• Business

    ΔΕΗ-ΙΝΚΑ: Σήμερα η ρήτρα αναπροσαρμογής… στο εδώλιο- Μπρα ντε φερ για την αναβολή

    Γιώργος Λεχουρίτης, Πρόεδρος ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας - Γιώργος Στάσσης, Επικεφαλής ΔΕΗ

    Γιώργος Λεχουρίτης, Πρόεδρος ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας – Γιώργος Στάσσης, Επικεφαλής ΔΕΗ


    Σήμερα, Τετάρτη 1η Ιουνίου, στις 9π.μ εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η πρώτη συλλογική αγωγή του ΙΝΚΑ και 1800 καταναλωτών κατά της ΔΕΗ για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής. Το πρώτο μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο αντιδίκων, θα είναι η ίδια η δίκη, κατά πόσο πρέπει να γίνει ή να αναβληθεί.

    Η πλευρά της ΔΕΗ έχει καταθέσει αίτημα στον Άρειο Πάγο, για πιλοτική δίκη, ώστε η όποια απόφαση να είναι τελεσίδικη και άμεση. Η ακρόαση για τον αν θα γίνει δεκτό από τον Άρειο Πάγο το αίτημά της, θα γίνει στις 14 Ιουνίου, και εν όψει της συζήτησης αυτής η ΔΕΗ στην πρώτη δίκη που πραγματοποιείται σήμερα θα ζητήσει την αναβολή της. Δεν έχει την ίδια άποψη όμως η πλευρά των εναγόντων, που θα υποστηρίξουν τους λόγους γιατί η δίκη πρέπει να πραγματοποιηθεί κανονικά.

    Όπως σημειώνει στο Mononews.gr o Πρόεδρος του ΙΝΚΑ κ.Γιώργος Λεχουρίτης, “η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράνομη και καταχρηστική, και βουλευτής της κυβέρνησης έχει υποστηρίξει δημοσίως, πρόσφατα, ότι η ΔΕΗ την έβαλε γιατί της το ζήτησαν οι ιδιώτες παραγωγοί. όσο για την πιλοτική δίκη, δεν υπάρχει λόγος να γίνει, αφού η συλλογική αγωγή αφορά μία και μόνο εταιρεία”, σημείωσε.

    Γιατί ζητά η ΔΕΗ πιλοτική δίκη

    Η ΔΕΗ ητά να πραγματοποιηθεί  πιλοτική δίκη που θα ξεκαθαρίζει, τελεσίδικα, τι ισχύει για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να μη δημιουργηθεί μια βιομηχανία αμφισβητήσεων με αντικρουόμενες αποφάσεις σε διάφορες βαθμίδες δικαστηρίων, που θα ταλαιπωρήσουν τον κόσμο, και θα δημιουργήσουν ένα θολό τοπίο και σοβαρές νομικές εκκρεμότητες για τη ΔΕΗ.

    Το αίτημα έχει στόχο να δοθεί μια δικαστική απάντηση σε ανώτατο επίπεδο που θα επιλύει το θέμα γρήγορα, καθώς η προσδοκία μιας δικαστικής απόφασης οδηγεί πολλούς στη μη καταβολή του αντιτίμου του λογαριασμού, δημιουργώντας ένα νέο κύμα “δεν πληρώνω”, γιγαντώνοντας παράλληλα τις οφειλές.

    Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Άρειο Πάγο. Ήδη, η διαδικασία εφαρμόζεται στο Συμβούλιο Επικρατείας και αυτή η υπόθεση (ρήτρα αναπροσαρμογής) είναι από τις πρώτες που θα εφαρμοστεί και στην πολιτική δικαιοσύνη. Η πιλοτική δίκη, ως θεσμός, εφαρμόζεται σε κεντρικά ομοειδή ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου και για τα οποία εκκρεμούν πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών. Τότε, με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου, επιλέγονται κάποιες από τις υποθέσεις και εισάγονται πιο σύντομα σε δικάσιμο στο ανώτατο επίπεδο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου και επιλύοντας το θέμα -μια κι έξω- πιο γρήγορα και σε κεντρικό επίπεδο.

    ΙΝΚΑ: Παράνομη η ρήτρα αναπροσαρμογής

    Η πρώτη δίκη συλλογικών αγωγών του ΙΝΚΑ (τουλάχιστον 1.700 πολιτών) και της ΕΚΠΟΙΖΩ, ζητεί να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος επιβολής της ένταξης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των προσφευγόντων πραγματοποιεί η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Μεντή.

    Σχετικά με το θέμα αυτό σε ανακοίνωση του ΙΝΚΑ αναφερόταν: “Η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος, που επιβλήθηκε με αδιαφάνεια από τον Αύγουστο του 2021, συνθλίβει όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες και επαγγελματίες, χωρίς εξαίρεση, αφού τους επιβαρύνει με εξωφρενικές χρεώσεις και τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

    Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη ρήτρα επιβαρύνει το κόστος του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, καθώς αυξάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα το κόστος παραγωγής και διανομής όλων των αγαθών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπονομεύει αδιακρίτως το εισόδημα των πολιτών και ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, σε μία χώρα που αγωνίζεται να απαλλαγεί από την επώδυνη κληρονομιά της βαρύτερης οικονομικής ύφεσης της πρόσφατης ιστορίας της.

    Με στόχο όχι μόνο την προστασία του εισοδήματος των πολιτών και του μέλλοντος της χώρας, αλλά και την προάσπιση της νομιμότητας το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και οι Οργανώσεις-Μέλη του καλούν όλους τους πολίτες, πέρα από κάθε κομματική ή πολιτική ένταξη, σε συλλογική δράση”.



    ΣΧΟΛΙΑ