• Business

    ΔΕΗ: Πνοή ρευστότητας για το 2020-21 από τιτλοποίηση και συμφωνίες με τράπεζες

    • NewsRoom

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    Το γόρδιο δεσμό της ρευστότητας της επιχείρησης έλυσε η διοίκηση της ΔΕΗ με μια σειρά αποφάσεων  που έλαβε χθες το διοικητικό της συμβούλιο και ξεκινούν από την πρώτη τιτλοποίηση οφειλών που ήδη συμφώνησε. Από τα έσοδα ύψους 200-250 εκατ. ευρώ που θα λάβει από την JP Morgan για την τιτλοποίηση απαιτήσεων πελατών της στη χαμηλή και μέση τάση για διάστημα μικρότερου των 60 ημερών, ύψους 260 εκατ. ευρώ, τα μισά θα διατεθούν για την ισόποση μείωση των υπολοίπων κοινοπρακτικών δανείων με ελληνικές τράπεζες, μειώνοντας το κόστος του δανεισμού.

    Η JP Morgan θα χρηματοδοτήσει με ποσό 200 έως 250 εκατ. ευρώ την εταιρεία και το περιθώριο του επιτοκίου θα είναι 3,5%, ενώ με βάση το αρνητικό κόστος του χρήματος το τελικό επιτόκιο θα είναι στο 3,15%.

    Επίσης συμφώνησε με τις συστημικές τράπεζες για μετάθεση πληρωμών δόσεων συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου 1 δισ. ευρώ στη λήξη του, το 2023. Οι δύο δόσεις  που ήταν να καταβληθούν στις 30 Ιουνίου και στις 31 Δεκεμβρίου αντίστοιχα του 2020, αναστέλλονται για τον Οκτώβριο του 2023.

    Ειδικότερα, η ΔΕΗ ήλθε σε συνεννόηση με την Εθνική Τράπεζα, την Alpha, τη Eurobank και την Πειραιώς ώστε οι δύο δόσεις, 25 εκατ. ευρώ η κάθε μία, που ήταν να πληρωθούν στις 30 Ιουνίου και στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 να μετατεθούν για τη λήξη του ομολογιακού στις 17 Οκτωβρίου του 2023.

    Τέλος ενέκρινε την πρόταση της Optima Bank για ομολογιακό δάνειο 15 εκατ. ευρώ και τριετούς διάρκειας. Υπενθυμίζεται ότι η Optima Bank ανήκει στον όμιλο Motor Oil, με τον οποίο η ΔΕΗ διεκδικεί από κοινού της ΔΕΠΑ Εμπορίας και η κοινή αυτή κάθοδος στο διαγωνισμό, φαίνεται πως προσφέρει πρόσθετα οφέλη στη ΔΕΗ.

    Το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο (εξαμηνιαίο Euribor) το οποίο θα είναι σε μηδενικές τιμές και πλέον περιθωρίου 4,5%. Στα ατού της χρηματοδότησης είναι η δυνατότητα που έχει η δημόσια εταιρεία να το αποπληρώσει ακόμη στη διάρκεια του δανείου.

    Η αβεβαιότητα στην εισπραξιμότητα δεν έχει εξαλειφθεί

    Όπως εξήγησε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης η αβεβαιότητα στην εισπραξιμότητα της Επιχείρησης από την πρόσφατη κρίση δεν έχει εξαλειφθεί, κρίνοντας απρόβλεπτη την πορεία της καταναλωτικής συμπεριφοράς τους επόμενους μήνες από την ύφεση που φέρνουν στην οικονομία τα βίαια μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης του COVID 19.

    Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τα ταμειακά της διαθέσιμα, μετριάζοντας τις επιπτώσεις στην εισπραξιμότητα που στο προηγούμενο δίμηνο, σημείωσε κάμψη 20%.



    ΣΧΟΛΙΑ