρεία διαχείρισης που θα λάβει τις επόμενες ημέρες άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα αναλάβει μέρος των χαρτοφυλακίων λιανικής της Alpha Bank. Παράλληλα, «τρέχει» η διαδικασία αντιστοίχως και για την πλατφόρμα της KKR, στην οποία μετέχουν η Αlpha Bank και η Eurοbank και συζητούν να προσχωρήσουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική

    Mε τους στόχους που έχει θέσει ο SSM να «τρέχουν», οι συμφωνίες του Δήμου Μαντζούνη θεωρούνται κινήσεις ματ γιατί αξιοποιούν την τεχνογνωσία των πιο γνωστών funds διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού σε διεθνές επίπεδο.

    Η Αlpha Bank βγαίνει μπροστά στο πρόβλημα των NPLs αφού συνδυάζει την εσωτερική διαχείριση με τις συνεργασίες με εξειδικευμένους τρίτους παρόχους, τόσο στη λιανική όσο και στην επιχειρηματική πίστη.

    Η Aktua Hellas, η οποία θα ρίξει στην αγορά δύναμη πυρός 450 εξειδικευμένων στελεχών με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση κόκκινων δανείων λιανικής.

    Στην πλήρη υλοποίηση του σχεδιασμού θα απασχολεί ως και 450 άτομα, εξειδικευμένα στελέχη σε τέσσερις τομείς: το κομμάτι των collections, τη νομική υποστήριξη, τη διαχείριση των ακινήτων με μεσίτες και ειδικούς της συγκεκριμένης αγοράς και το τμήμα IT που θα εφαρμόζει τις τεχνικές χαρτογράφησης των χαρτοφυλακίων, οι οποίες είχαν επιτυχία στην ισπανική αγορά.

    Σε πρώτη φάση, η Alpha Bank θα μεταφέρει στην Aktua Hellas μέρος των καθυστερούμενων δανείων, περίπου 1 δισ.ευρώ, που θα αποτελούν μίγμα δανείων με εγγυήσεις και μη και θα φθάσουν σταδιακά τα 10 δις.ευρώ.

    Η λογική στην οποία βασίζεται η Aktua είναι η παροχή λύσεων που δεν μπορεί να προσφέρει μια τράπεζα. Για παράδειγμα, όπου από την χαρτογράφηση της αγοράς κρίνεται ότι υπάρχει συναλλακτική δραστηριότητα στα ακίνητα μιας περιοχής, η εταιρεία θα μπορεί να προτείνει στον δανειολήπτη την απαλλαγή του από την οφειλή με τη μεταβίβαση του ακινήτου, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί.

    Αντιθέτως, όπου δεν υπάρχει ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, η εταιρεία θα δίνει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να μεταβιβάσει το ακίνητο και να παραμείνει καταβάλλοντας ενοίκιο.

    Η Aktua διαθέτει ευρύτατο «οπλοστάσιο» λύσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν και θα διευρύνουν τις πρακτικές της Alpha Bank, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα αφού για μια τράπεζα κάποιες λύσεις δεν είναι πρόσφορες, όπως και η χρήση νομικών ενεργειών στις οποίες μπορεί να προχωρήσει μια εταιρεία διαχείρισης.

    Το αργότερο στις αρχές του 2017 θα αρχίσει να λειτουργεί και η πλατφόρμα της Pillarstone για τη διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

    Ο καταλύτης στη συνεργασία αυτή είναι το KKR, το οποίο μέσω της θυγατρικής του Pillarstone Europe, δίνει τεχνογνωσία αλλά και κεφάλαια για την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων.

    Στην πλατφόρμα εντάσσονται δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων ύψους τουλάχιστον 1,8 δισ.ευρώ – από 600 εκ.ευρώ από κάθε τράπεζα,Alpha Bank, Εurobank και Πειραιώς – με στόχο την αναδιάρθρωση των δανείων αυτών και παράλληλα την προσέλκυση νέων κεφαλαίων και την ενίσχυση του μάνατζμεντ, όπου χρειάζεται.

    Στη νέα εταιρεία με το όνομα Μanco, την οποία σύστησε το KKR, με 5% συμμετέχει η EBRD. Η συμμετοχή τoυ εξειδικευμένου KKRδιασφαλίζει ότι εκτός από την αναδιάρθρωση του δανεισμού, το νέο σχήμα θα μπορεί να παράσχει νέα κεφάλαια, λειτουργική αναδιοργάνωση, και ενίσχυση του management, με στόχο την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και την επιστροφή τους στην αγορά. Το KKR λαμβάνει μέρος στο σχήμα μέσω της Pillarstone, της πλατφόρμας που δημιούργησε το 2015, με τον John Davison ως συν-επενδυτή και CEO και σκοπό να συνεταιρισθεί με ευρωπαϊκές τράπεζες για την δημιουργία αξίας από τη διαχείριση των «ανοιγμάτων» τους σε μη κύρια και υπο-αποδίδοντα περιουσιακά στοιχεία των ισολογισμών τους. Ήδη ανάλογη πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετουμένων δανείων υλοποιείται στην Ιταλία, σε συνεργασία με την Unicredit και την Instesa Sanpaolo.

    Με τη συντονισμένη προσπάθεια του top management και συγκεκριμένα του Γιώργου Αρώνη, του Σπύρου Φιλάρετου και του Αρτέμη Θεοδωρίδη, καταγράφεται ήδη στο δεύτερο τρίμηνο πρόοδος στην εξέλιξη των NPEs της Alpha Bank κυρίως λόγω των αναδιαρθρώσεων που επιταχύνονται με γοργό ρυθμό. Στην κατεύθυνση αυτή, η τράπεζα θα επιδιώξει να μειώσει τις καθυστερήσεις τουλάχιστον κατά 40% ως το τέλος του 2019.

    Ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων στην Ελλάδα που διαμορφώνονται σε περίπου 1,4 δισ.ευρώ ανά τρίμηνο ενώ «εξήλθαν» των NPEs 500 εκ.ευρώ δανείων που είτε επέστρεψαν σε εξυπηρέτηση, είτε έγινε ρευστοποίηση, είτε αποπληρωμή.

    Η δουλειά που έχει γίνει από τη διοίκηση στο μέτωπο των καθυστερούμενων δανείων είναι σημαντική. H Αlpha Bank έχει «περάσει» στη μονάδα NPL λιανικής δάνεια ύψους 18,7 δισ.ευρώ και απασχολεί για τη διαχείρισή τους περί τα 2.500 άτομα και στην αντίστοιχη μονάδα επιχειρηματικής πίστης υπόλοιπα ύψους 8,5 δισ.ευρώ, εκ των οποίων 3,1 δισ.ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Με βάση τον στόχο για μείωση των NPEs κατά 40% ως το τέλος του 2019, η Alpha Bank επιδιώκει τη μείωση του δικού της χαρτοφυλακίου NPEs κατά τουλάχιστον 11 δισ.ευρώ, από τα 32,3 δισ.ευρώ σήμερα ενώ τα NPLs έχουν στο τρίμηνο ύψος 23,2 δισ.ευρώ. Για το 2016 η Alpha Bank αναμένει ότι τα NPEs θα αυξηθούν κατά 2 δισ. ευρώ ενώ θα σχηματιστούν πρόσθετες προβλέψεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

    Οι νέες καθυστερήσεις για την Alpha Bank υποχώρησαν σημαντικά έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκαν σε 110 εκ.ευρώ από 275 εκατ.ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Ο δείκτης των NPLs διαμορφώθηκε σε 37,8% στο τέλος Ιουνίου έναντι 37,4% στο τέλος Μαρτίου και ο δείκτης NPEs σε 52,6% έναντι 52,1%.

    Η τράπεζα είχε αυξημένες προβλέψεις που οφείλονταν στα δάνεια του ομίλου Μαρινόπουλος και ανήλθαν στα 350 εκ.ευρώ από 255 εκ.ευρώ. Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε σε 69%, επιτρέποντας την πιο ενεργό διαχείριση του χαρτοφυλακίου καθυστερήσεων και οι σωρευτικές προβλέψεις μετά από διαγραφές στα 15,9 δισ.ευρώ και αντιστοιχούν στο 26% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκπληξη. Η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου σας λέει που να βάλετε τα λεφτά σας τους επόμενους 12 μήνες

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 250 Έλληνες και ξένοι θέλουν να γίνουν πρόεδροι στην Εθνική 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/oristiko-afto-ine-programma-ethelousias-stin-ethniki-trapeza-ti-kinitra-perilamvani/79373

     



    ΣΧΟΛΙΑ