• Business

    Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Πώς το εξοχικό μπορεί να γίνει η “χρυσή επένδυση” για να βγάλετε πολλά λεφτά!

    • NewsRoom


    Εξαντλημένοι από τον ΕΝΦΙΑ και τις αυξανόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις στο ακίνητό σας; Το εξοχικό ήταν ανέκαθεν το μεγάλο όνειρο του μέσου Έλληνα. Πολλοί κόπιασαν να το αποκτήσουν, ακόμη περισσότεροι δανείστηκαν για να κάνουν πράξη το όνειρό τους. Η σημερινή πραγματικότητα όμως έφερε τα πάνω-κάτω και το όνειρο έγινε εφιάλτης. Από πολυπόθητο απόκτημα, το εξοχικό έγινε βαρίδι και πληγή στην τσέπη σας. Ή μήπως έχετε μία χρυσή επένδυση και δεν το ξέρετε;!

    Η αχτίδα του φωτός στο τούνελ της υπερφορολόγησης του ακινήτου ήρθε για πολλούς μέσω της λεγόμενης sharing economy. Το εξοχικό ή το δεύτερο σπίτι-διαμέρισμα μπορεί να εξελιχθεί σε χρυσοφόρα επένδυση για όσους όμως ξέρουν και μπορούν! Προπομπός, η Airbnb. Οι ενοικιάσεις μέσω της  πλατφόρμας της χτύπησαν “κόκκινο” (χωρίς βέβαια να λείψουν οι αντιδράσεις από φορείς του τουρισμού, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων κ.α.), ενώ ταυτόχρονα άνοιξε -όχι μόνο στην Ελλάδα- και η συζήτηση για το πόσο δίκαιη φορολογικά είναι η πρακτική αυτή έναντι των επαγγελματιών του κλάδου.

    Η πραγματικότητα όμως είναι πραγματικότητα και αυτό δεν αλλάζει. Το κλειδί του σπιτιού για ένα σίγουρο και δυνατό εισόδημα δεν περιορίζεται πια στην Αirbnb, αλλά στο μπρελόκ του γράφει επίσης τα ονόματα Sonder, ThirdHome, Ηomeaway ή Paris Perfect. Κάθε όνομα για το αντίστοιχο βαλάντιο!

    Χάρη στην άνοδο της δημοτικότητας της Airbnb και την sharing economy η ύπαρξη ενός κενού δωματίου στο σπίτι σας μπορεί να αποδειχθεί πιο κερδοφόρα από το να είχατε έναν συγκάτοικο με τον οποίο θα μοιραζόσασταν τα έξοδά σας. Αν τώρα αυτό το εφεδρικό δωμάτιο βρίσκεται σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι (ω, ναι!) ή το Λονδίνο, τότε έχετε μπροστά σας ένα πραγματικό χρυσωρυχείο!

    Εξοχική κατοικία στο Masai Mara της Κένυας, που προσφέρεται από την ThirdHome
    Εξοχική κατοικία στο Masai Mara της Κένυας, που προσφέρεται από την ThirdHome

    Ένα μόνο πρόβλημα υπάρχει σε όλο αυτό. Η ενοικίαση του σπιτιού σας μέσω της Airbnb απαιτεί σε ένα βαθμό και τη φυσική σας παρουσία στον χώρο – ή ενός άλλου προσώπου:  θα πρέπει να υπάρχει κάποιος για την ανταλλαγή των κλειδιών καθώς και για να ανοίξει στην οικονόμο μετά τη διαμονή των επισκεπτών σας. Ακόμη, έχετε ευθύνη για τις επισκευές του υδραυλικού ή του ηλεκτρολόγου, να ενημερώσετε τους ενοικιαστές για τυχόν έργα που γίνονται στον δρόμο μπροστά από το σπίτι και να απαντήσετε σε οποιαδήποτε ερώτηση κι αν προκύψει μέσω e-mail. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα -εάν πράγματικά είναι νόμιμη η ενοικίαση για σύντομο χρονικό διάστημα- θα πρέπει να κάνετε τον καταμερισμό των φόρων.

    Φυσικά, υπάρχουν εταιρίες διαχείρισης που σας βοηθούν να κατευθύνετε και να οργανώσετε όλες αυτές τις δουλειές που εσείς βλέπετε σαν αγγαρείες. Προκειμένου λοιπόν να κάνετε απόσβεση της περιουσίας σας και κυρίως να βγείτε κερδισμένοι, μπορείτε να προσλάβετε μία από αυτές τις εταιρίες που θα κανονίσουν για εσάς όλα τα διαδικαστικά και θα προωθήσουν το ακίνητό σας. Οι υπεύθυνοι των εταιριών θα φροντίσουν όλες τις νομικές εκκρεμότητες για να μην προκύψει κανένα πρόβλημα στο εγχείρημά σας, θα τακτοποιήσουν ό,τι έχετε για επισκευή προσλαμβάνοντας το κατάλληλο προσωπικό, θα σας βρουν τις καλύτερες προσφορές για ανακαίνιση, θα σας βοηθήσουν να διακοσμήσετε το σπίτι σας με τον καλύτερο τρόπο και ακόμη, σε περίπτωση που διαθέτετε ένα άδειο σπίτι και επιθυμείτε να το εκμεταλλευτείτε μόνο επενδυτικά, θα ασχοληθούν με την επίπλωσή του.

    Εάν αυτό που θέλετε είναι να κάνετε μία μεσιτική επένδυση… θα απευθυνθείτε στη Sonder!

    Κατοικία στο Hollywood, που προσφέρεται από τη Sonder
    Κατοικία στο Hollywood, που προσφέρεται από τη Sonder

    Φανταστείτε να μπορούσατε να αγοράσετε ένα σπίτι στο Los Angeles, να περιμένατε για λίγα χρόνια μέχρι να ανέβει η αξία του και στη συνέχεια να μπορούσατε να το πουλήσετε σε έναν (τρίτης κατηγορίας…) celebrity! Τέλειο; Πλέον έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε μιλώντας απλώς με τη Sonder.

    Η νέα αυτή υπηρεσία ασχολείται αποκλειστικά με δεύτερες κατοικίες και επενδυτικά ακίνητα, τα οποία επιπλώνει, φωτογραφίζει και προωθεί ως ενοικιαζόμενα. “Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την καλύτερη εμπειρία στους πελάτες μας, τη στιγμή που το ακίνητο θα αποδίδει στον ιδιοκτήτη του όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εισόδημα” δήλωσε ο Francis Davidson, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sonder. “Μία τέτοιου είδους συνεργασία έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μία πολύ μεγάλη επιχειρηματική ιδέα”.

    Επισκέπτες σε μία από τις κατοικίες της Sonder
    Επισκέπτες σε μία από τις κατοικίες της Sonder

    Μέχρι στιγμής, η Sonder νοικιάζει υπό την εποπτεία της 500 ακίνητα σε Μόντρεαλ, Βοστώνη, Σικάγο, Βανκούβερ, Σαν Ντιέγκο και Λος Άντζελες. Μέχρι το τέλος του χρόνου, σχεδιάζει να προσθέσει στη λίστα της το Μαϊάμι, το Τορόντο, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, ξεκλειδώνοντας έτσι έναν φάκελο με προορισμούς που πιθανώς θα φαίνονται πιο ελκυστικοί για τους επενδυτές συγκριτικά με την τωρινή λίστα. Ο στόχος για το 2017 είναι να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και ο Davidson δεν έχει ορίσει ακόμη το ακριβές σχέδιο, δήλωσε πως έχει εμπνευστεί και βασιστεί στη μεγάλη “κινητικότητα” που παρατηρείται σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο.

    Για τους επενδυτές, η Sonder παρουσιάζει ορισμένες -θετικές- διαφορές σε σχέση με τις άλλες εταιρίες: Εκτός από τη διαχείριση της ενοικίασης ακινήτων και την απευθείας συνεργασία που παρέχει στους ταξιδιώτες για να εξασφαλιστεί η ομαλή και ευχάριστη εμπειρία τους, η εταιρία εξασφαλίζει επίσης πως η κάθε ιδιοκτησία που προσφέρεται για ενοικίαση έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη νομική κάλυψη τόσο του ενοικιαστή όσο και του ιδιοκτήτη. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να μισθώσουν μία ιδιοκτησία για διάστημα ενός ολόκληρου χρόνου, ώστε οι ιδιοκτήτες να μην ανησυχούν για τα μεταβατικά στάδια από τη μία σύντομη ενοικίαση στην άλλη. “Είμαστε εξαιρετικοί! Καθαρίζουμε τα σπίτι στα πρότυπα ενός πεντάστερου ξενοδοχείου και μεταβιβάζουμε πάντα το ενοίκιο στην ώρα του, λειτουργώντας με επαγγελματικότητα”, είπε ο Davidson.

    Μόλις ο Davidson μπορέσει να αναβαθμίσει λίγο την επιχείρησή του, ο κύριος στόχος του θα είναι να δημιουργήσει μία υπηρεσία εξ ολοκλήρου για όσους έχουν τρέλα με τα ακίνητα. “Στο τέλος, η δουλειά μας θα είναι να εντοπίζουμε οι ίδιοι ένα ακίνητο που μπορεί να λειτουργήσει ως επένδυση, να πραγματοποιούμε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες, να βγάζουμε από τη λίστα τις ημέρες κατά τις οποίες οι ιδιοκτήτες του θέλουν να το κρατούν για δική τους εκμετάλλευση και να διαχειριζόμαστε το εισόδημα που προέρχεται από το ενοίκιο”.

    Εάν αυτό που θέλετε είναι να ταξιδεύετε σε όλο (σχεδόν) τον κόσμο δωρεάν… θα απευθυνθείτε στη ThirdHome!

    Σπίτι στο Μαλιμπού, που προσφέρεται από την ThirdHome
    Σπίτι στο Μαλιμπού, που προσφέρεται από την ThirdHome

    Από το 2010, η εταιρία Thirdhome έχει καταφέρει να πουλήσει 7.000 -δεύτερες- πολυτελείς ιδιοκτησίες με την υπηρεσία ανταλλαγής ακινήτων που προσφέρει. Συγκριτικά με άλλες ανταγωνιστικές εταιρίες, όπως η Knok ή η Kid & Coe’s Exchange, κατέχει παγκοσμίως έναν πιο “πολυτελή” φάκελο. Τα σπίτια που προσφέρει το site, καστολογούνται από 500,00 δολ. μέχρι και 50 εκατομμύρια δολ., ενώ οι ιδιοκτήτες κερδίζουν χρήματα και παίρνουν “κλειδιά” βάσει της τιμής του σπιτιού που διαθέτουν και ανάλογα με το πόσο συχνά ζητείται για ενοικίαση (η εποχή της ενοικίασης επιπλέον, συμψηφίζεται στο τελικό αποτέλεσμα). Στη συνέχεια, τα “κλειδιά” τους μπορούν να ανταλλαχθούν για διαμονή σε άλλες κατοικίες που βρίσκονται στον φάκελο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει περιοχές από την Κένυα και το Κολοράντο μέχρι το Hamptons και τη Ρώμη – και το κυριότερο πολλά ελληνικά νησιά! Τι χρειάζεται για να μπορέσετε να συμμετάσχετε; Ένα δεύτερο (ωραίο κατά προτίμηση) σπίτι και 2.500 δολ. για το κόστος της εγγραφής.

    “Τα δεύτερα σπίτια, όπως έχει δείξει η εμπειρία, δεν ήταν πάντοτε η μεγαλύτερη οικονομική επένδυση” δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ThirdHome, Wade Shealy. “Πολλοί άνθρωποι όμως, μου λένε συχνά πως κρατούν τα δεύτερα σπίτια τους μόνο και μόνο για να διατηρήσουν τη συνδρομή τους στο ThirdHome!”

    Βίλλα σε ιδιωτικό νησί στο Belize, που προσφέρεται από το ThridHome
    Βίλλα σε ιδιωτικό νησί στο Belize, που προσφέρεται από το ThridHome

    Για τέτοιου είδους πελάτες όπως ο Michael και η Pat Magdol, ένα ζευγάρι συνταξιούχων επενδυτικών τραπεζιτών, το ThirdHome είναι ένα χρυσό εισιτήριο για διακοπές σε υπερπολυτελή σπίτια σε όλο τον κόσμο. Αφού ξόδεψαν 35.000 δολ. για ένα εβδομαδιαίο (ναι, μόνο 7 ημέρες) σαφάρι στο Cottar’s 1920s Safari Camp, στο Masai Mara της Κένυας, το ζευγάρι συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα έξοδα του ταξιδιού του εισπράτοντας ένα αντίστοιχο ποσό από την ενοικίαση του εξοχικού τους. Στο επόμενο ταξίδι τους, επισκέφτηκαν το ίδιο σαφάρι, όμως αυτή τη φορά έμειναν στο εξοχικό σπίτι του ιδιοκτήτη, για τίποτα παραπάνω από τη βασική τιμή που παρέχει το ThirdHome, η οποία κυμαίνεται από 395 με 995 δολ. ανά εβδομάδα, ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ζευγαριού, με τα ταξίδια που έχουν κάνει με το ThirdHome, έχουν καταφέρει να αποταμιεύσουν περίπου 200.000 δολάρια τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα έδιναν  σε ξενοδοχεία – παρόλο που πάντα μένουν σε σπίτια πεντάστερης κατηγορίας…

    Η μόνη προειδοποίηση από εμάς: Η ThirdHome δεν διαχειρίζεται ξεχωριστά τις λίστες της. “Πολλά από τα σπίτια μας προέρχονται από συνεργασίες που ήδη έχουν επιτευχθεί, όπως το Four Seasons ή το Ritz Carlton Residences. Και τα μισά από αυτά έχουν συνήθως ήδη έτοιμους διαχειριστές” δήλωσε ο Shealy. Εάν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν εντάσσονται σε καμία από τις δύο κατηγορίες, τότε αξίζει να προσλάβουν κάποιον τρίτο που θα ασχολείται με τα πρακτικά ζητήματα, όπως την καθαριότητα, την επικοινωνία με τους φιλοξενούμενους κλπ.

    Εάν θέλετε να ζήσετε μοναδικές στιγμές με θέα τον Πύργο του Άιφελ… θα απευθυνθείτε στην Paris Perfect!

    Η θέα από το Montagny
    Η θέα από το Montagny

    Για πολλά χρόνια, η Julie Atkinson και ο σύζυγός της Dick ονειρεύονταν να αγοράσουν ένα σπίτι στο Παρίσι. Είχαν από πάντα ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τη γαλλική πρωτεύουσα, αφού εκτός απ’ το ότι ήταν η αγαπημένη πόλη και των δύο, οι κόρες τους μάθαιναν από μικρές γαλλικά στο σχολείο, περνούσαν όλες τους τις καλοκαιρινές διακοπές εκεί και μια μέρα ευελπιστούσαν πως ένα διαμέρισμα στο Παρίσι θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από εξοχική κατοικία για την οικογένεια. Η αναζήτηση όμως ενός διαμερίσματος στην πόλη του φωτός, που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα αμερικανικά πρότυπα, ήταν μία πολύ δύσκολη υπόθεση κι έτσι η οικογένεια που κατοικούσε μόνιμα στο Σαν Φρανσίσκο, ήταν έτοιμη να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια.

    Αποφάσισαν λοιπόν να απευθυνθούν σε μία εταιρία με την οποία είχαν συνεργαστεί αρκετές φορές στο πλαίσιο των καλοκαιρινών τους διακοπών, την Paris Perfect. Η ιδιοκτήτρια της εταιρίας ενοικίασης πολυτελών διαμερισμάτων -η οποία προσφέρει διαμερίσματα στο Παρίσι με κλιματισμό, ανελκυστήρα και κυρίως μαγευτική θέα- είχε γίνει κάτι παραπάνω από φίλη της οικογένειας ύστερα από τις συνεχείς επισκέψεις τους στην πόλη και τους παρείχε εξαιρετικά χρήσιμη βοήθεια στη διαδικασία αναζήτησης.

    Το σαλόνι στο Montagny
    Το σαλόνι στο Montagny

    “Οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα να μείνουν σε ένα από τα προσφερόμενα ακίνητά μας και στη συνέχεια να διαβάσουν ιστορίες στο blog μας, σχετικά με το πώς αυτά εντοπίστηκαν από την ομάδα μας και ανακαινίστηκαν” δηλώνει η Madelyn Byrne Willems, η οποία ίδρυσε το Paris Perfect με τον σύζυγό της Philippe. “Οι Atkinsons λοιπόν, μας είπαν πως ήθελαν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα ακριβώς σας αυτά που έμεναν μέχρι στιγμής στις επισκέψεις τους στο Παρίσι”. Τώρα, η Willems και μία έμπειρη ομάδα κτηματομεσιτών, συνεργάζονται προκειμένου να βοηθήσουν την οικογένεια να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Και όλο αυτό, γίνεται με όλη τους την αγάπη!

    Το ένα από τα δύο υπνοδωμάτια του Montagny
    Το ένα από τα δύο υπνοδωμάτια του Montagny

    Αν και η Willem έχει ασχοληθεί με τα κτηματομεσιτικά για δύο μόνο χρόνια, έχει κατορθώσει να βοηθήσει στην αγορά και την ανακαίνιση 60 περίπου διαμερισμάτων, τα οποία πλέον είναι μέρος του φακέλου του Paris Perfect. “Από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που έχουμε βοηθήσει να αγοραστούν και να αναδιαμορφωθούν, πιθανότατα τα δύο τρίτα ή τα τρία τέταρτα, είχαν ήδη υπάρξει πελάτες μας στο παρελθόν. Τώρα όμως το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 50-50, αφού ο κόσμος μαθαίνει για εμάς μέσω άρθρων και ζητάει τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να βρεθεί το παριζιάνικο σπίτι των ονείρων τους.

    Σήμερα, 4 μόλις μήνες μετά από τις τελευταίες οικογενειακές τους διακοπές, οι Atkinsons κατάφεραν με τη βοήθεια της Willems και της ομάδας του Paris Perfect, να βρουν και να ανακαινίσουν το σπίτι που είχαν στο μυαλό τους. Το Montagny! Και όλα αυτά, με τη μοναδική θέα του Πύργου του Άιφελ.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/supercar-ton-2-ekat-pou-tha-prokalesi-efialtes-sti-ferrari-ke-tin-porsche/79253

     



    ΣΧΟΛΙΑ