• Business

    Δ. Τζώρτζης (ΔΕΠΑ): Μέσα στον Μάιο η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

    Δ. Τζώρτζης (ΔΕΠΑ)


    Μέσα στον Μάιο θα δημοσιευτεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, είπε ο Δημήτρης Τζώρτζης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, μιλώντας από το βήμα του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου με τίτλο με τίτλο «Energy Transition IV SE Europe and beyond».

    Όπως είπε, ο νόμος για το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ που ψηφίστηκε 9/3/2019 δίνει τρεις μήνες για την υλοποίηση του διαχωρισμού η οποία και θα έχει ολοκληρωθεί με ημερομηνία  31/5/2019 και ακολούθως  δίνονται άλλου τρεις μήνες για να γίνουν οι εσωτερικές συγχωνεύσεις και μετασχηματισμοί.

    Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία, τόνισε ότι η ελληνική αγορά με διείσδυση του φυσικού αερίου στο 8% είναι μια  αγορά με πολλές δυνατότητες με δεδομένο ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 55%. Επίσης στην Ελλάδα δεν υπάρχει ομοιόμορφη διείσδυση αφού με εξαίρεση τρεις περιοχές όπου ήδη υπάρχουν ανεπτυγμένα δίκτυα και άρα υψηλή διείσδυση φυσικού αερίου, στις υπόλοιπες περιοχές παραμένει αρκετά χαμηλά ο σχετικός δείκτης. Στους στόχους της εταιρείας είναι να αναπτυχθεί σε περιοχές που έχει μείνει πίσω όπως τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά, αναπτύσσοντας νέα μοντέλα διανομής και μέσα από συνέργειες.

    Στο γεωπολιτικό στίβο, όπως υπογράμμισε ο κ. Τζώρτζης, η μετατροπή της Ελλάδας σε πέρασμα αγωγών και και κόμβο φυσικού αερίου πρόκειται να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την χώρα και την εγχώρια αγορά. Τόνισε ότι σύντομα ολοκληρώνεται η κατασκευή του TAP που με τη λειτουργία του θα αυξήσει τη διαφοροποίηση των πηγών καυσίμου, ενώ η ΔΕΠΑ στα τέλη του 2020 θα προμηθευτεί την πρώτη ποσότητα αερίου από τον TAP.

    Αναφορικά με τον αγωγό IGB, o Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ επανέλαβε πως εντός Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές διαδικασίες και διαγωνισμοί ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ τόνισε ότι είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο θα δώσει πρόσβαση σε σημαντικές εναλλακτικές πηγές αερίου από την Ανατολή.



    ΣΧΟΛΙΑ