Έμφαση στα έργα αποθήκευσης ενέργειας δίνει η ΔΕΗ με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των έργων ΑΠΕ και προχωρά 600 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες.

Η αποθήκευση ενέργειας διευκολύνει τη διαχείριση της ηλεκτροπαραγωγής, αποθηκεύοντας την ενέργεια τις ώρες που η παραγωγή είναι μεγάλη και ταυτόχρονα ενισχύουν τη θωράκιση και ανθεκτικότητα, συνολικά, του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

1

Με βάση το επενδυτικό πλάνο για την τριετία 2025-2027, ο Όμιλος ΔΕΗ προγραμματίζει τη λειτουργία 600 MW έργων αποθήκευσης BESS, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάφορα στάδια υλοποίησης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Όμιλος ΔΕΗ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής σταθμού αποθήκευσης ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 25 MW και εγκατεστημένης χωρητικότητας 55 MWh στη γειτονική Βουλγαρία. Ο εν λόγω σταθμός θα υποστηρίζει τη λειτουργία  του νέου φωτοβολταϊκού σταθμού με μπαταρίες, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 165 MWp στην περιοχή Stara Zagora της Βουλγαρίας και θα συμβάλλει στην ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ Ομίλου ΔΕΗ, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, τόνισε ότι «τα έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν το μέλλον του συστήματος ενέργειας στη χώρα μας. Οι επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης που τώρα αναπτύσσονται σε ολόκληρο τον κόσμο θα διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή χρήση της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, επιπλέον, την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Η ΔΕΗ είναι πρωτοπόρος και σε αυτή τη διαδικασία, καθώς τα επόμενα χρόνια θα πολλαπλασιάσει τις επενδύσεις σε όλα τα συστήματα ευέλικτης παραγωγής μέσω της αποθήκευσης ενέργειας».

Βασικός βραχίονας ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ είναι η 100% θυγατρική, ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η εταιρεία δραστηριοποιείται πρωτοποριακά, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αιολική και ηλιακή ενέργεια από την δεκαετία του ’80. Καινοτομεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης με την δραστηριοποίησή της σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ καθώς και σε συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες. O Όμιλος ΔΕΗ διαθέτει σήμερα ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 6,2 GW σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία και Βουλγαρία. Στόχος του επενδυτικού σχεδίου του Ομίλου ΔΕΗ είναι η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει στα 11,8 GW μέχρι το 2027.

Έργα αποθήκευση με μπαταρίες – BESS – συνολικής ισχύος 300MW

Υλοποιώντας το σχέδιο δημιουργίας ενεργειακού κόμβου στη Δυτική Μακεδονία η ΔΕΗ ξεκινά την κατασκευή δύο νέων σταθμών αποθήκευσης ενέργειας (BESS) στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για το σταθμό «Μελίτης 1» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και χωρητικότητας 96 MWh, ο οποίος θα κατασκευαστεί κοντά σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσει η Εταιρεία στη Δυτική Μακεδονία. Ο δεύτερος είναι ο «Πτολεμαΐδα 4» με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 50 MW και χωρητικότητα 100 MWh στην περιοχή των πρώην ορυχείων της Πτολεμαΐδας.

Για την κατασκευή των δύο σταθμών θα χρησιμοποιηθούν υγρόψυκτες συστοιχίες μπαταριών, καινοτόμου τεχνολογίας LFP, μεγιστοποιώντας τόσο την αξιοποιούμενη ενέργεια όσο και την ασφάλεια κατά τη λειτουργία. Η κατασκευή του «Μελίτης 1» και του «Πτολεμαΐδα 4» αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της χρονιάς.

Οι εν λόγω σταθμοί αποσκοπούν στην υποστήριξη της λειτουργίας των παρακείμενων φωτοβολταϊκών σταθμών και συμβάλουν στην ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνολικά η ΔΕΗ θα κατασκευάσει στη Δυτική Μακεδονία, έργα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες  συνολικής ισχύος 300 MW, τα οποία κατασκευάζονται πλησίον Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκών σταθμών, ώστε να αποθηκεύουν την ενέργεια που παράγεται και δε διανέμεται άμεσα στο δίκτυο.

Από την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕΥΥ, ο Όμιλος ΔΕΗ εξασφάλισε δύο έργα αποθήκευσης ενέργειας (BESS) συνολικής ισχύος 98 MW / 196 MWh. Τα έργα θα κατασκευαστούν το μεν πρώτο δίπλα στον ΑΗΣ Καρδιάς και, συγκεκριμένα, πλησίον του φωτοβολταϊκού σταθμού «Φοίβη» ισχύος 550 MW. Το δεύτερο θα κατασκευαστεί στον ΑΗΣ Μελίτη, επίσης δίπλα σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Κατά την τρίτη διαγωνιστική διαδικασία της ΡΑΑΕΥ, ο Όμιλος ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής του ΔΕΗ Ανανεώσιμες, επελέγη για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ενέργειας ισχύος επιπλέον 50 MW / 200 MWh, σύμφωνα με τον οριστικό κατάλογο επιλεγέντων της τρίτης ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΑΕΥ. Ο σταθμός αποθήκευσης θα κατασκευαστεί επίσης στη Δυτική Μακεδονία, κοντά σε ΑΗΣ του Ομίλου ΔΕΗ και συγκεκριμένα στο Αμύνταιο, σε περιοχή όπου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών της εταιρείας συνολικής ισχύος 940 MW.

Τα υπόλοιπα έργα συνολικής ισχύος 150 MW θα κατασκευαστούν στην Πτολεμαΐδα και θα γειτνιάζουν με τα φωτοβολταΐκα έργα της ΔΕΗ στην περιοχή συνολικής ισχύος 1.190MW.

Συνολικά στη Δυτική Μακεδονία η ΔΕΗ προχωρά σε επενδύσεις ύψους €940 εκατ. σε έργα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 860 MW  όπως ανακοίνωσε κατά την παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου στην περιοχή. Η αποθήκευση ενέργειας είναι η λύση για τη στοχαστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  και τα πρώην λιγνιτικά πεδία είναι ιδανικό μέρος για αυτό. Αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή, καθώς και εκατοντάδες μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργία.

Δύο έργα αντλησιοταμίευσης

Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων,  δύο αντλησιοταμιευτικά έργα, αξιοποιώντας τις φυσικές διαφορές υψομέτρου των ανενεργών λιγνιτικών ορυχείων.

Το πρώτο έργο αντλησιοταμίευσης θα αναπτυχθεί στο ορυχείο Καρδιάς, μετά την απόσυρση των πύργων ψύξης των παλιών μονάδων και θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 320 MW για οκτώ ώρες, χρησιμοποιώντας τον πυθμένα του παλιού ορυχείου ως κάτω δεξαμενή. Η επένδυση ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα, στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, ο Όμιλος σχεδιάζει μονάδα αντλησιοταμίευσης δυναμικότητας 240 MW για 12 ώρες, με κόστος 310 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία 550 νέων θέσεων εργασίας. Και τα δύο έργα έχουν ήδη λάβει τις απαραίτητες άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού.

Ένα τυπικό σύστημα αντλησιοταμίευσης περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες νερού – εγκατεστημένους σε διαφορετικό υψόμετρο – και υδροηλεκτρικούς στροβίλους (τουρμπίνες), οι οποίοι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια, κατά τις ώρες που δε χρησιμοποιείται, αξιοποιείται για να αντληθεί το νερό από τον κάτω ταμιευτήρα και να μεταφερθεί προς τον ταμιευτήρα, που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Εκεί, αποθηκεύεται ως υδροηλεκτρικό απόθεμα. Όταν η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται, το νερό ελευθερώνεται από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω -και περνώντας μέσα από τις τουρμπίνες- παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Τα έργα αντλησιοταμίευσης αντισταθμίζουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και συμβάλλουν στη σωστή κατανομή της παραγόμενης ενέργειας μέσα στην ημέρα. Ουσιαστικά, η αντλησιοταμίευση είναι μία σύγχρονη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, μεγάλης κλίμακας, που συμβάλλει στη σταθερότητα του δικτύου, με έναν αμιγώς πράσινο τρόπο.

Οι πρώην εξορυκτικές περιοχές του Ομίλου ΔΕΗ είναι ιδανικές για αυτή τη χρήση, καθώς οι λίμνες που απαιτούνται είναι σχεδόν έτοιμες, δεδομένου ότι υπάρχουν επιφανειακά ορυχεία με την απαραίτητη διαφορά υψομέτρου, που μπορούν εύκολα να γεμίσουν με νερό. Πρακτικά, ο Όμιλος αξιοποιεί τα ανενεργά ορυχεία, ορίζοντας τον νέο τους ρόλο σε ένα βιώσιμο πλαίσιο -και δίνει νέα πνοή στην περιοχή- δημιουργώντας ένα οικοσύστημα τεσσάρων λιμνών.