• Business

    Δίκη Folli Follie: «Πόντιοι Πιλάτοι» ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος – Τι είπαν στις απολογίες τους

    Τζώρτζης και Δημήτρης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Τζώρτζης και Δημήτρης Κουτσολιούτσος της Folli Follie


    Στις χρυσές εποχές της Folli Follie, στις ένδοξες ημέρες που πλέον είναι παρελθόν, επέλεξαν να παραμείνουν κατά τη διάρκεια των απολογιών τους ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος στη συνέχεια της πολύκροτης δίκης της Folli Follie στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

    Πατέρας και γιος μέχρι στιγμής (σ.σ. η απολογία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου δεν έχεις ολοκληρωθεί) έχουν επιλέξει να εμείνουν σε δύο βασικά μοτίβα: στην υστεροφημία τους και στο ότι για όλα φταίνε οι άλλοι. Κοινώς επικρατεί η γνωστή φράση του Πόντιου Πιλάτου «Νίπτω τα χείρας μου».

     

    «Ήρθα να σας πω την αλήθεια μου και να την κρίνετε…»

    «Επί πεντέμισι χρόνια, μία μερίδα του Τύπου μού επιτίθεται  και είμαι αναγκασμένος να μην βγαίνω από το σπίτι. Το τεκμήριο της αθωότητας έχει γίνει κουρέλι. Μένω στο σπίτι. Με ξέρουν παντού. Τα προσωπικά δεδομένα της οικογένειάς μου έχουν δημοσιοποιηθεί… Ήρθα να πω την αλήθεια και να το κρίνεται. Θα μιλήσω για την Ελλάδα και την Ασία». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου την απολογία του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος εμφανίστηκε στο δικαστήριο αμετανόητος και προκλητικός κατηγορώντας μία μερίδα του τύπου για τον υποτιθέμενο «αυτοεγκλεισμό» του, ξεχνώντας τις γνωστές πλέον σε όλους βόλτες του στις Σπέτσες.

    Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο έκπτωτος κροίσος του fashion και βασικός πρωταγωνιστής ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά και επιχειρηματικά σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, απέρριψε μία προς μία τις κατηγορίες που τον βαραίνουν και ταυτόχρονα κατηγορώντας για όλα τους ορκωτούς της Ασίας, το πρώην δεξί του χέρι και οικονομικό διευθυντή της Folli Follie Ασίας, Ιωάννη Μπεγιέτη και τον εκλιπόντα πρώην Περιφερειακό διευθυντή της Folli Follie Ασίας, Tonio Law.

    Όμως, πριν φτάσει σε αυτό το σημείο μίλησε αναλυτικά για το πώς δημιουργήθηκε η εταιρεία και το όραμα του «Made in Greece».

    «Το όνειρό μου. Το όραμά μου. Πίστευα ότι η οικονομία της Ελλάδας ήταν μία σταγόνα στο παγκόσμιο εμπόριο. Μέσα σε 11 χρόνια η ιδέα μας πέτυχε. Κερδίσαμε διεθνώς την αναγνωσιμότητα. Δημιουργήσαμε μία εταιρεία κολοσσό με μεγάλες προοπτικές…».

    «Έχω την ανάγκη να συστηθώ»

    Παρομοίως, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εξέφρασε την ανάγκη του να συστηθεί στην αρχή της απολογίας του στις 3 Απριλίου. «Κατηγορούμαι για πέντε κακουργήματα, τα οποία είναι πολύ βαριά. Έχω την ανάγκη να συστηθώ», είπε ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Folli Follie Ελλάδας, ο οποίος στη συνέχεια προσπάθησε να δημιουργήσει την αυτοπροσωπογραφία του, από τα χρόνια των σπουδών του μέχρι και τα τελευταία του επιχειρηματικά βήματα πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου.

    «Έβλεπα τεράστιες προοπτικές στη Folli Follie. Αυτό που βλέπετε σήμερα είναι αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Έδωσα όλη μου την ενέργεια στην εταιρεία […] Με αυτή την προσπάθεια αρχίσαμε να ερχόμαστε σε επαφή και με οίκους του εξωτερικού. Όλη η εμπειρία και η τεχνογνωσία ήταν κάτι καθημερινό, που με γέμιζε εμπειρίες και γνώσεις», διηγήθηκε ο κ. Κουτσολιούτσος, ενώ στη συνέχεια μίλησε και για την απογοήτευσή του.

    «Ήθελα να προσφέρω στη FF, αλλά δεν είχα περιθώριο. Συμμετείχα σε συναντήσεις και αυτό που θα σας πω είναι με πόνο καρδιάς. Δε με άφηναν να τελειώσω τη φράση μου! Έλεγα ότι δε βλέπω τον εαυτό μου στο μέλλον να συμμετέχει στην ανάπτυξη του brand».

    Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον αυταρχικό χαρακτήρα του πατέρα του, χρησιμοποιώντας τη φράση «Ενός ανδρός αρχή». Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε στη συνέχεια ο πατέρας του ήθελε να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Άλλωστε, όπως και ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε αναφέρει η εταιρεία ήταν το παιδί του.

    Αυτό που μένει μέχρι στιγμής από την απολογία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου είναι ένας γιος με σημαντικό βιογραφικό με σπουδές στο εξωτερικό και προσωπικό επιχειρηματικό όραμα, αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη του να βγει από τη σκιά του πατέρα του.

    «Η συνεισφορά της επιτυχίας του πατέρα μου στην Ασία ήταν διάχυτη σε όλον τον όμιλο», ανέφερε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για να προσθέσει στη συνέχεια «Αυτό που έκανε ο πατέρας μου, δεν έχει ξαναγίνει με κάποιο brand…Ακόμα και σήμερα αν επισκεφτείτε κάποια μεγάλη πρωτεύουσα της Ασίας, ανεξαρτήτως αν κάποιος είχε αγοράσει ένα προϊόν, θα ήξερε το όνομα της εταιρείας».

    Η «ωραιοποίηση» που έριξε στα τάρταρα τη μετοχή της Folli Follie

    Η «ωραιοποίηση» των οικονομικών καταστάσεων του υπο-Ομίλου της Ασίας, που αποκαλύφθηκε μέσω της έκθεσης της QCM στις 4 Μαΐου του 2018 ήταν η αρχή του τέλους για την επιτυχημένη πορεία της μετοχής της Folli Follie, με αποκορύφωμα την αναστολή της διαπραγμάτευσής της και τη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο.

    «Από 4 Μαΐου 2018 όλοι κοιτούσαν τον όμιλο με άλλο μάτι», τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

    Ειδικότερα, όσον αφορά στην ωραιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ανέφερε ότι ο Ιωάννης Μπεγιέτης και ο Tonio Law ήταν εκείνοι που του είπαν ότι έπρεπε να γίνει αύξηση τζίρου και προχώρησαν στην «ωραιοποίησή» του.

    Ο τρόπος ήταν ο εξής: δημιουργήθηκαν δύο εταιρείες που αν και ήταν ιδιοκτησία του ομίλου, παρ’ όλο που δεν ήταν ενοποιημένες με τον όμιλο της Ασίας, τα έσοδά τους τα «πρόσθεταν» εικονικά στις ενοποιημένες καταστάσεις, «πειράζοντας» με αυτόν τον τρόπο τα πραγματικά έσοδα της εταιρείας. Αυτό ήταν το «πλάνο» της «ωραιοποίησης».

    Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο η απόκλιση από τα πραγματικά μεγέθη ήταν κατά μέσο όρο 9 – 12%.

    Τις πταίει

    Δανειζόμενοι τον γνωστό τίτλο του άρθρο του Χαριλάου Τρικούπη, με βάση τις απολογίες των κατηγορουμένων φταίνε πάντα οι άλλοι για το σκάνδαλο της Folli Follie.

    Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος «δείχνει» τον πατέρα του, λέγοντας ότι ήθελε να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Από την άλλη, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος τόνισε ότι δεν ασχολούταν με τα οικονομικά της Ασίας «δείχνοντας» ως ιθύνοντα νου τον Μπεγιέτη, τον Tonio Law και τους ορκωτούς της Ασίας λέγοντας ότι οι τελευταίοι «ήξεραν». Τόνισε δε ότι ο Τόνι Λο και η ομάδα του ήταν αυτοί που ασχολούνταν με τα οικονομικά, ενώ εκείνος υπέγραφε έγγραφα στα οποία του είχαν συγκεκριμένα σημεία που έπρεπε να βάλει την υπογραφή του.

    Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ζήτησε συγγνώμη από τα στελέχη της Folli Follie Ελλάδας, που κάθονται μαζί του στο εδώλιο του κατηγορουμένου ενώ δε θα έπρεπε, όπως επίσης και από τους μικροεπενδυτές.

    Και αν θεωρήσετε ότι το «κατηγορώ» των Κουτσολιούτσων για την εξέλιξη της ιστορίας της Folli Follie σταματά εδώ, θα «απογοητευτείτε».

    Πατέρας και υιός έχουν ρίξει ουκ ολίγες φορές τα πυρά τους ενάντια στη νέα διοίκηση που δεν έχει προχωρήσει με την εξυγίανση της εταιρείας και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που δεν προστάτεψε τους μικρομετόχους.

    Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αμφισβητεί τα νούμερα των εκθέσεων και τις ελεγκτικές εταιρείες, χαρακτηρίζοντας τις εκθέσεις τους «αποτυχημένες», με τον έλεγχό τους να είναι επιφανειακός και να έχει βασιστεί σε μεγέθη που είχαν γίνει γνωστά μέσω παλαιότερων συνεντεύξεων.

    «Έγινε συστηματική εκτέλεση των λέξεων Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Folli Follie», είπε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και συμπλήρωσε για τη σημερινή κατάσταση της εταιρείας υπό την προσωρινή της διοίκηση «Αυτό που συνέβη ήταν ασυγχώρητο. Κατέστρεψαν κάτι που ήταν διαμάντι».

    Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών της απολογίας του,  ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ανέφερε μεταξύ άλλων «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος τι ήταν η εταιρεία εκτός Ασίας» και αυτό έκανε. Όπως και ο πατέρας του μίλησε για την ιστορία του ομίλου αλλά ουδέν σχόλιο για την Ασία, στην οποία θα αναφερθεί στη συνέχεια της απολογίας του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στις 10 Απριλίου 2024.

    Διαβάστε επίσης:
    Δίκη Folli Follie: Η πολυαναμενόμενη απολογία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου άφησε αιχμές και αναπάντητα ερωτήματα

    Δίκη Folli Follie: Αναιρέθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών περί αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων

    Δίκη Folli Follie – Ούτε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γνωρίζει κάτι για το μεγάλο σκάνδαλο!



    ΣΧΟΛΙΑ