• Real Estate

    Dimand-Prodea: Στη γραμμή εκκίνησης τα πεντάστερα ξενοδοχεία στα Χανιά – Οι βλέψεις για το οικιστικό project

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Γεράσιμος Σεραφειμίδης
    Dimand-Prodea: Στη γραμμή εκκίνησης τα πεντάστερα ξενοδοχεία στα Χανιά - Οι βλέψεις για το οικιστικό project

    Δημήτρης Ανδριόπουλος (Dimand) – Αριστοτέλης Καρυτινός (Prodea Investments)


    Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν τα δύο πεντάστερα ξενοδοχεία και το οικιστικό project που δρομολογούν οι Dimand και Prodea Investments μέσω της Κοινοπραξίας «Επενδυτική Χανίων» στην Κρήτη καθώς, σύμφωνα με πηγές, οι οικοδομικές άδειες για τα ξενοδοχεία αναμένεται να εκδοθούν έως τα τέλη του Νοεμβρίου. Γεγονός το οποίο σημαίνει πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά περί τον Δεκέμβριο του 2021 ή τους πρώτους μήνες του 2022.

    Για την ολοκλήρωση του project εκτιμάται πως θα χρειαστούν από 18 έως 24 μήνες με αποτέλεσμα η λειτουργία των δύο ξενοδοχείων να τοποθετείται περί τη θερινή σεζόν του 2023 ή του 2024.

    Η αξία του project ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στην ανάπτυξη δύο πεντάστερων ξενοδοχείων στο πρώην ακίνητο της πρώην ΑΒΕΑ στα Χανιά, ενώ δρομολογείται και οικιστικό project.

    Η έκταση αυτή άνηκε στην Alpha Bank μέσω της ΑΕΠ Χανίων. Εξαγοράστηκε έναντι 11 εκατ. ευρώ από την Επενδυτική Χανίων το 2019.

    Πρόκειται για μία κοινοπραξία που αποτελείται από τις Dimand υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Ανδριόπουλου και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που κατέχουν από κοινού του 60% του μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης, στο κοινό σχήμα με ποσοστό 40% συμμετέχει και η Prodea Investments που έχει στο τιμόνι τον Αριστοτέλη Καρυτινό.

    Το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 150 κλινών αποτελείται από 6 ορόφους και υπόγειο πάρκινγκ, ενώ στο έργο περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση του μνημείου της ΑΒΕΑ.

    Το δεύτερο ξενοδοχείο θα είναι και αυτό πέντε αστέρων και θα έχει την ίδια δυναμικότητα όσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες και θα αποτελείται από 5 ορόφους.

    Το οικιστικό project

    Η πανδημία επέφερε σημαντικές αλλαγές στο real estate με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε όλο τον κλάδο δεύτερες σκέψεις σχετικά με το είδος των ακινήτων που θα ήταν απαραίτητα στη μετά covid εποχή.

    Στο πλαίσιο αυτό η Κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Prodea Investments, παρατηρώντας την έλλειψη και τη ζήτηση των κατοικιών στα Χανιά, ναι μεν διατήρησε το αρχικό πλάνο για την ανέγερση των δύο πεντάστερων ξενοδοχείων, αλλά εκμεταλλεύτηκε και την υπάρχουσα οικοδομική άδεια που επιτρέπει κτίρια κατοικιών.

    Έτσι, το 2020 η οικοδομική άδεια άλλαξε ώστε να περιλαμβάνει τη νέα κοινοπραξία των τριών εταιρειών. Επομένως, δρομολογείται και η ανάπτυξη κατοικιών υψηλών προδιαγραφών στα Χανιά, ενώ στην οικοδομική άδεια περιλαμβάνεται και η δημιουργία εμπορικών καταστημάτων. Η μελέτη για το εν λόγω project πραγματοποιείται από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με το σχεδιασμό των κατοικιών.

    Το αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK Stylianidis Architects ανήκει στους Αντώνη και Βάσια Στυλιανίδη και έχει έδρα στο Κολωνάκι. Διαθέτει εμπειρία στον τομέα των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων αναψυχής (Leisure), καθώς έχει αναλάβει 50 projects σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Η στροφή της Κοινοπραξίας για το νέο οικιστικό project προέρχεται από τη νέα τάση για τη στροφή σε ανέγερση κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, η οποία εν πολλοίς διαμορφώνεται από την πανδημία, όπου η τηλεργασία έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερη ζήτηση για κατοικίες νέου τύπου που θα μπορούν να συνδυάσουν την προσωπική με την επαγγελματική ζωή.

    Μάλιστα, ένα πολύ ισχυρό trend που αναδεικνύεται σε χώρες του εξωτερικού με υψηλά ποσοστά τηλεργασίας είναι η προτίμηση των εργαζομένων για οικονομικούς νησιωτικούς προορισμούς. Υπό το πρίσμα αυτό η Κρήτη μαζί με Χανιά, που αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό κατά τους θερινούς μήνες, παρέχουν μία ελκυστική εναλλακτική για αυτή την κατηγορία τηλε-εργαζόμενων.

    Διαβάστε επίσης

    Prodea Investments: Τα πράσινα projects, οι επενδύσεις των 400 εκατ. και η συνεργασία με την Dimand

    Δημήτρης Ανδριόπουλος: Θέμα ημερών ο πλειστηριασμός του Μινιόν-Στα 25 εκατ. η ελάχιστη τιμή εκκίνησης

    «Μικρό Ελληνικό»: 4 οι μνηστήρες – Στους διεκδικητές REDS, DIMAND και Σάλλας



    ΣΧΟΛΙΑ