ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διμερής συμφωνία Ελλάδας-Μαρόκου για τους Ελληνες ναυτικούς και για τις ναυτιλιακές εταιρίες. Στο Ραμπάτ υπεγράφη από τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτριο Μάρδα και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Διοικητικής Μέριμνας του Βασιλείου του Μαρόκου, συμφωνία για τις θαλάσσιες μεταφορές, με στόχο την παροχή αμοιβαίων διευκολύνσεων σε πλοία και ναυτικούς αλλά και ναυτιλιακές εταιρείες.
Οι διατάξεις της εν λόγω διμερούς συμφωνίας αντανακλούν τις κύριες ελληνικές προτεραιότητες της ναυτιλιακής πολιτικής, που, μεταξύ άλλων, θέτουν στο επίκεντρο την προστασία του ελληνικού πλοίου και του Έλληνα ναυτικού.
Η υπογραφείσα συμφωνία αποτελεί το επιστέγασμα διμερών, γραπτών διαβουλεύσεων και δυο τεχνικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν το έτος 2009 και τον Φεβρουάριο, μεταξύ στελεχών της Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας και της Διεύθυνσης Εμπορικής Ναυτιλίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Διοικητικής Μέριμνας του Βασιλείου του Μαρόκου.
Η στρατηγική γεωπολιτική θέση του Μαρόκου και η σταδιακή αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας, μέσω των οποίων διακινείται μεγάλος όγκος φορτίων, σε συνδυασμό με τη σημαντική συμμετοχή της ελληνικής ναυτιλίας στη διακίνηση του παγκόσμιου εμπορίου, εντάσσουν την εν λόγω συμφωνία στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Β. Αφρικής, ιδίως στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών.
Ειδικότερα, τα κύρια σημεία του υπογραφέντος Μνημονίου Κατανόησης εστιάζονται: (α) στην ανεμπόδιστη πρόσβαση των πλοίων των δυο χωρών στα διεθνώς διακινούμενα φορτία, υπό καθεστώς ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού, (β) στην παροχή αμοιβαίων διευκολύνσεων σε πλοία και ναυτικούς, (γ) στη διευκόλυνση εγκατάστασης ναυτιλιακών εταιριών των δυο χωρών στο έδαφος του άλλου κράτους, (δ) στην προώθηση της συνεργασίας των χωρών για την εξάλειψη των εμποδίων στον τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών και (ε) στην τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επί ναυτιλιακών θεμάτων, μέσω της σύστασης κοινής επιτροπής, με συμμετοχή εκπροσώπων των ναυτιλιακών διοικήσεων των δυο χωρών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/giannis-samartzis-exipnes-kinisis-ischiropii-stolo-tou-en-meso-krisis/72931
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει σεξιστική ανάρτηση κατά της Ντ. Μπακογιάνη που αναδημοσίευσε ο Μ. Λαζαρίδης
- Κοινωνικός τουρισμός 2026-2027: Στους 300.000 δικαιούχους με 13μηνη διάρκεια – Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις και τι αλλάζει στις παροχές
- ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στην πανεπιστημιούπολη της Aΐόβα
- Τρεις συλλήψεις για το τροχαίο με την εγκατάλειψη της 16χρονης στην οδό Λιοσίων
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.