• Business

    Διευρύνει ζημιές, μειώνει προσωπικό η ΦΑΓΕ στην Ελλάδα

    • Άννα Διανά
    Βασικός μέτοχος και CEO της ΦΑΓΕ, Αθανάσιος – Κύρος Φιλίππου

    Βασικός μέτοχος και CEO της ΦΑΓΕ, Αθανάσιος – Κύρος Φιλίππου


    Μπορεί η ΦΑΓΕ να κρατά τα σκήπτρα της εγχώριας αγοράς στο γιαούρτι και σε επίπεδο ομίλου να εμφανίζει κέρδη ρεκόρ ωστόσο στην Ελλάδα η θυγατρική της παρουσιάζει διαφορετική εικόνα.

    Διευρυμένες ζημιές,, μείωση των ταμειακών διαθεσίμων αλλά και των εργαζομένων ο αριθμός των οποίων μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

    Αυξημένες πωλήσεις λόγω εξαγωγών

    Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που ανάρτησε στο ΓΕΜΗ η ΦΑΓΕ Ελλάδας Βιομηχανία Γάλακτος Μονοπρόσωπη Α.Ε, πέρυσι οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα ανήλθαν σε 163,08 εκατ. ευρώ από 153,85 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας άνοδο κατά 6%. Οι αυξημένες πωλήσεις προκύπτουν από το γεγονός ότι η ΦΑΓΕ Ελλάδας εκτός από την εσωτερική αγορά καλύπτει τις εξαγωγές κυρίως στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Παρά την αύξηση των πωλήσεων για μια ακόμη χρονιά η εταιρεία παρουσίασε ζημιές και μάλιστα διευρυμένες σε σχέση με το 2021. Στην απελθούσα οικονομική χρήση οι καθαρές ζημιές εκτοξεύθηκαν στα 3,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,1 εκατ. ευρώ, οι προ φόρων ζημιές ξεπέρασαν τα 3,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,8 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη εκμετάλλευσης υποχώρησαν στις 840 χιλ. ευρώ όταν στη χρήση του 2021 ήταν 3,716 εκατ. ευρώ. Μειωμένα ήταν πέρυσι και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 5,1 εκατ. ευρώ από 13,476 εκατ. ευρώ το 2021.

    Σε ό,τι αφορά τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού αυτός διαμορφώθηκε στα 476 άτομα από 513 άτομα που ήταν το 2021 και από 528 που ήταν το 2020.

    Κέρδη ρεκόρ για τη μητρική

    Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται την ώρα που η μητρική για την ίδια περίοδο, δηλαδή τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022 εμφάνισε αυξημένο τζίρο και κέρδη ρεκόρ, τα οποία εν πολλοίς οφείλονται στις ανατιμήσεις στις οποίες προχώρησε.

    Η αύξηση πωλήσεων σε αξία κατά 3% στα 552,3 εκατ. δολάρια από 535,6 εκατ. δολάρια το 2021 αποδίδεται από την εταιρεία στην αύξηση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές κατά 19,9%, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των πωλήσεών σε όγκο κατά 12% και την αρνητική επίδραση 4,8% στις πωλήσεις σε αξία λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.

    Τα καθαρά κέρδη της ΦΑΓΕ σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκαν το 2022 στα 29,3 εκατ. δολάρια από 15,8 εκατ. δολάρια στην προηγούμενη χρήση. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 26,1%, και ως ποσοστό επί των πωλήσεων, διαμορφώθηκαν στο 10,2% από 8,3%. Τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν στα 35,9 εκατ. δολ. λόγω της αύξησης των λειτουργικών κερδών και των χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων.

    Διαβάστε επίσης:

    Fourlis: Νέο «πακέτο» διάθεσης Stock options και δωρεάν μετοχών σε στελέχη, αξίας 9,3 εκατ. ευρώ

    Τερεζάκης (ΟΣΕ): Επενδύουμε περισσότερα από 200 εκατ. στη συντήρηση και την ασφάλεια του σιδηροδρόμου

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ