• Business

    Δημήτρης Σιάτος (Clean Energy Resources): Πρόταση επένδυσης 220 εκατ. ευρώ για παραγωγή ενέργειας στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δημήτρης Σιάτος,CEO Clean Energy Ressources Europa PC

    Δημήτρης Σιάτος,CEO Clean Energy Ressources Europa PC


    Πρόταση για παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη με τη μέθοδο της αεριοποίησης, χωρίς καύση και με δέσμευση άνθρακα, ώστε να μην παράγει ρύπους, έχει καταθέσει η Clean Energy Resources Europa PC, στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και είναι υπό εξέταση.

    Η Clean Energy Resources είναι θυγατρική της αυστραλιανής Clean Energy.

    Αυτό δήλωσε στο mononews.gr o Δημήτρης Σιάτος, CEO στην Clean Energy Resources Europa PC, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια τεχνολογία που συνδυάζει την αξιοποίηση του λιγνίτη με τη δέσμευση άνθρακα και την παραγωγή υδρογόνου κάνοντας τον συμβατό με την ενεργειακή μετάβαση. Η σχετική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μονάδας ισχύος 160 MW, ωστόσο όλα τα στοιχεία της πρότασης είναι υπό συζήτηση με τις αρμόδιες αρχές.

    Η πρόταση, έχει κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Ενέργειας και έχει συζητηθεί και με τη ΔΕΗ, κάτι που επισήμως η εταιρεία δεν επιβεβαιώνει.

    Άλλες πηγές όμως αναφέρουν ότι είχε γίνει σχετική συζήτηση πριν δύο μήνες ωστόσο, καθώς βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο για τους λιγνίτες, η πρόταση κατευθύνθηκε στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και αναμένεται να εξεταστεί και να αξιολογηθεί.

    Τι είναι η αεροποίηση

    Η αεριοποίηση της βιομάζας είναι μια ενδόθερμη θερμική διεργασία κατά την οποία  η βιομάζα μετατρέπεται σε καύσιμο αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη λειτουργία καυστήρων η αεριοστροβίλων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το παραγόμενο αυτό αέριο αποτελεί μίγμα πολλών καύσιμων (και μη) αερίων: μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα (CO, CO2), υδρογόνο (H2), μεθάνιο (CH4), υδρατμοί (H2O), ίχνη υδρογονανθράκων (π.χ. C2H6, C2H4) και άζωτο (N2, σε περίπτωση που για την διεργασία χρησιμοποιείται αέρας και όχι καθαρό οξυγόνο). Πέραν των παραπάνω ενώσεων στο αέριο προϊόν εμφανίζονται και διάφοροι επιμολυντές κυριότεροι εκ των οποίων είναι η σωματίδια πίσσας, τέφρα, αμμωνία, οξέα και σύνθετοι υδρογονάνθρακες. Το καύσιμο προϊόν της διεργασίας αεριοποίησης ονομάζεται αέριο σύνθεσης (syngas).

    Σε περίπτωση που η διεργασία γίνει με τη χρήση αέρα (η πιο οικονομική και συνήθης επιλογή), το αέριο σύνθεσης έχει καθαρή θερμογόνο δύναμη περίπου 4,6 MJ/ m3 (περίπου το 1/7 εκείνης του φυσικού αερίου). Όταν χρησιμοποιείται καθαρό οξυγόνο αντί για αέρας, η θερμογόνος δύναμη του αερίου μπορεί ακόμα και να τριπλασιασθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ