• Business

    ΔΕΗ: Στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ – Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου

    • NewsRoom
    ΔΕΗ: Στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ - Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου

    Γιώργος Στάσσης, επικεφαλής ΔΕΗ


    Στη δημοσιότητα έδωσε πριν από λίγο η ΔΕΗ το ενημερωτικό δελτίο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, το οποίο νωρίτερα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η αύξηση κεφαλαίου σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί θα πραγματοποιηθεί σε τιμή από 8,5 έως 9 ευρώ ανά μετοχή.

    Τα έσοδα της αύξησης θα μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 1,35 δισ. ευρώ και θα σύμφωνα με το ενημερωτικό θα διατεθούν για:

    (α) την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των 3,2 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024,

    (β) την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των 1,7 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα που είναι αρμόδια για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και

    (γ) στο βαθμό που είναι ευλόγως αναγκαίο και μόνο έως ποσών τα οποία δεν συνιστούν σημαντικά στοιχεία ως προς την οικονομική κατάσταση του Ομίλου, για άλλους γενικούς εταιρικούς και άλλους επενδυτικούς σκοπούς.

    Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, το Δημόσιο μέσω της ΕΕΣΥΠ και του ΤΑΙΠΕΔ θα εγγραφεί για την απόκτηση των μετοχών που απαιτούνται προκειμένου η συμμετοχή τους μετά την αύξηση κεφαλαίου να διαμορφωθεί στο 34,123% (καταστατική μειοψηφία).

    Το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ανοίξει αύριο, Τρίτη και θα κλείσει την ερχόμενη Πέμπτη.

    Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, κατά τη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε στις 29.10.2021, ενέκρινε, κατόπιν της εξουσιοδότησης που του παρασχέθηκε δυνάμει της από 19.10.2021 απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, μεταξύ άλλων θεμάτων, την αύξηση του ονομαστικού μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά ποσό που δε θα είναι κατώτερο των €322.400.000 ούτε υψηλότερο των €372.000.000, με καταβολή μετρητών και την έκδοση νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών, ονομαστικής αξίας εκάστης €2,48, των οποίων ο αριθμός δεν θα είναι κατώτερος των 130.000.000 ούτε υψηλότερος των 150.000.000 (οι “Νέες Μετοχές”), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 παράγρ. 1, στοιχείο β’ του Νόμου 4548/2018 και του καταστατικού της Εταιρείας, Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα διενεργηθεί χωρίς δικαιώματα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Εταιρείας, τα οποία αποκλείστηκαν δυνάμει απόφασης της προαναφερθείσας.

    Από την 1.11.2021 θέτει στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το εγκριθέν κατά την 1.11.2021 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενημερωτικό δελτίο το οποίο συντάχθηκε στην αγγλική γλώσσα και εμπεριέχει μετάφραση του Περιληπτικού Σημειώματος (Summary) στην ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1129, τους κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμούς (ΕΕ) 2019/979 και (ΕΕ) 2019/980, τα άρθρα 57-68 του Ν. 4706/2020, όπως ισχύουν και την Απόφαση 1/892/13.10.2020 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς , αναφορικά με (

    ί) τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα των Νέων Μετοχών (η “Δημόσια Προσφορά”) με τιμή διάθεσης η οποία δε θα είναι κατώτερη από €8,50 ούτε υψηλότερη από €9,00 ανά Νέα Μετοχή, και

    (ϋ) την εισαγωγή του συνόλου των Νέων Μετοχών στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών»

    Το χρονοδιάγραμμα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ

    H αγορά-στόχος για τις νέες μετοχές

    Αναφορικά με την προσδιορισμένη αγορά-στόχο για τις νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές της ΔΕΗ, η εταιρεία αναφέρει τα εξής:

    «Οι Κύριοι Ανάδοχοι «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.», «Alpha Τράπεζα Α.Ε», «Τράπεζα Eurobank Α.Ε.», «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» και «Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.» και ο Ανάδοχος «Τράπεζα Optima bank Α.Ε.» κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16 παρ. 3 του N. 4514/2018 σχετικά με την διαδικασία έγκρισης προϊόντων και του άρθρου 8 της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος υπ’ αριθμ. 147/27.07.2018, καθώς και του άρθρου 9 της Απόφασης ΔΣ ΕΚ 1/808/7.2.2018 σχετικά με τις υποχρεώσεις παρακολούθησης για κατασκευαστές χρηματοπιστωτικών μέσων, ανακοινώνουν ότι, σε συνεργασία με την εκδότρια εταιρεία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.» (η «Εκδότρια»), έχουν προβεί σε αξιολόγηση της δυνητικής αγοράς-στόχου των Νέων Μετοχών που θα προκύψουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εκδότριας με καταβολή μετρητών και με αποκλεισμό των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, με βάση την από 29.10.2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εκδότριας στο πλαίσιο παρασχεθείσας εξουσιοδότησης με την από 19.10.2021 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ως εξής:

    i. Η προσδιορισμένη αγορά-στόχος των Νέων Μετοχών καταλαμβάνει: επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους, επαγγελματίες πελάτες και ιδιώτες πελάτες, όπως ορίζονται στο Ν. 4514/2018 όπως ισχύει, με τουλάχιστον βασική γνώση και εμπειρία σε επενδυτικά προϊόντα και υπηρεσίες, με τουλάχιστον μέτρια ανοχή στον κίνδυνο, ανεξαρτήτως χρονικού ορίζοντα επένδυσης και με επενδυτικό σκοπό την ανάπτυξη του επενδεδυμένου κεφαλαίου ή αντιστάθμιση κινδύνου.

    ii. Όλα τα δίκτυα διανομής των Νέων Μετοχών (ήτοι επενδυτική υπηρεσία παροχής επενδυτικής συμβουλής, διαχείρισης χαρτοφυλακίου, λήψης/διαβίβασης εντολής και εκτέλεσης εντολής) θεωρούνται κατάλληλα για πελάτες της προσδιορισμένης αγοράς στόχου».

    Διαβάσε αναλυτικά εδώ το Ενημερωτικό Δελτίο της ΑΜΚ της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ