• Business

    Διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες: Τι απαντά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε δημοσίευμα του mononews

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


    Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την έγχρωμη φωτογραφία. Τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κατάθεση προσφορών στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες.

    Απαντήσεις σε δημοσίευμα του mononews.gr της προηγούμενης εβδομάδας για τον διαγωνισμό των νέων ταυτοτήτων, έδωσε νωρίτερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.  Το δημοσίευμα είχε τίτλο: “ Οι νέες business των 515 εκατ. ευρώ για τις ταυτότητες: Οι προβληματισμοί και οι γκρίνιες – Όλο το παρασκήνιο“. 

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του mononews.gr , διαβάζοντας τους όρους του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν διαπίστωσαν στην περιγραφή των προδιαγραφών του έργου, ότι  ζητείται μια ειδική τεχνολογία για το έγχρωμο laser την οποία κατέχουν μόνο δύο γαλλικές εταιρείες, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα συμμετοχής όλων των άλλων.  Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, ετοιμάζονται να ζητήσουν διευκρινίσεις, για να διερευνήσουν τί περιθώρια υπάρχουν για άλλες τεχνολογίες.

    Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συγκεκριμένα  αναφέρει:

    «Τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κατάθεση προσφορών στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες. Πολύ περισσότερο από ταυτότητες θα είναι κάρτες του πολίτη, με ηλεκτρονική υπογραφή, που θα αρκεί για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση γίνεται πραγματικότητα, η ταλαιπωρία μειώνεται, το ίδιο το δημόσιο, εξοικονομά σε χρόνο και χρήμα, από τη μείωση της γραφειοκρατίας, περίπου 1 δισ. για να το επενδύσει πιο παραγωγικά.

    Όμως δημοσιεύματα του Τύπου σε συνέχεια ερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στέκονται αστήρικτα στους όρους του διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε αφού ακυρώθηκε παλαιότερος του ΣΥΡΙΖΑ, επινοούν σκοπιμότητες και κατασκευάζουν σενάρια γύρω από το… χρώμα της φωτογραφίας –από ασπρόμαυρη γίνεται έγχρωμη-.

    Σε αυτά τα ερωτήματα περί χρώματος, κόστους, διαφάνειας απαντούμε άμεσα, δημόσια, ξεκάθαρα.

    1. Γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ το 2019;

    Γιατί δεν περιελάμβανε ρητά, από την αρχή την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Άρα δεν μείωνε την γραφειοκρατία, δεν ελαχιστοποιούσε την ταλαιπωρία. Η ηλεκτρονική υπογραφή, η κάρτα του πολίτη είναι αναπτυξιακό μέτρο. Από 0.5% έως 0.7% του ΑΕΠ υπολογίζεται η εθνική ωφέλεια. Γιατί να μην το κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται;

    1. Ο πολίτης θα έχει περισσότερα έξοδα στο νέο διαγωνισμό για να βγάλει την ταυτότητα;

    Όχι, ίσα ίσα το αντίθετο. Το μέγιστο κόστος θα είναι αυτό του προηγούμενου διαγωνισμού, δηλαδή 10 ευρώ. Συγκεκριμένα, το ύψος του παραβόλου που θα πληρώνει ο πολίτης είχε ήδη καθορισθεί στα 10 ευρώ με τις διατάξεις του άρθρου 5 της υπ αριθ. 8200/0-297647 από 10/04/2018 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β1476).

    Με το σημερινό διαγωνισμό τα 10 ευρώ ορίζονται ως μέγιστο κόστος. Εφόσον υπάρξουν εκπτώσεις στο σύνολο του ποσού του διαγωνισμού, το έξοδο της φωτογραφίας θα μειωθεί από τα 10 ευρώ αναλογικά.

    Άλλα, επιπλέον έξοδα αφορούν τη χρέωση που θα κάνουν οι φωτογράφοι οι οποίοι αποφασίσθηκε να έχουν ενεργό ρόλο στην έκδοση φωτογραφίας από τον προηγούμενο διαγωνισμό του 2019.

    1. Η έγχρωμη φωτογραφία θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος στο διαγωνισμό;

    Όχι καθόλου. Στον προηγούμενο διαγωνισμό προβλεπόταν η υποχρέωση του Αναδόχου να προσφέρει έγχρωμη φωτογραφία μετά την παρέλευση πενταετίας από την έναρξη του έργου. Άρα δεν αλλάζει τίποτε. Γιατί να έχουμε τώρα ασπρόμαυρη και σε 5 χρόνια να αλλάζουμε σε έγχρωμη. Υπάρχει λόγος αναμονής και διάθεση ταλαιπωρίας ;

    1. Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τον προηγούμενο διαγωνισμό;

    Το κόστος παραμένει το ίδιο με τον προηγούμενο διαγωνισμό στα 515.000.000 Ευρώ για 15 έτη (10+5) . Στην πραγματικότητα το κόστος του νέου διαγωνισμού είναι χαμηλότερο γιατί έχουν συμπεριληφθεί και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ)..

    1. Οι υποψήφιοι θα είναι πολύ λιγότεροι λόγω της έγχρωμης φωτογραφίας; Μήπως γίνεται «φωτογραφικός» ο διαγωνισμός ;

    Καθόλου. Κλήθηκαν οι ίδιες 25 εταιρείες. Ο αριθμός κοινοπραξιών δεν αναμένεται να αλλάξει. Πιο αναλυτικά: Από το 2019, λόγω του εύρους, της συνθετότητας και του πολύπλοκου του έργου λίγες εταιρείες μπορούσαν να ανταποκριθούν ως κύριοι Προμηθευτές. Γι’ αυτό είχε επιτραπεί και αναμένονταν συμπράξεις μεταξύ των κύριων μεγάλων και των λοιπών εταιρειών προκειμένου να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον παρόντα διαγωνισμό. Εξάλλου και το 2019 ήταν όρος του διαγωνισμού, η έγχρωμη φωτογραφία αλλά …μετά 5ετία. Είναι ακατανόητη η ρύθμιση του 2019 για μετά 5ετία αλλαγή του χρώματος. Θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε εξηγήσεις.

    1. Γνωμοδότησε αρνητικά το ΣτΕ για την ψηφιακή διακυβέρνηση; Άρα πάει να γίνει ένας παράνομος διαγωνισμός;

    Όχι βέβαια. Το ΣτΕ δέχθηκε ότι δεν έχει βάση η συμπερίληψη στην ταυτότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εφόσον αυτή δεν είχε με σαφήνεια ορισθεί. Η Κυβέρνηση συμμορφώθηκε πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα εκδόθηκε διάταξη Νόμου (άρθρο 23 Ν.4647 από 16/12/2019, που τροποποιεί – συμπληρώνει το άρθρο 3 ν 1599/1986), όπου προβλέπεται η ψηφιακή υπογραφή για όλους τους Έλληνες πολίτες. Δηλαδή τώρα όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν ηλεκτρονική υπογραφή. Και όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο!. Γιατί να πάει στις καλένδες, όπως προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ;

    1. Είναι από άποψη ασφαλείας πιο αδύναμη η έγχρωμη φωτογραφία από την ασπρόμαυρη;

    Ασφαλώς όχι. Ή ασφάλεια είναι ακριβώς η ίδια. Η λύση της έγχρωμης φωτογραφίας, η οποία επιλέγεται με τον παρόντα διαγωνισμό εμπεριέχει τα δυνατά σημεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, ήτοι εγχάραξη με λέιζερ της φωτογραφίας κατόχου αλλά και τα επιπλέον της έγχρωμης επιφάνειας. Χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους ασφαλείας έχουν ρητά αποκλειστεί ανασφαλείς λύσεις έγχρωμης φωτογραφίας (πχ θερμομεταφορά – thermal transfer , εξάχνωση μελάνης – dye sublimation , ηλεκτροφωτοαντιγραφική αναπαραγωγή – laser toner ).

    1. Θα είναι έτοιμη η Ελλάδα, λόγω της ματαίωσης και επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού να εκδώσει τις νέες ταυτότητες έγκαιρα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια της ΕΕ;

    Απολύτως έτοιμη! Ρητά και κατηγορηματικά. Ο Κανονισμός ΕΕ 2019/1157 από 20/06/2019, που αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ε.Ε στο άρθρο 16 ορίζει ότι η εφαρμογή του ξεκινά την 02/08/2021, ενώ στο άρθρο 5 παρ 2 εδάφιο α΄ ορίζει ότι τα δελτία ταυτότητας που δεν περιλαμβάνουν λειτουργική Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης ( MRZ ), στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Ελληνική δελτία ταυτότητας, παύουν να ισχύουν την 03/08/2026. Οι χρόνοι είναι επαρκείς ώστε να έχουν εκδοθεί έγκαιρα ταυτότητες σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας αλλά και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα μας διευκολύνουν τόσο.

    Συμπερασματικά: Ο προηγούμενος διαγωνισμός του 2019 ήταν πολλαπλά ατελής. Κυρίως ήταν χωρίς βιασύνη για την ανάπτυξη, χωρίς βιασύνη για την μείωση της γραφειοκρατίας. Όσοι δεν βιάστηκαν τότε για τον πολίτη, βιάζονται τώρα για έωλες κατηγορίες. Απαντούμε συγκεκριμένα και καθαρά γιατί εμείς δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Βιαζόμαστε για την εξυπηρέτηση των πολιτών, έχουμε πρώτο στόχο την ανάπτυξη της χώρας»

    Χρυσοχοΐδης
    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπ. Προστασίας του Πολίτη

    Το δημοσίευμα της 30ης Ιανουαρίου

    Το δημοσίευμα του mononews υπό τον τίτλο ” Οι νέες business των 515 εκατ. ευρώ για τις ταυτότητες: Οι προβληματισμοί και οι γκρίνιες – Όλο το παρασκήνιο”  τόνιζε τα εξής:

    Ένα από τα μεγαλύτερα έργα για τις εταιρείες πληροφορικής, ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες, που στη 15ετία θα ξεπεράσει τα 515 εκατ. ευρώ, προβληματίζει τις εταιρείες του κλάδου, καθώς οι όροι του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη, δημιουργούν ερωτηματικά, προβληματισμούς και γκρίνιες.

    Oπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, διαβάζοντας τους όρους του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν διαπίστωσαν στην περιγραφή των προδιαγραφών του έργου, ότι  ζητείται μια ειδική τεχνολογία για το έγχρωμο laser την οποία κατέχουν μόνο δύο γαλλικές εταιρείες, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα συμμετοχής όλων των άλλων.  Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, ετοιμάζονται να ζητήσουν διευκρινίσεις, για να διερευνήσουν τί περιθώρια υπάρχουν για άλλες τεχνολογίες.

    Κάποιοι, εκ των ενδιαφερομένων, σημειώνουν, ότι η απαίτηση έγχρωμης φωτογραφίας προβληματίζει, αφού η ασπρόμαυρη φωτογραφία θεωρείται πιο αξιόπιστη για έγγραφα ασφαλείας όπως οι ταυτότητες και την έχουν επιλέξει σχεδόν όλα τα  κράτη στην Ευρωζώνη (με εξαίρεση την Γερμανία).

    Άλλοι υπενθυμίζουν, ότι σε μια απο τις ενδιαφερόμενες εταιρίες στην Γαλλική Gemalto έχει επιβληθεί πρόστιμο 152 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση της Εσθονίας για λάθη και παραλείψεις στο έργο διαβατηρίων και ταυτοτήτων που είχε αναλάβει εκεί. Άλλοι πάλι τηρούν στάση αναμονής, και θεωρούν ότι ακόμη υπάρχει περιθώριο για εξηγήσεις πριν πουν ότι ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός.

    Στις 3 Μαρτίου ο διαγωνισμός

    Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, όταν η αναθέτουσα αρχή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απέστειλε σε 26 επιχειρήσεις επιστολές με τις οποίες ζητούσε να προσέλθουν να παραλάβουν την προκήρυξη του σχετικού έργου αλλά και να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις μη αποκάλυψης των σχετικών πληροφοριών της προκήρυξης του έργου.

    Η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού ορίσθηκε η Τρίτη 3 Μαρτίου 2020.

    Αρχικά την ανάπτυξη του έργου θα χρηματοδοτήσει ο ίδιος ο φορέας και στη συνέχεια το έργο θα αποπληρώνεται από τους πολίτες-αιτούντες για τα πιστοποιητικά έγγραφα.

    Υπενθυμίζεται ότι εκτός των ταυτοτήτων, το νέο σύστημα θα εκδίδει και άλλα πιστοποιητικά έγγραφα, όπως διαβατήρια, άδειες οδήγησης (διπλώματα) κ.ά.

    Η νέα ταυτότητα θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας, θα διαθέτει ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία του κατόχου και θα ενσωματώνει την ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου της. Η ταυτότητα θα υποστηρίζει το πρότυπο eIDAS που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η νέα ταυτότητα θα αποτελεί ψηφιακό πιστοποιητικό και εκτός από έγγραφο ταυτοποίησης  προσώπου θα λειτουργεί και  ως κλειδί  για  συναλλαγών από απόσταση με το ελληνικό Δημόσιο.

    Οι ενδιαφερόμενοι

    Στις 26 επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το διαγωνισμό συγκαταλέγονται τα μεγαλύτερα ονόματα στην παγκόσμια βιομηχανία. Μεταξύ αυτών η γαλλική Gemalto (εξαγοράσθηκε από τον όμιλο Thales), η βελγική Semlex Europe, η επίσης γαλλική Idemia, η γερμανική Veridos, η HID Global Ireland, η ελληνικών συμφερόντων Austria Card, η ιαπωνική TG Printing, η βελγική Zetes, η ισπανική  Fabrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT), η πολωνική Polish Security Printing κ.ά.

    Οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις αναμένεται να συνεργαστούν με άλλες εγχώριες και ξένες προκειμένου να υλοποιήσουν το σχετικό έργο και να διαμορφωθούν 4-5 κοινοπραξίες, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα είναι:

    1. ΟΤΕ: Εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στο σχήμα υπό τη γερμανική Veridos, που ελέγχει στην Ελλάδα τη Veridos Ματσούκης.
    2. Space Hellas: Πραγματοποιεί επαφές με το σχήμα του βελγικού ομίλου Zetes και της Pitkit Zetes Smartech, της κοινοπραξίας των Βέλγων με την ισραηλινή Pitkit που λειτουργεί το σύστημα των ταυτοτήτων στο Ισραήλ.
    3. Austria Card: Ο διεθνής όμιλος του επιχειρηματία Νίκου Λύκου, που διαθέτει πέντε παραγωγικές μονάδες σε Αυστρία, Ρουμανία, Ελλάδα και Αλβανία βρίσκεται σε επαφές με ευρωπαϊκή εταιρεία.
    4. Toppan Printing: Ο ιαπωνικός κολοσσός, ελέγχει στην Ελλάδα την TG Printing Services. Η τελευταία είχε αναλάβει εδώ και χρόνια τη συντήρηση των συστημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας που σχετίζονται με την έκδοση ταυτοτήτων για τα σώματα ασφαλείας, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης.
    5. HID Global: Αμερικάνικη εταιρεία που ελέγχεται  από την σουηδική Assa Abloy, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή κλειδαριών και συστημάτων πρόσβασης στον κόσμο. Μεγαλύτεροι μέτοχοι της Assa Abloy είναι οι οικογένειες των Σουηδών κροίσων Gustaf Douglas και Melker Schörling.
    6. Semlex: Η βελγική ετιαρεία ελέγχεται από τον συριακής καταγωγής επιχειρηματία Albert Karaziwan, ενώ διαθέτει ισχυρή παρουσία σε χώρες της Αφρικής.

    Το πρόστιμο των 152 εκατ. ευρώ

    Επίσης, στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται, η ισπανική Fabrica Nacional de Moneda y Timbre:η γερμανική Muelhbauer, η βρετανική DeLaRue, οι γαλλικές Gemalto και Idemia που προέκυψε από τη συγχώνευση των γαλλικών ομίλων Morpho και Oberthur Technologies το 2017, ενώ ελέγχεται πλέον από την αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) Advent International.

    Αξίζει να τονισθεί οτι τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με το Reuters, στην Γαλλική Gemalto έχει επιβληθεί πρόστιμο 152 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση της Εσθονίας για λάθη και παραλείψεις στο έργο διαβατηρίων και ταυτοτήτων που είχε αναλάβει εκεί. 

    Σύμφωνα με την Εσθονική Αστυνομία και Σύμβουλο της Συνοριακής Φρουράς, ο Gemalto απέτυχε να προστατέψει τα ιδιωτικά κλειδιά με το τσιπ της κάρτας, εκθέτοντας τις κυβερνητικές ταυτότητες ευάλωτες σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

    «Αποδείχθηκε ότι ο εταίρος μας παραβίασε αυτή την αρχή εδώ και χρόνια και το βλέπουμε αυτό ως πολύ σοβαρή παραβίαση της σύμβασης», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της PPA Κρίστα Αάς, σύμφωνα με το Reuters.

    Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες

    Οι νέες ελληνικές ταυτότητες-κάρτες πολίτη θα είναι μορφότυπου ID-1 (διαστάσεων πιστωτικής κάρτας) και θα περιλαμβάνουν φυσικά και ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Επιπλέον «θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών».

    Η νέα ταυτότητα θα αποτελεί, λένε, ταυτότητα-κάρτα πολίτη και θα είναι διαδραστική, δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνει ο πολίτης τον φόρο, τον ΕΦΚΑ κ.λπ.

    Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες-κάρτες πολίτη καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

     



    ΣΧΟΛΙΑ