• Business

    Delphi Economic Forum: Επιτέλους η Ελλάδα στο επίκεντρο του κόσμου

    Delphi Economic Forum

    Οικονομικό Φόρουμ Δελφών


    Στη δεύτερη μόλις χρονιά του, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum) κατάφερε φέτος να εκπλήξει τους πάντες, πείθοντας και τους πιο δύσπιστους ότι δεν πρόκειται για κάτι το περαστικό, αλλά για έναν θεσμό που ήρθε για να μείνει και να συνεισφέρει ενεργά στα οικονομικά πράγματα της χώρας.

    Και μόνο η λίστα των σχεδόν 300 ομιλητών αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το κύρος του θεσμού: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, πλήθος νυν και πρώην υπουργών, πλήθος δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, οικονομολόγων και πολλοί αξιόλογοι και επιτυχημένοι παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου βρέθηκαν στους Δελφούς από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου για να συζητήσουν σχετικά με τις γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

    Είναι φανερό ότι εδώ δε μιλάμε απλά για μία εκδήλωση-πυροτέχνημα, αλλά για έναν θεσμό εφάμιλλο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, προσαρμοσμένου στα ελληνικά δεδομένα – ένα “ελληνικό Νταβός”.

    Και είναι αλήθεια ότι τις προηγούμενες μέρες ακούστηκαν στο Delphi Economic Forum πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από σημαντικές προσωπικότητες, που δικαίωσαν αυτόν τον χαρακτηρισμό του “ελληνικού Νταβός”. Ακούσαμε τον Γιάννη Στουρνάρα να απευθύνει έκκληση “να κλείσει χθες η αξιολόγηση” και τον Γιώργο Προβόπουλο να εύχεται να κλείσει η αξιολόγηση “έστω το Μάιο”, προκειμένου να συγκρατηθούν οι απώλειες για το τραπεζικό σύστημα από την καθυστέρηση που μεταφράζεται, όπως είπε, σε νέα διαρροή καταθέσεων και νέα αύξηση των κόκκινων δανείων. Ακούσαμε τον Κώστα Σημίτη να προειδοποιεί ότι το Grexit εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τη χώρα και δεν έχει αποφευχθεί ακόμη. Ακούσαμε τον Προκόπη Παυλόπουλο να εξαπολύει “κεραυνούς” κατά του Eurogroup για το γεγονός ότι δεν ελέγχεται νομικά για τις αποφάσεις του.

    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Delphi Economic Forum, με τη λάμψη των ομιλητών του, συγκέντρωσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, μετατρέποντας την Ελλάδα έστω και για λίγες μέρες σε επίκεντρο της προσοχής, αυτή τη φορά για τους σωστούς λόγους…

    Η διοργάνωση του φόρουμ ήταν και φέτος άρτια, και όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για την οργάνωση και τη φιλοξενία της οποίας έτυχαν. Ο “εγκέφαλος” πίσω από αυτήν την επιτυχία είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Delphi Economic Forum, Συμεών Τσομώκος, και η εταιρεία SGT, με μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό και την εκτέλεση συνεδρίων και εκδηλώσεων, έχοντας διοργανώσει σημαντικά διεθνή συνέδρια από κοινού με μια σειρά οργανισμών παγκοσμίου κύρους όπως Economist, NY Times κλπ. Σημειωτέον ότι ο κ. Τσομώκος είναι ιδρυτής του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – ΗΠΑ, του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Ουγγαρίας, του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Αιγύπτου, ενώ το 2006 ίδρυσε το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας – Σερβίας, στο οποίο είναι Πρόεδρος.

    Γεγονός είναι πάντως ότι η επιτυχία του φετινού 2ου Delphi Economic Forum ανεβάζει ψηλά τον πήχη για την επόμενη χρονιά, αν και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι και πάλι το 3ο Delphi Economic Forum θα τον υπερβεί με άνεση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου (ΤΑΙΠΕΔ) στο Delphi Economic Forum: Στην τελική ευθεία η επένδυση στο Ελληνικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στουρνάρας – Προβόπουλος ομονοούν: Kλείστε τώρα την αξιολόγηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο καθηγητής του Yale Στ. Καλύβας στο Delphi Economic Forum: «Πώς η Ελλάδα πετυχαίνει αποτυγχάνοντας»



    ΣΧΟΛΙΑ