• Business

    ΔΕΗ: Στήριξη από την ΕΤΕπ στις επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ- Νέο πακέτο χρηματοδότησης

    O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης


    Νέο πακέτο χρηματοδότησης, θα υπογράψουν σήμερα το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ΔΕΗ στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕπ για στήριξη σε έργα που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση. Το πακέτο θα αφορά τη στήριξη περιοχών που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, και ο Werner Hoyer, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα συναντηθούν αύριο στα γραφεία της ΔΕΗ το απόγευμα και εκεί θα ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες ενός πρωτοποριακού νέου πακέτου οικονομικής υποστήριξης.

    Προηγουμένως ο Πρόεδρος  Werner Hoyer, ο Αντιπρόεδρος  Christian Kettel Thomsen, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), Alain Godard, θα έχουν συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    Η νέα συνολική στήριξη της ΕΤΕπ είναι ύψους 1,9 δισ. ευρώ με στόχο την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και τη στοχευμένη υποστήριξη περιοχών που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση.

    Αύριο Πέμπτη, η αντιπροσωπεία της ΕΤΕπ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με σκοπό να παρουσιάσουν την υποστήριξη της ΕΤΕπ για την απαλλαγή από τον άνθρακα και την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και να υπογράψουν ένα νέο μνημόνιο ορόσημο – το πρώτο στην Ευρώπη – το οποίο θα οριοθετεί την πολιτική ενεργειακού δανεισμού στο πλαίσιο της υποστήριξης της Ελλάδας.

    Χρηματοδότηση στον  ΔΕΔΔΗΕ

    Στα γραφεία της ΔΕΗ θα υπογραφεί σήμερα και το υπόλοιπο μέρος -μετά τα πρώτη δόση των 100 εκατ. που έχει ήδη λάβει η ΔΕΗ- από τη συνολικά εγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης ύψους 255 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μέρος της εικοσαετούς διάρκειας, δανειακής σύμβασης ύψους 100 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι δύο πλευρές το είχαν υπογράψει στις αρχές του 2020. Η συνέχεια της χρηματοδότησης στη ΔΕΗ έρχεται σε συνέχεια της προόδου υλοποίησης των έργων για την αναβάθμιση του ελληνικού Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Με τη χρηματοδότηση αυτή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στηρίζει έμπρακτα το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ.

    Την τελευταία δεκαετία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει στη ΔΕΗ και σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 3,4 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές στήριξαν την ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ελληνικών νησιών για τη βελτίωση της ηλεκτροδότησής τους, συνέβαλαν στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων στη χώρα και επιτάχυναν τις επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης.

    Στρατηγική της ΕΤΕπ η χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης

    Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει αποφασίσει ότι από το τέλος του 2021 θα παύσει να χρηματοδοτεί έργα συνδεόμενα με ορυκτά καύσιμα χωρίς περιορισμό των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου.

    Αντίθετα έχει δεσμευτεί να παρέχει στρατηγική στήριξη στα έργα που προάγουν την ενεργειακή ασφάλεια κι αποδοτικότητα καθώς η  ενίσχυση κι ο εκσυγχρονισμός των ενεργειακών δικτύων της Ελλάδας είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χώρας. Η προώθηση των επενδύσεων σε δίκτυα, που είναι σημαντικές για τις νέες, διαλείπουσες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, και ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων, αποτελεί έναν από τους τομείς που η ΕΤΕπ επιδιώκει να χρηματοδοτεί με βάση τη νέα στρατηγική της.

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ο χρηματοπιστωτικός βραχίονας της Ευρώπης για την υλοποίηση της νέας της αναπτυξιακής στρατηγικής, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι υποστηρίζει έμπρακτα την οικονομία της Ελλάδας παρέχοντας χρηματοδότηση και τεχνογνωσία.

    Αυξημένη στήριξη από την τράπεζα της ΕΕ για καθαρή ενέργεια

    Η νέα χρηματοδοτική πολιτική στον τομέα της ενέργειας περιλαμβάνει πέντε αρχές οι οποίες θα διέπουν πλέον τη δραστηριότητα της ΕΤΕπ στον τομέα αυτόν:

    •  προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση, με σκοπό την προαγωγή του νέου στόχου της ΕΕ βάσει της οδηγίας της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση·
    • συμβολή στην απεξάρτηση της ενέργειας από τον άνθρακα μέσω της παροχής αυξημένης στήριξης σε τεχνολογίες χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών, με στόχο το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την ΕΕ να φθάσει στο 32% έως το 2030·
    • αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση·
    • προώθηση των επενδύσεων σε δίκτυα, που είναι σημαντικές για τις νέες, διαλείπουσες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, και ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων·
    •  αύξηση του αντίκτυπου των επενδύσεων για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης εκτός ΕΕ.

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ