• Business

    Δημήτρης Κοντομηνάς: Όλη η αλήθεια για την υγεία του – O διάλογος με την αδελφή του Κίττυ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δημήτρης Κοντομηνάς

    Δημήτρης Κοντομηνάς


    Ήταν Μάιος του 2019 όταν ο ισχυρός άνδρας της DEMCO, Δημήτρης Κοντομηνάς, εμφανίστηκε δημοσίως για τελευταία φορά, με αφορμή τη δραστηριοποίηση της κυπριακής Prime Insurance στην Ελλάδα.

    Έκτοτε βίωσε πάρα πολλές μεταπτώσεις, ήπιες και μη, τόσο στην προσωπική του ζωή, όσο και στις επιχειρήσεις αλλά και την υγεία του. Σήμερα ο ισχυρός άνδρας του επιχειρείν, απομονωμένος, αλλά ουδόλως λησμονημένος, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΥΓΕΙΑ».

    Ας πάρουμε κάποια πράγματα από την αρχή, ξετυλίγοντας τον μίτο του μυστηρίου.

    Στις αρχές Ιουνίου, ο Δημήτρης Κοντομηνάς μαζί με την σύντροφό του 56χρονη Αμερικανίδα καθηγήτρια Λόρι Χόλκομπ (είχαν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης) γιορτάζει τα 80α γενέθλια στις ΗΠΑ για να επιστρέψει στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά.

    Στις αρχές Σεπτέμβρη ο Δημήτρης Κοντομηνάς συνοδευόμενος από τη Λόρι επιστρέφει στην Αμερική. Άλλωστε οι σχέσεις του με την παγκόσμια μητρόπολη είναι μακρές και ισχυρές, τόσο πολύ, που ο ίδιος επέλεξε αυτή τη «γη της επαγγελίας» για να επενδύσει στο παρελθόν  μέρος της περιουσίας του.

    Πληροφορίες του mononews αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας είχε υποστεί συνεχείς ουρολοιμώξεις και θα υποβάλλονταν σε επέμβαση αποκατάστασης ουρολογικού προβλήματος.

    Όπερ και εγένετο. Και επιτυχώς. Για κάτι λιγότερο από έναν μήνα παρέμεινε στις ΗΠΑ και περί τα τέλη του Σεπτέμβρη επιστρέφει στην Ελλάδα, αλλά μόνος του. Η σύντροφός του Λόρι δεν τον συνόδευσε και βέβαια ουδέποτε έγινε γνωστό από τι προήλθε ο αναπάντεχος χωρισμός.

    Οι μέρες περνούσαν, τα προβλήματα προσωπικής φύσεως παρέμειναν, οι φουρτούνες στα επιχειρηματικά του πλάνα ήταν «απανταχού παρούσες» και κάπου σε αυτό το σημείο, ένα νοητό «σημείο 0», ο ισχυρός επιχειρηματίας κόβει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με φίλους, γνωστούς και συνεργάτες, κλεισμένος στο ησυχαστήριο της Βαρυμπόμπης.

    Από τις αρχές Οκτωβρίου, όσοι επεχείρησαν να έρθουν σε επαφή μαζί του συνάντησαν έναν αόρατο, αδιάβατο τοίχο. Ένα ακόμη πρόβλημα υγείας ανέκυψε. Παρουσίασε συχνές και μακράς διάρκειας απώλειες μνήμης, κάποια ανοϊκά φαινόμενα και αιμάτωμα στον εγκέφαλο.

    Αποφασίζεται με συνοπτικές διαδικασίες να εισαχθεί κάτω από άκρα μυστικότητα στο ιδιωτικό νοσοκομείο.  Κάπως έτσι, το τελευταίο δίμηνο, ο Δημήτρης Κοντομηνάς είναι διαρκώς κλεισμένος σε prive δωμάτιο με θέα τη Λ. Κηφισίας, φυλάσσεται όλο το 24ωρο από την προσωπική του φρουρά και ελάχιστα πρόσωπα, πέραν των ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έχουν πρόσβαση στο δωμάτιο.

    O συγκλονιστικός διάλογος 

    Ακόμη και η αδερφή του μετά βίας κατόρθωσε να τον δει έστω και για λίγα λεπτά, λόγω της επιβαρυμένης υγείας του και της συχνής καταστολής στην οποία βρίσκεται. Πηγή που συνομίλησε το mononews.gr, υπό τον όρο της ανωνυμίας, μεταφέρει τον εξής διάλογο  που είχε με την αδελφή  του Κίττυ προ ημερών στο ΥΓΕΙΑ.

    Εκείνη την ηλιόλουστη ημέρα η Κίττυ Αλεξανδράτου τον είχε επισκεφθεί και παρά τις αντιρρήσεις του ανθρώπου που τον φυλάει έξω από την πόρτα του δωματίου του, εκείνη επέμενε να τον δει.

    Μπήκε μέσα στο δωμάτιο και ο διάλογος ήταν ως εξής:

    Δημήτρης Κοντομηνάς: Σήμερα κάνει κρύο

    Κίττυ Αλεξανδράτου: Όχι βρε Δημήτρη δεν κάνει κρύο μια χαρά είναι ο καιρός

    Οι ίδιες πηγές που συνομίλησε το mononews.gr αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς αναγνωρίζει κάποια πρόσωπα αλλά δεν είναι σε θέση κάνει καμία, ολοκληρωμένη,  συζήτηση μαζί τους.

    Η Λόρι θέλει 50.000 ευρώ/μήνα

    Επιπρόσθετα η οικογένεια Κοντομηνά έχει να αντιμετωπίσει άλλο ένα πρόβλημα. Η Λόρι Χόλκομπ που ήταν η τελευταία σύντροφος του Δημήτρη Κοντομηνά κινήθηκε νομικά εναντίον του επιχειρηματία, διεκδικώντας μηνιαία διατροφή.

    Ο χωρισμός τους επήλθε στις ΗΠΑ, τον περαμένο Σεπτέμβριο μετά από ενάμιση χρόνο σχέσης, στη διάρκεια της οποίας υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης. Το σύμφωνο υπογράφτηκε στην Αθήνα και δεν ήταν σε γνώση της κόρης του επιχειρηματία Μαρίας, η οποία το έμαθε μετά τον χωρισμό του πατέρα της από την 60χρονη.

    Έναν χωρισμό που δεν ήταν ήπιος αφού ο επιχειρηματίας φέρεται να εξοργίσθηκε από μια σειρά πληροφοριών που ήρθαν σε γνώση του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να την «τελειώσει» και να ακυρώσει το εισιτήριο επιστροφής της μαζί της στην Ελλάδα.

    Η Χόλκομπ αντέδρασε επιλέγοντας τη δικαστική οδό και κατέθεσε προσωρινή διαταγή ασφαλιστικών μέτρων απαιτώντας διατροφή περίπου 50.000 ευρώ τον μήνα. Η αίτηση της συζητήθηκε προ ημερών στο Πρωτοδικείο Αθηνών και απορρίφθηκε. Η νέα δίκη έχει ορισθεί για το προσεχές διάστημα, πάλι στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Το δημοσίευμα του mononews.gr την Κυριακή το πρωί

    Το mononews.gr αναφέρθηκε στο θέμα της υγείας του Δημήτρη Κοντομηνά ήδη από την Κυριακή το πρωί. Το δημοσίευμα είχε ως εξής:

    Το καλοκαίρι του 2001 σε μια μυθική εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο, η Ολλανδική Ασφαλιστική εταιρία EUREKO ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το 54,4% των μετοχών της Interamerican απο τον Δημήτρη Κοντομηνά για 977 εκατ. ευρώ. Απο αυτά τα λεφτά τα 615 εκατ. ευρω ο Κοντομηνάς θα τα χρησιμοποιούσε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της EUREKO  ενώ τα υπόλοιπα θα του έμεναν σε cash. Μετά την ολοκλήρωση της μετοχικής συμφωνίας, ο κ. Κοντομηνάς έγινε μέτοχος της Eureko με ποσοστό 5%. 

    Λίγα χρόνια μετά και για την ακρίβεια τον Ιανουάριο του  2005 γνωστοποιήθηκε οτι: Την απόκτηση πλέον του 100% των μετοχών της από τον πορτογαλικό όμιλο Millennium BCP (Banco Commercial Portugues), κάτοχο μέχρι πρότινος του 50% της τράπεζας, ανακοίνωσε η NovaBank, καθώς ο κάτοχος του υπόλοιπου 50%, Δημήτρης Κοντομηνάς, πούλησε το μερίδιό του έναντι ποσού 330 εκατ. ευρώ.

    Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Κοντομηνάς μέσα σε μια 4ετία, δηλαδή από το 2001 έως το 2005, μόνο από την πώληση της Interamerican και της NOVA Bank αποκόμισε σε Cash και  equity (μετοχές) 1,3 δισ. ευρώ.

    Σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν – ακόμα και μέλη του στενού του περιβάλλοντος – οτι έχουν χαθεί όλα αυτά τα χρήματα.  Και όχι μόνο αυτό.

    Νομικοί, με γνώση της υπόθεσης, αναφέρουν οτι ο επιχειρηματίας ίσως έχει χρέη τα οποία εκτιμάται ότι είναι υψηλά σε τέτοιο σημείο που ίσως χρειαστεί, μελλοντικά οι κληρονόμοι του να κάνουν  αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής. Αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ευθύνης του κληρονόμου για τα χρέη της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της.

    Δηλαδή με το ευεργέτημα της απογραφής αποκλείεται η «συγχώνευση» της κληρονομιαίας και της ατομικής περιουσίας του κληρονόμου.

    Οι δύσκολες ώρες

    Τι τελευταίες ημέρες ο Κοντομηνάς νοσηλεύεται σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας και όσοι τον έχουν δει, λένε οτι είναι σοβαρά άρρωστος. 

    “Η μνήμη του έχει εξασθενίσει”, λένε, υπό τον όρο της ανωνυμίας,  γιατροί και φίλικά του πρόσωπα,  που τον έχουν δει από κοντά.  

    Μάλιστα το mononews.gr πληροφορείται ότι σύντομα θα κατατεθεί αίτηση δικαστικής συμπαράστασης. 

    Deal Maker 

    Ο Κοντομηνάς χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένας από τους πλέον χαρισματικούς επιχειρηματίες των τελευταίων 40 ετών. Παλαιότερα κάποιοι τραπεζίτες έλεγαν οτι ξέρει να κάνει σωστά deal στο σωστό timing. 

    Δημιούργησε μεταξύ άλλων την Interamerican, την οποία πούλησε στην EUREKO, την Interbank που την πούλησε στην Eurobank και την Nova Bank (μετέπειτα Millenium Bank) την οποία πούλησε στην BCP. 

    Όμως η τύχη του Κοντομηνά φαίνεται να σταμάτησε εκείνη την χρονική περίοδο. 

    Οι σημερινές ζημιές

    Η περιουσία του Δημήτρη Κοντομηνά λενε πηγές με γνώση της υπόθεσης έχει εξαϋλωθεί. Τα τελευταία 15 χρόνια έκανε ατυχείς τοποθετήσεις σε πολλά assets στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.  Πολλά λεφτά έχασε στον Alpha TV.

    Παλαιό στέλεχος του Alpha TV που μίλησε στο mononews.gr , υπό τον όρο της ανωνυμίας , εξηγεί: 

    “Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήθελε να φτιάξει τον πρωταθλητή των καναλιών. Σπατάλησε πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ακριβά προγράμματα και σε μισθούς διάσημων στελεχών,  χωρίς τα λεφτά αυτά να του έλθουν ποτέ πίσω. Στην συνέχεια προσέλαβε managers που του «έφαγαν»  πολλά λεφτά. Υπήρχε manager που σπατάλησε σχεδόν 20 – 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα του είχε υποσχεθεί στενές επαφές με την τότε αμερικανική κυβέρνηση χωρίς ποτέ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Τότε τον έδιωξε. Άλλος manager δώριζε πανάκριβα αυτοκίνητα σε φίλους του με λεφτά του ALPHA» επισημαίνει  το παλαιό στέλεχος.

    Μάλιστα ακόμα και μετά την πρόσφατη πώληση του ALPHA TV απο την κόρη του Μαρία που ήταν κάτοχος των μετοχών της εταιρίας,  τα λεφτά που θα μείνουν είναι λιγοστά. Για το 49,9% των μετοχών η οικογένεια εισέπραξε περίπου 4,45 εκατ. ευρώ. 

    Από αυτά τα χρήματα περίπου 3 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε παλαιό μέτοχο του ALPHA με τον οποίο ο Κοντομηνάς είχε δικαστικές εκκρεμότητες, ενώ ακόμα 1 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για άλλες υποχρεώσεις. 

    Ζητούμενο επίσης αποτελεί το τι θα πράξει η οικογένεια Κοντομηνά στην ασφαλιστική εταιρεία Prime, η οποία έχει ως έδρα την Κύπρο. 

    Και αυτό γιατί η τοπική εποπτική αρχή είχε ζητήσει στις αρχές του έτους από τη γνωστή ασφαλιστική εταιρεία τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αυξηθούν οι εποπτικοί δείκτες πάνω από τα όρια που απαιτεί το θεσμικό πλαίσιο Solvency II.

    Ειδικότερα, ο δείκτης φερεγγυότητας της Prime είχε κλείσει στο τέλος του 2018 στο 91%, ωστόσο σύμφωνα με επόμενες ανακοινώσεις της ασφαλιστικής εταιρείας, ο ίδιος δείκτης είχε προσεγγίσει το 100% στα τέλη του φετινού Μαρτίου και δρομολογούνταν κινήσεις περαιτέρω βελτίωσής του.  

    Γενικότερα, ο όμιλος Κοντομηνά βρίσκεται σε σειρά εμπλοκών με το τραπεζικό σύστημα της χώρας, έχοντας απαιτήσεις αλλά και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, με σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία να είναι δεσμευμένα από τους πιστωτές. 

    Για παράδειγμα το 2014 είχε χορηγήσει συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο προς τις τράπεζες-διαδόχους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με το οποίο τους έδιδε την εξουσία να εγγράψουν πρόσθετα εμπράγματα βάρη σε ελεύθερα ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 7 εκ. ευρώ.

    Ο Κοντομηνάς είναι κατηγορούμενος στην δίκη του ΤΤ που συνεχίζεται μέχρι σήμερα!



    ΣΧΟΛΙΑ